Snooker - Nem várt izgalmat hozott Luca Brecelék mérkőzése
Nem várt izgalmat hozott Luca Brecelék mérkőzése
Fotó: WST

Nem várt izgalmat hozott Luca Brecelék mérkőzése

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/06/03 11:41
Őszintén szólva nem reméltem őrült izgalmakat a Championship League meccseitől. Három vagy négy frame-et játszanak, ami nagyon kevés a valódi fordulatokhoz, ráadásul döntetlen is lehet a végeredmény, ami ugye alapvetően snookerellenes - mondatja a vaskalapos énem.

Csakhogy olyan rendszert találtak ki, ami leginkább a fovi vb csoportkörére emlékeztet, azzal az extra töltettel, hogy itt csakis a csoportelsők jutnak tovább, azaz valami egyenes kiesés-szagú csak maradt.

És még egy fontos kitétel: ha minden egyezik (pontszám, frame-arány, egymás elleni eredmény), akkor az dönt, hogy ki lökött nagyobb breaket a csoportkörben.

Márpedig kedden minden egyezett. Lisowski 3-0-ra győzött Oliver Lines ellen, és döntetlenezett Robbie Williamsszel. Brecel pontosan ugyanezt tette, csakhogy ő egy 138-as breaket is gyártott útközben, így hát lépéselőnyben várta az utolsó mérkőzést, Lisowski ellen.

Luca BrecelLuca Brecel Fotó: Europress/AFP

És megnyerte az első frame-et. Innentől fogva Lisowski vagy hozza mindhárom hátralevőt, vagy 2-2 lesz, de lök egy 138 feletti breaket.

Az angol kiegyenlített, egy ígéretes, 104-es breakkel. Aztán viszont jött egy fordulatos, bonyodalmas black-ball game-es frame, ami a belgáé lett. És így Lisowskinak nem maradt más sansza, csak a nagy break, effektíve egy total clearence.

Jack LisowskiJack Lisowski Fotó: Europress/AFP

És mondhatjuk, hogy persze ezek a profik tucatjával produkálják a százasokat, álmukból felkeltve is tudnak ilyet, de azért nagyon nem mindegy, hogy játszol nyolc-tíz frame-et, és abba becsúszik egy nagy break, vagy hogy most tessék, itt egy frame, egyetlen lehetőség, most mutasd meg, mit tudsz.

Óriási volt a nyomás (korábban Brecelen is, de ő ekkorra már nagyjából megnyugodhatott), és persze nem jött össze Lisowskinak a nagy break. A frame-et megnyerte, de az utolsó pár perc már tét nélküli bohóckodás volt.

Odáig viszont nagyon izgalmas, fordulatos csatát láttunk.

Persze ne feledjük, a legtöbb izgalom akkor ér minket, amikor sok a hiba. Ha túl sok, az már gagyi, de ha kevés, akkor hiányzik a fordulat. Az 1985-ös világbajnoki döntő remek példa a feszültség kiváltotta hibák által gerjesztett izgalomnak. Kicsiben valami hasonlót láttunk kedden is, és ez jó, mert nemcsak a snookerre, hanem a jó és az izgalmas játékra is ki voltunk éhezve. Breceléktől megkaptuk.

Hozzászólások