Snooker - Na, most vajon hízelgett, vagy inkább odaszúrt Kínának Ronnie O'Sullivan
Na, most vajon hízelgett, vagy inkább odaszúrt Kínának Ronnie O'Sullivan
Fotó: Europress/AFP

Na, most vajon hízelgett, vagy inkább odaszúrt Kínának Ronnie O'Sullivan

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/07 14:13

Ahogy szinte minden sorozat, úgy a World Snooker Tour is leállt a koronavírus-járvány miatt. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a hírek a sportággal kapcsolatban, leginkább a világbajnokság lehetséges megrendezése szolgáltat beszédtémát. Ronnie O'Sullivan azonban gondolt egy nagyot és átvette a főszerepet, mégpedig a videómegosztó portálon keringő videójával, amelyben eldönthetetlen, hogy beszólt-e Kínának, vagy valóban megköszönte az ország erőfeszítéseit a koronavírus-járvány elleni harcban.

Ronnie O'Sullivan mindig is megosztó személyiség volt. Vele kapcsolatban egy valamin nem lehet vitatkozni, az pedig az Isten áldotta tehetsége. Az égiek páratlan tálentummal áldották meg, sokak szerint nem volt és talán nem is lesz ekkora géniusza a sportágnak. Ugyanakkor az is tény, hogy nem csak a tudása miatt páratlan, hanem mert ennyire megosztó szereplője sem volt még talán soha a mezőnynek. Ronnie O'Sullivan ugyanis van úgy, hogy imádnivaló, de legalább ennyiszer lehet akár gyűlölni is. Előbbire jó példa, amikor évekkel ezelőtt a Welsh Open döntőjében megpuszilta az elkeseredett Dinget, vagy emlékezzünk vissza, hogy éppen ő volt az, aki kiállt a fiatal kínai mellett a szurkolókkal szemben, akik a kezdeti években nehezen viselték, hogy egy fiatal kínai játékos kezdi dominálni a sorozatot. Persze polgárpukkasztó magatartásáról is tett tanúbizonyságot nem egyszer, például amikor egy sajtótájékoztatón obszcén gesztusokkal és szavakkal illetett egy újságíró hölgyet, vagy amikor egyszerűen faképnél hagyta Stephen Hendry-t a 2006-os UK Championshipen, mert egyszerűen elege lett. 

Szóval Ronnie kétarcúsága nem ismer határokat és a legújabb performansz ismét rengeteg kérdést vet fel. Alább az ominózus videó, a megtekintése után pedig jön majd az elemzés, a találgatás. 

Már a beköszönés pillanatában látható egyfajta fanyar vigyor Ronnie arcán, ahogy köszönti a nézőket. Ezt követően biztosít mindenkit abban, hogy túl leszünk ezen az egész koronavírus-borzalmon. Innentől kezdve viszont jön a Kínának címzett üzenet, melyben az ötszörös világbajnok megköszöni Kína fáradozásait amelyet a koronavírus-járvány leküzdésének érdekében végzett határain belül és határain kívül. Hogy megmutatta a világnak, hogy milyen eszközökkel kell irányítás alatt tartani a vírust és a járványt magát. Ronnie örömét fejezi ki, amiért Kína túl van a nehezén, illetve megköszöni, hogy maszkokkal védőruhákkal és hozzáértő szakemberekkel nyújtott segítséget Olaszországnak, a járvány által talán legsúlyosabban érintett országnak. O'Sullivan szerint Kína ismét megmutatta, hogy képes példát mutatni a világnak, majd megjegyzi, hogy talán mind tanulhatnánk az ázsiai nagyhatalomtól. A videó végén kapunk még egy rövidke figyelmeztetést arról, hogy mennyire fontos a kézmosás és az alapvető higiénia, illetve, hogy ne felejtsük el a maszkok és kesztyűk használatát.

Ennyit röviden a videó tartalmáról. De mi itt a gond akkor? Miért tettük fel a címben a kérdést, miszerint Ronnie hízelgett, vagy inkább odaszúrt Kínának? Hiszen a világklasszis által elmondottak tények, Kína valóban küldött maszkot, védőfelszerelést és szakemberi gárdát Olaszországba - és több más a járvány által sújtott országba is-, tehát ezzel nincs is gond. Sokkal inkább az előadásmóddal. Mert azzal kapcsolatban már talán joggal merülhet fel az emberben az érzés, hogy igen szarkasztikusra sikeredett. Mert valóban, Kína segített az olaszoknak, de a hozzáértők szerint abban is nagy szerepe volt a szuperhatalomnak, hogy a járvány ekkorára nőtt, miután mélyen hallgattak az elején annak kitöréséről. 

Ronnie O'Sullivan észjárása megfejthetetlen. Soha sem lehetett tudni, hogy miről mit gondol és ezúttal is ez a helyzet. Mert lehet, hogy valóban "beszólt" Kínának, csak azt úgy tette, hogy ne legyen támadható, finoman becsomagolva. Mert dicsérő szavak ezek persze, de a sorok között olvasva azért észre lehet venni - már ha észre akarjuk venni - a szarkazmust. Vagy egyszerűen csal túlgondolja az, aki így vélekedik a Ronnie által elmondottakról? Hiszen az is lehet, hogy valóban így gondolja Ronnie O'Sullivan, csak a karantén annyira az agyára ment, hogy ennek köszönhető a furcsa, vagy inkább enervált előadásmód. Az asztalon Ronnie hatalmas taktikussá vált az évek alatt, igazi stratéga. Lehet, hogy ez a mostani sem más, mint egy kifinomultan megtervezett taktikusan felépített performansz? Hiszen jól tudjuk, hogy a snooker Kínában hihetetlen népszerűségnek örvend, a játékosok szupersztárként vannak kezelve, főleg az olyan klasszisok, mint Ronnie O'Sullivan, akinek ráadásul komoly üzleti érdekeltségei is vannak az országban, tehát ezt a népszerűséget pénzre váltja. Ebből kiindulva talán joggal gondolhatjuk, hogy a volt világelső bolond lenne gúnyt űzni Kínából és tényleg elismeri az ország erőfeszítéseit, hiszen esze ágában sincs a "nyugdíjával" hazárdírozni. De ott van az érem másik oldala, Ronnie kétarcúsága. Hiszen jól tudjuk, hogy csinált ő már ennél nagyobb marhaságot is pályafutása során. 

Hozzászólások