Snooker - Most akkor ki a jobb, Ronnie O’Sullivan vagy Stephen Hendry?
Most akkor ki a jobb, Ronnie O’Sullivan vagy Stephen Hendry?
Fotó: Europress/AFP

Most akkor ki a jobb, Ronnie O’Sullivan vagy Stephen Hendry?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/08/18 12:16

Leginkább ez a kérdés foglalkoztatja a snooker szakíróit és az Eurosport The Break podcastjének készítőit is a napokban befejeződött és Ronnie O’Sullivan hatodik világbajnoki címét eredményező snooker világbajnokság kapcsán. A skót legenda igaz, hogy több – szám szerint hét - világbajnoki trófeával rendelkezik, ám angol kollégája három évtized során nyerte világbajnoki címeit. És sokak szerint éppen ez az, ami Ronnie O’Sullivant a snooker valaha volt legnagyobb játékosává teszi, hogy harminc éve ott van az élvonalban és 44 évesen is képes uralni a mezőnyt.

Az Eurosport The Break címre hallgató snooker podcastjében Neil Foulds, Dave Hendon és Rachel Casey a címben elhangzott kérdésre keresték a választ. Mint arról természetesen mi is beszámoltunk, Ronnie O’Sullivan vasárnap hatodik világbajnoki címét szerezte meg, miután a döntőben 18-8-ra legyőzte a szintén angol Kyren Wilsont a sheffieldi Crucible Színházban.

Iskolajáték Ronnie-tól, megvan a hatodik világbajnoki cím | Eurosport

10-7-ről vágtak neki a snooker világbajnoki döntő második napjának. O'Sullivan az első napon küszködött, de így is három frame-mel vezetett a rossz kezdés után szépen felfejlődő Wilson ellen. Nagy kérdés volt, hogy melyikük tud frissebben játszani, mint az első napon, mert a szombati játékukban nem sok köszönet volt.

A 44 éves O’Sullivan 500 ezer fontot érő sikerével utolérte az örökrangsor második helyén a legendás Steve Davist és Ray Reardont, és már csak egy győzelem választja el a hét vb-címmel éllovas Stephen Hendrytől. Ronnie a mostani világbajnokságon nem játszott minden meccsén parádésan, noha az első körben vb-rekordot döntött azzal, hogy mindössze 108 perc alatt 10-1-re verte a selejtezőből főtáblára jutott thaiföldi Thepchaiya Un-Nooh-t, ezzel 41 percet faragott a korábbi csúcson. Ugyanakkor a többi összecsapásán inkább csak időszakosan idézte legjobb játékát, a korábbi kétszeres vb-elődöntős, háromszoros pontszerző győztes Marco Fu szerint például összességében a „C”-játékával nyert világbajnokságot. 

„Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják majd, hogy Stephen Hendry a valaha volt legnagyobb és ezen semmi sem változtathat. De azért innentől kezdve nekik is nehezükre esik majd kiállni a kijelentésük mellett, mert rendben, nincs még meg a hetedik Ronnie-nak, de min változtat, ha meglesz? Stephen Hendry a barátom és sokáig úgy gondoltam, hogy nem lehet őt túlszárnyalni, de úgy érzem, hogy Ronnie lehagyta.” – mondta el véleményét az Eurosport szakkommentátora, a korábbi vb-elődöntős és egyszeres pontszerző bajnok, Neil Foulds.

Ronnie O’Sullivan eddigi pályafutása során már szinte minden megdönthető és sokáig megdönthetetlennek hitt csúcsot átírt, sokak szerint már mostani, hatodik vb-címe előtt is a valaha volt legnagyobbnak számított. Legújabb sikerével ugyanakkor 37. pontszerző győzelmét aratta, ami abszolút csúcs, éppen a skót legendát, Hendry-t szárnyalta túl.

„Nem tudom, hogy Hendry mit gondol Ronnie-ról és a hatodik vb-címéről. Tudom, hogy ragaszkodik a csúcsaihoz és szeretné, ha a legnagyobbak megmaradnának neki, ugyanakkor azt is tudom, hogy nagyon is elismeri Ronnie teljesítményét és eredményeit.” – folytatta gondolatmenetét Foulds. 

Foulds és az Eurosport legendás snooker-kommentátora, David Hendon egyértelműen Ronnie O’Sullivant tartják a legnagyobbnak, meg is magyarázták, hogy miért. 

„Ő a legnagyobb, akit valaha láttam. Hihetetlen, hogy milyen hosszú ideje ott van a toppon. És még hol van a vége!” – emelte ki a számára legfontosabb szempontot Foulds.  

Hendon szerint is ez a legfőbb szempont, hiszen míg Hendry 10 év alatt nyerte meg hét világbajnoki címét, addig Ronnie O’Sullivan három évtizede uralja a snookert kisebb nagyobb megszakításokkal.

„Olyan ez, mint a Beatles kontra Rolling Stones. A Beatles egy évtized alatt mindent elért, aztán feloszlottak. Viszont a Stones még ma is létezik és nyomják!”

A kommentátor arra is felhívta a figyelmet, hogy Ronnie O’Sullivan kortársaival ellentétben 44 évesen is kiemelkedően fitt, nem csak fejben, de fizikálisan is és mindez a játékára is pozitív hatással van. Hendon szerint Ronnie még akár egy újabb évtizeden át fenntarthatja ezt a kivételes formát, mert olyannyira a mezőny előtt jár szinte minden tekintetben.

 Hozzászólások