Snooker - Mikor nyerhetne világbajnokságot a skót fenegyerek, ha nem idén?
Mikor nyerhetne világbajnokságot a skót fenegyerek, ha nem idén?
Fotó: Europress/AFP

Mikor nyerhetne világbajnokságot a skót fenegyerek, ha nem idén?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/22 11:11

Kedden kezdetét vette a 2020-as snooker világbajnokság selejtezője. Amíg a top 16-on kívüli játékosok a Crucible részvételért harcolnak, addig górcső alá vesszük a már kvalifikált kollégáikat. Stephen Maguire következik a sorban, aki 9. kiemeltként várhatja a rajtot. A skót 16 alkalommal szerepelt pályafutása során a világbajnokságon, ám meglepő módon nyolcszor rögtön az első körben elvérzett. Idén jó formában várhatja a vb-t, ráadásul a közönség limit akár még segítheti is a sokszor forrófejű és az összpontosítással gyakran hadilábon álló skót fenegyereket. 

Stephen Maguire nagyon rég nem várhatta ennyire nyugodtan, kiegyensúlyozottan az aktuális világbajnokságot. Az utóbbi idők formaingadozásai miatt általában vagy a kiemelési rangsor határán vagy azon kívül tanyázott, utóbbi esetben selejteznie kellett. A skót játékos 16 világbajnoki részvétele során kétszer játszott elődöntőt és kétszer negyeddöntőt ezeket leszámítva pedig egyszer sem jutott tovább a második körnél. A négy között nagyon régen, 2007-ben és 2012-ben tűnt fel, a negyeddöntőt a legutóbbi kiírás során érte el utoljára. A vb nem fekszik Maguire-nek hiszen a meccsek hosszú lefolyásúak, ő pedig nem az angyali türelméről és a kiegyensúlyozottságáról híres. Hihetetlen keze van, a játék minden területén klasszis, ám ha a fejében gondok akadnak – és általában akadnak – akkor baj van.

Ugyanakkor, ha megnézzük az idei eredménysorát akkor azt kell mondjuk, hogy Judd Trump mellett az ő szereplése emelkedik ki leginkább a mezőnyből. Sőt, amennyiben az előéletét és az utóbbi időszakban mutatott rossz sorozatait figyelembe vesszük, akkor Stephen Maguire teljesítménye a legkellemesebb meglepetés a szezon során. 

A 39 éves skót az idei szezon során 18 pontszerzőn indult, megnyerte a Tour Championshipet, döntőt játszott a UK Championshipen és elődöntős volt a Players Championshipen. A 2004-es UK Championship bajnoka 47 mérkőzéséből 32-t megnyert és lökött eddig 31 darab százast. Kétségkívül az utóbbi idők legjobb eredménysora Maguire-től, aki a Tour Championshipen aratott sikerével egy hosszú negatív sorozatot tudott lezárni. Ugyanis ez volt a 2013-as Welsh Open óta az első pontszerző győzelme és így már hatnál jár.

A Tour Championshipen ráadásul Maguire egy olyan mezőnyben diadalmaskodott, amelyben hemzsegtek a sztárok ráadásul álomjátékkal tudott nyerni. Az első körben a szezont lassan kezdő, ám utána nagyon belelendülő Neil Robertsont verte méghozzá nem is akárhogyan. Maguire azon a meccsen úgy nyert 9-5-re, hogy lökött hat (!) darab százast és még három 50 feletti break-et. Az ausztrál után nem kegyelmezett Judd Trumpnak sem, a világelsőt 9-6-ra győzte le, ezúttal „csak” egy darab százast lökött, de a biztonság kedvéért még három 50 felettivel azért megkeserítette ellenfele dolgát. A döntőben Mark Allent verte 10-6-ra egy újabb 100-assal, illetve négy 50 felettivel. A parádés produkcióért természetesen megkapta a maga jutalmát hiszen túl azon, hogy lezárta hosszú nyeretlenségi szériáját, Maguire pályafutása legnagyobb csekkjét vághatta zsebre bónuszokkal együtt összesen 260 ezer fontot.

A világranglista legjobb 10 helyezettje közé 2013 után visszakerülő Maguire a címvédő Judd Trump ágára került, ami nem a legnagyobb öröm persze, de ha a Tour Championshipen ugyebár le tudta győzni, akkor akár a Crucible-ben is sikerülhet. Előtte azért, ha túljut az első fordulón – amit ugye fentebb már kitárgyaltunk, hogy nem mindig sikerül – Kyren Wilson várhat rá a második körben és utána következne a Turmp elleni rangadó a negyeddöntőben. Az elődöntőben a Higgins, Gilbert, Lisowski, Allen négyesből kaphatna ellenfelet, persze mindez a papírforma alapján kialakított forgatókönyv, amelyet ugye boríthat bármikor egy selejtezős játékos.

Mindenesetre az kijelenthető, hogy Stephen Maguire a korábbiakkal ellentétben idén végre tényleg magabiztosan várhatja a világbajnokságot köszönhetően közelmúltbeli eredményeinek és ha még a temperamentumát is kordában tudja tartani, akkor messzire juthat és bárkire veszélyes lehet a Crucible-ben.

Hozzászólások