Snooker - Miért is ne lehetne Yan Bingtao a valaha volt legfiatalabb világbajnok?
Miért is ne avathatnánk idén új világbajnokot? És miért is ne lehetne ő éppen az első ázsiai világbajnok?
Fotó: WST

Miért is ne lehetne Yan Bingtao a valaha volt legfiatalabb világbajnok?

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/16 09:21
Miért is ne avathatnánk idén új világbajnokot? És miért is ne lehetne ő éppen az első ázsiai világbajnok? És miért ne lehetne Yan Bingtao az, aki egyben a valaha volt legfiatalabb világbajnok lenne, megdöntve Stephen Hendry rekordját?

Nemrég olvastam egy magyar fórumon, hogy milyen jó lenne, ha O'Sullivan megszerezné a hatodikat, vagy Trump a másodikat. Nekem van egy olyan érzésem, hogy egyik sem fog megtörténni. Úgy gondolom, hogy az idei világbajnoki címet egy olyan játékos fogja megszerezni, aki képes teljesen magába fordulni, csakis önmagára figyelni, és egy kicsit sem foglalkozni a körülményekkel. Mert azok bizony furák lesznek. Akár amolyan tét nélküli világbajnokságnak is fel lehet fogni, és az biztos, hogy ha valamelyik játékos képes így megközelíteni, akkor nagyon messzire juthat.

Nézzük Yant. Eszméletlen koncentrációra képes, és alig 20 évesen máris teljesen érett, és majdnem teljesen komplett játékosnak nevezhetjük. A komplettséghez érdekes módon éppen az hiányzik, ami fiatal korából logikusan fakadhatna is: a kellő agresszió, a gyilkos ösztön. Időnként túlságosan óvatos, túlságosan törekszik a biztonságra. No de ez azért nem biztos, hogy olyan nagy hátrány. Csak éppen a világbajnokságon játszandó borzasztóan hosszú meccseken nagyon el lehet fáradni, ha sok a hosszú frame.

Már közel három éve lejátszotta élete első pontszerző döntőjét, és akkor egyetlen frame-re került attól, hogy a valaha volt legfiatalabb pontszerző győztes legyen. Aztán jött még két döntő, mindkettő ebben a szezonban, és az egyiket, a Riga Masterst meg is nyerte. Ezenkívül három elődöntőt is fel tud mutatni, köztük a UK-ről is egyet.

A szezonban 15-ször találkozott top 16-os ellenféllel. Hétszer győzött, nyolcszor kikapott, ami mindenképp szép mutató. Gyűjtötte a nagy skalpokat, Higginst kétszer is legyőzte, és a csúcs az volt, amikor a UK-n zsinórban egymás után verte Lisowskit, Robertsont és Higginst. 

Bár nagyon nehéz ebben a kőkemény mezőnyben jósolgatni, de úgy gondolom, hogy Yan Bingtao pár éven belül világbajnok lesz. Kérdés, hogy idén milyenek az eslyei. Nos, az első fordulóban ugye selejtezős ellenfelet kap, a másodikban viszont jöhet neki Trump. Akivel idén kétszer futott össze, és akitől mindkétszer simán kikapott. Van tehát miért visszavágnia - mondhatják Yan hívei. Semlegesebben gondolkodva úgy érzem, hogy Trumpot alighanem könnyebb lesz a torna első szakaszában elkapni, mint a későbbi fázisban. Ne felejtsük, tavaly nagyon kevésen múlt, hogy nem vérzett el rögtön az első meccsén Un-Nooh ellen, és idén többször kapott ki az első három fordulóban, mint utána...

yan.jpgFotó: Eurosport/Getty

Nyilván nem lesz sétagalopp a tornája, de egy vb ne is legyen sétagalopp. Nem is lehet. Ha csak Dinggel akarjuk őt összevetni, akkor látnunk kell, hogy bár a rangidős kínai sokkal sikeresebb, Yan mégis kiegyensúlyozottabb játékosnak tűnik. Kisebb hullámvölgyekkel, bár cserébe kisebb hullámhegyekkel is. Mindenesetre a sorsolás alapján összejöhet egy Yan - Ding döntő is ...

Hozzászólások