Snooker - Megvan az ötödik Trumpnak, illusztris társaságba került
Megvan az ötödik Trumpnak, illusztris társaságba került
Fotó: Europress/AFP

Megvan az ötödik Trumpnak, illusztris társaságba került

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/02 11:52

Judd Trump sikerével zárult az idény 14. pontszerzője, a Players Championship. Trump a Coral-sorozat második tornájának megnyerésével 125 ezer fontot nyert, ezzel megerősítette éllovas pozícióját a világranglista élén, egyszersmind idénybeli ötödik pontszerzőjét nyerte. Mostani sikerének köszönhetően illusztris társaságba került a vb-címvédő, hiszen előtte csupán Stephen Hendry-nek, Mark Selby-nek, Ding Junhui-nak és Ronnie O'Sullivannek sikerült egy idényen belül öt pontszerzőn győzedelmeskednie. 

Trump a mindössze 20 esztendős Yan Bingataóval találkozott a torna vasárnapi döntőjében. A világelső egy végletekig kiélezett elődöntőt követően várhatta a vasárnapi összecsapást, míg ellenfele egy jóval könnyebb mérkőzésen vívta ki döntőbeli részvételét. Az előjelek mindezek ellenére Trump sikerét jósolták, több okból kifolyólag is. Egyrészt a tapasztalat: míg az angol 25. döntőjére készült, addig Yan Bingtao mindössze harmadszor jutott pontszerző fináléba. Másrészt az egymás elleni párharc: a mostani volt az ötödik alkalom, hogy találkoztak egymással, a korábbi négyből négyet Trump nyert ráadásul imponáló mutatókkal, kínai ellenfele korábban soha sem tudott egynél több frémet nyerni ellene, ráadásul 75-ösnél nagyobb breaket sem lökött azokon a meccseken. 

Mindkét játékos jó formában várhatta a finálét, a torna 2017-es bajnoka négy pontszerző győzelemmel, fiatal riválisa pedig a Rigában szerzett - amúgy karrierje első - trófeával és három pontszerző elődöntővel a tarsolyában érkezett a southporti végjátékra. 

035_880646627119071244.jpg Fotó: Europress/AFP

A döntő mindezek ellenére a várakozások szerint alakult. Trump simán nyert, igaz Yan Bingtaónak azért voltak lehetőségei, jóllehet nem sok. Rögtön az első frame-ben például, amelyet annak ellenére vesztett el, hogy lökött egy 70-es breaket. A másodikban újabb 50 felettit lökött, azzal már ki tudott egyenlíteni, ám a folytatásban Trump akarata érvényesült, egy 75-ös breakkel 2-1-re módosította az állást, majd a szünet előtti utolsó frame-et is megnyerte. A pihenő után Trump ott folytatta, ahol abbahagyta, sőt ha lehet még magasabb fokozatra kapcsolt: sorrendben egy 122-es, egy 50-es és egy 75-ös breakkel három játékot hozott, mindezt úgy, hogy ez idő alatt ellenfele csupán 8 (!) pontot szerzett. Az első szakasz utolsó frame-jében Yan azért lökött egy 95-öst, ezzel jelezve, hogy nem tört össze, ám mindezek ellenére eléggé lefutottnak tűnt a finálé. 

Yan Bingtao azonban nem így gondolta és hatalmas lendülettel kezdte meg a döntő második részét, sorozatban két frame-et nyerve - közte egy 75-ös breakkel - szorossá téve a meccset. Ám még mielőtt elhihettük volna, hogy egy kiélezett végjátékot láthatunk Trump megrázta magát, sorozatban négy játékot nyert - két 50 felettivel meg egy százassal - és lezárta a döntőt. 

Judd Trump végül 10-4-re nyerte a Players Championship döntőjét, pályafutása során másodszor nyerte meg a tornát egyúttal ötödik pontszerzőjét is megnyerte. Nem túlzás kijelenteni, hogy Trump szinte érinthetetlen, ellenállhatatlan formában játszik és elnézve ezt a formát bőven benne van, hogy az ötödiket követi majd egy hatodik vagy akár még egy hetedik pontszerző győzelem is. Azért emlékezzünk meg Yanról is, hiszen a fiatal kínai szintén parádés formát mutatott, egy kicsit több tapasztalattal életveszélyes játékos válhat idővel belőle. Murphy mondta róla, hogy elképesztő munkát tesz bele a felkészülésébe, a befektetett munka pedig ahogy látjuk meghozza a gyümölcsét. Yan immáron a top-16 tagja és ha tartja formáját, akkor a vb-re nem kell majd selejteznie. Ami Trumpot illeti, legközelebb a Gibraltar Openen indul, ahol az európai sorozat (European Series) végső győzelmére hajt, majd jön a Tour Championship végül pedig a világbajnokság. A három közül nem lenne meglepetés, ha legalább az egyiket megnyerné, valószínűleg az utóbbira fáj leginkább a foga.


Hozzászólások