Snooker - Mark Allen nevelt fia 13 évesen maximumot lökött
Mark Allen nevelt fia 13 évesen maximumot lökött
Fotó: Europress/AFP

Mark Allen nevelt fia 13 évesen maximumot lökött

HosszabbitásHosszabbitás
2018/04/22 11:55

Nem sokkal több mint 5 perc kellett Robbie McGuigannek, hogy mindössze 13 esztendősen meglökje élete első maximum breakjét, amellyel az Egyesült Királyság legfiatalabb 147-ét produkáló játékosa lett a sportágnak! Az már csak a hab a tortán, hogy az északír fiú éppen az idei Mesterek Tornája-győztes, Mark Allen nevelt fia.

Rögös út vezet egy snookerjátékosnak, míg eljut élete első maximumáig, öt perc alatt pedig sokszor a legpontosabb villámkezűeknek sem sikerül befejezniük a tökéletes asztalt. Ugyan egy snookerista minél fiatalabb, annál gyorsabb tüzelő az asztalon, abba azonban talán csak Mark Allen és felesége, Kyla McGuigan hittek, hogy egy 13 éves fiatalember, méghozzá épp az ő fiuk képes lehet ennyi idősen egy történelmi ötperces varázslatra. A napokban ugyanis egy bizonyos Robbie McGuigan nevű srác Észak-Írországból az Egyesült Királyság eddigi legifjabb maximumlökője lett, amely meghökkentő teljesítményt szülővárosában, Antimban, egy gyakorlás során ért el. Először egy 135-ös, hiba nélkül végiglőtt partival döntötte meg akkor még ,,csak” saját rekordját, majd két frame-mel később a 147 Snooker Club nevéhez méltóan 5 perc 4 másodperc alatt takarította le a 15 pirost a 15 feketével, majd a hat színes golyót. Bár az ifjú titán maximum break-je sebességben felülmúlta Ronnie O’Sullivan 1997-es vb-n lökött 5 perc 20 másodperces világcsúcsát, azonban hivatalos csúcsdöntés nem született, hiszen nem tétmeccsen, pláne nem tévés találkozón született McGuigan makulátlan sorozata.

A sors ismételte önmagát, hiszen a fiú nevelőapja, az idén Masters-bajnok Allen ugyanúgy szülővárosában és ugyanebben a klubban lőtte első maximumát. A különbség az, hogy ő ,,csak” 15 évesen tette mindezt. A korábbi világranglista hatodik nem láthatta élőben utóda teljesítményét, a hír hallatán azonban így is rendkívüli büszkeség fogta el őt.

,,Amikor (Robbie) felhívott engem, hirtelen nem is tudtam, mit kezdjek magammal, annyira boldog voltam. Természetesen tudtuk, hogy nagyon tehetséges, és hogy jó irányba halad, de 147-et lőni 13 évesen, ez eléggé ijesztő, nem vagyok biztos benne, hogy történt-e már ilyen korábban.” – magyarázta Allen, akinek annyiban igaza volt, hogy habár a világon nem, de az Egyesült Királyságban még senki se lőtt ilyen fiatalon maximumot, mint McGuigan.

Az érintett a Belfast Telegraphnak mesélte el az élményt.

,,Úgy 80-nál járhattam, mikor láttam, hogy a pirosak kiválóan állnak. Nem igazán gondolsz bele, hogy ez ennyi idősen megtörténhet veled, de ha ott van előtted a lehetőség, meg kell birkózni vele. Nekem most adott volt az esély, és szerencsére éltem vele. Emlékszem, hogy nem hagytam könnyű feketét magamnak a végére, és mikor belöktem körbe-körbe futkorásztam, mint egy őrült.” – lelkendezett a fiú.

McGuigan korábban már megnyerte az észak-ír U21-es bajnokságot, és természetesen hazájában halomra nyeri tornáit saját korosztályában.

,,A golyóbelökése egyszerűen elképesztő, szerintem ez a játék egy olyan része, amit nem lehet tanítani.” – dicsérte ismét mentoráltját Allen.

Azonban az is biztos, hogy McGuigan keményen megdolgozik a sikereiért. Elmondása szerint, amikor nem suliban van, akkor végig a teremben üldözi a golyókat, akár 9-10 órán keresztül. A helyi klub menedzsere, Rab Fee úgy véli, a fiú jobb játékos, mint amilyen Allen volt ennyi idősen.

,,Mark csak akkor kezdett el játszani, amennyi most Robbie, így természetesen jobb is, mint amilyen Mark volt ennyi idősen.” – majd hozzátette. - ,,Ha (Robbie) ilyen elszánt marad, fényes jövő várhat rá.”

Könnyen lehet tehát, hogy McGuigan személyében egy újabb korszakos egyéniséget köszönthet hamarosan a snooker világa, egy hónap múlva pedig akár már élesben is kipróbálhatja magát a világ egy másik ,,Varázslója” ellen.

,,Lesz május végén egy versenyünk, amelyen profik és amatőrök is egyaránt részt vesznek. Ha pedig Robbie megnyeri az első meccsét, rögtön John Higginsszel játszhatna a következő körben.” – fogalmazott Fee.

Érdekes lenne látni, hogy birkózik meg a 13 éves maximumlökő a skótok négyszeres világbajnokával. Higgins azonban egyelőre a világbajnokságra koncentrál, tegyünk így mi is, de ne feledjük Robbie McGuigan nevét, mert könnyen lehet, hogy még sokat hallunk felőle. A büszkeséggel eltöltött Allen pedig talán így még nagyobb elánnal veti bele magát a számára vasárnap induló küzdelmekbe.

(Szentimrei Kristóf írása)

via bbc


Hozzászólások