Snooker - Miért ne lehetne Mark Allen világbajnok? Tényleg, miért is ne?
Miért ne lehetne Mark Allen világbajnok? Tényleg, miért is ne?
Fotó: WST

Miért ne lehetne Mark Allen világbajnok? Tényleg, miért is ne?

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/11/18 12:08
Ahogy tegnap este néztem Allent, egyszercsak az ötlött fel bennem, hogy ez az ember akár világbajnok is lehet. Én nem tartozom azok közé, akik évek óta felteszik a kérdést, hogy vajon neki miért nem jött össze (még a vébédöntő sem), és nem érzem úgy, hogy már igazán megérdemelné, mert szerintem ilyen nincs, nem megérdemelni kell, hanem megnyerni.

Régóta úgy gondoltam, hogy Allen sosem lesz világbajnok, elsősorban azért, mert túlsúlyos. És ilyen (egyre gömbölyödő) pocakkal nem bírja a megterhelést. Ami persze elsősorban mentális, de mint tudjuk, a mentális állóképességhez jó, ha társul fizikai is. Sőt, nem is társul, inkább megalapozza.

Ez ugye Allen esetében hibádzik. Cserébe rendkívül nagy küzdő. Ámde világbajnoki címet nagyon nehéz küzdelmesen, azaz folyton hátrányból fordítva, szoros meccseket, döntő frame-es csatákat nyerve megszerezni. Túl hosszú a verseny ahhoz, hogy végigküzdje valaki, és a végén nagyon gyors egymásutánban következnek a mérkőzések.

No de. Allen megnyerte a Bajnokok Bajnoka tornát. Ami önmagában még nem őrület, hiszen nyert ő már Masterst is. Csakhogy a Bajnokok Bajnokának utolsó három mérkőzésén a világranglista első három helyezettjét múlta felül, és ez bizony már óriási fegyvertény. O'Sullivan, Trump és Robertson legyőzése három egymást követő mérkőzésen, negyeddöntőben, elődöntőben és döntőben, ennél jelenleg nincs nehezebb feladat.

De egy feladat mégis nehezebb. A világbajnoki cím megszerzése, hiszen ott sokkal hosszabbak a mérkőzések. Viszont úgy érzem, hogy a túlsúlytól függetlenül Allen rengeteget fejlődött, és ez akár meghozhatja számára a világbajnoki trófeát is. Rendkívüli türelmet mutat a snookere, ami korábban nem volt rá jellemző. A biztonsági játéka óriásit lépett előre, tegnap például olyan volt, mintha Selby-t látnánk csúcsformában. És ha ezt hosszú távon tudja hozni, akkor miért ne lehetne világbajnok? 

Hozzászólások