Snooker - Magyar nyelvű biliárdoktatás a videómegosztón
Magyar nyelvű biliárdoktatás a videómegosztón

Magyar nyelvű biliárdoktatás a videómegosztón

Szentimrei Kristóf ·
2018/10/02 22:10

A legtöbb biliárdjátékba belekóstolni finoman szólva sem egyszerű. Ez nem az a sportág – mint a foci, a kosárlabda, az asztalitenisz, a kerékpározás, stb. – amit bármilyen szinten lehet élvezni (kivéve egy jó társaság és sör mellett). A snookernél az embereket sokszor már a hatalmas asztal látványa is elrettenti a játék kipróbálásától. Most azonban egy már több mint 60 videóból álló sorozat segíti elsajátítani a biliárdot az alapoktól egészen a középhaladó szintig.

A rendszeres snooker közvetítéseknek hála számtalan emberhez jutott el a biliárdsport Magyarországon is, mivel viszont a televízión keresztül sokkal könnyebbnek tűnik ez a játék, mint a valóságban, sokan elkedvetlenednek az első néhány alkalommal. Így pedig sokkal inkább passzív a befogadása a sportágnak, mint aktív. Pool közvetítést már csak elvétve találunk az egyes sportcsatornákon, pedig eme műfajjal jóval nagyobb arányban találkoznak az emberek a kocsmákban és a biliárdszalonokban, ráadásul ezt a biliárdjátékot könnyebb is megtanulni, mint a snookert.

Most lehetőség van immár online platformon is megismerkedni a poollal kiváló sporttársamnak és jóbarátomnak, Jobbágy Szabolcsnak köszönhetően, aki a biliárddal kapcsolatban elsőként indított útjára egy sorozatot a YouTube-on. Már több mint 60 videót lehet megtekinteni, melyek egymásra épülve mutatnak be három-nyolc percben különféle lökéstípusokat, gyakorlatokat, de számos alapdologgal is megismertetnek minket, mint a helyes beállás és kéztartás, a krétázás fontossága vagy éppen a megfelelő dákó kiválasztása. Mindemellett megtudhatjuk, hogy a versenyszabályok szerint játszott 8-as pool sokkal egyszerűbb, mint a legtöbbek által játszott játék.


A videókat erre a linkre kattintva találhatjátok meg: 

Egyébként nemcsak a poolbiliárddal, hanem a snookerrel megismerkedni vágyókat is nagyban segíti ez a sorozat, hiszen a pool asztalon látottak nagy részét át lehet ültetni a snooker gyakorlásába, játszásába is. Sőt, egy videó külön figyelmet szentel a snooker break-építésének alapjaira.

Összességében tehát egy nagyon átfogó ismertetőt kaphat az, aki meg szeretné tanulni a biliárdozás minden csínját-bínját. Ha pedig a videók hatására tömegek kezdenének el hobbi- vagy versenyszinten poolozni és/vagy snookerezni, az hatalmas előrelépést jelentene a sportág számára. Ebben bízik Jobbágy Szabolcs is, akivel hosszasabban elbeszélgettem.

Most már lassan fél éve rakod fel folyamatosan a biliárd fortélyaival kapcsolatos videóidat. Mik eddig a visszajelzések?

Nagyon örülök, mert már évek óta szerettem volna ezeket a videókat elkészíteni és megosztani a biliárd sport iránt érdeklődőkkel, és most, hogy megvalósítottam a tervemet, úgy látszik, hogy tényleg hasznos, amit csinálok. Egyre több pozitív visszajelzést, kommentet kapok, és egyre többen feliratkoznak a YouTube csatornámra. Sőt, többen megkeresnek, rám írnak, és köszönetet mondanak, leírják, hogy sokat fejlődtek, sokat tanultak a videókból, ez nekem nagy örömöt jelent, mert segíthetek másoknak.

Steinecker Péter barátom és biliárdos sporttársam a videók operatőre, és az ő látásmódja, mozgása szerintem ad egy plusz élményszerűséget a videókhoz. Mivel ő is biliárdos és szakértő, mindig arra mozog, és arra néz a kamerával, amerre a néző is szeretne nézni az adott helyzetekben. Így olyan, mintha a néző is ott lenne a teremben, az asztal mellett, közeli szemlélőként benne lenne a videóban.

Honnan meríted az ötleteidet? Vannak külön forrásaid?

Én 2007 óta versenyzem komolyabban, a poolbiliárd szakágban, és igyekeztem tudatosan megtanulni a sport minden elemét. Jártam több tanárhoz, megnéztem külföldi oktatóanyagokat és végigolvastam külföldi szakkönyveket is, és mivel akkoriban nem volt még magyar nyelvű oktatóanyag, - csak egy alapszintű, egyébként szuper biliárdos videó volt - elhatároztam, hogy csinálok egy írásos tananyagot, Biliárd Tippek Sorozat néven, amit 2009-től írtam (ez azóta is megtalálható az Interneten).

Nem fordult meg a fejedben, hogy személyesen is oktasd a játékot?

Úgy gondolom, hogy én inkább ilyen módon, írásos tananyagok és szemléletes, sok mindent "berajzoló" és elmagyarázó videók formájában szeretném átadni a játék technikáit, és ha a videóim inspirálnak játékosokat, hogy magasabb szintre fejlődjenek, és oktatót keressenek, aki folyamatosan mentorálja őket, akkor szívesen ajánlok nekik magas szintű, többszörös magyar bajnok játékosokat, akik rendszeresen tartanak személyes oktatást, mentorálást.

A videóim egyébként egymásra épülnek, érdemes az elejétől kezdve, sorrendben nézni őket (utalok is több videóban korábbi videókra), és a 2009-től írt írásos tananyagom tematikájából indulnak ki, de sokkal több magyarázat, kigyakorolható állás, gyakorlat van bennük. Mikó Balázs (akit az egyik legnagyobb példaképemnek tartok, szakmailag és emberileg is) videóját szerettem volna továbbvinni, részletesebben kifejteni és megmutatni az érdeklődőknek a lökéstechnika, terelés, stratégiai tervezés, taktika stb. azon elemeit, amelyek elsajátításával az alapszintről legalább a középhaladó szintre el tudnak jutni (ha haladó szintre szeretne jutni valaki, mindenképpen érdemes minél előbb egy mentort, oktatót keresnie). Meg szeretném mutatni, hogy ez egy tanulható sport, és a sakkhoz hasonlóan egy intelligens ész-játék. Nem a véletlen műve, ahogy a golyók mozognak, persze a szerencse is szükséges, de tudással és gyakorlással irányítani tudjuk az eseményeket, végig tudjuk "pucolni" (egy parti végiglökése hiba nélkül – a szerk.) az egész asztalt, vagy ha nem tudjuk folytatni a lökést, taktikai trükkökkel el tudjuk érni, hogy ellenfelünknek ne maradjon lehetősége golyót belökni.

Természetesen nemcsak a játékosoknak szólnak a videók, hanem a snooker, pool stb. meccsek nézőinek is, hogy jobban megismerjék ezt a sportot, jobban értsék, hogy mi zajlik az asztalon, hogy min gondolkodnak a játékosok a lökések között, hogyan tervezik meg az előttük álló 4-5, sőt sokszor 7-8 lökést, mit miért csinálnak, és miért hagynak ki néha látszólag "könnyű" lökéseket. Sokkal élvezetesebb nézni a meccseket úgy, hogy közben mi is tudjuk, hogy a játékosok milyen problémákkal, veszélyekkel, megoldandó feladatokkal néznek szembe.

Milyen terveid vannak a közeli, illetve a távoli jövőben? Beavatsz minket egy-két újdonságba?

Szerencsére sokan hozzájárulnak itthon, hogy népszerűsítsék a snookert, a poolt, a karambolt, ill. a bábus biliárdot, versenyek és gálák szervezésével, a tehetségek oktatásával, mentorálásával, vagy más módon. Szeretnék én is hozzátenni ehhez a tananyagaimmal, további videókkal, illetve a 'Biliárd Tippek' nevű facebook oldalammal, és remélem, hogy kialakul egy közös tudásmegosztás, ahol egyre több fejlődni vágyó játékos felteszi kérdéseit a játékkal kapcsolatban, és egyre többen megosztják majd tapasztalataikat, amivel közösen segíthetjük az újakat egyre magasabbra fejlődni.

Készítettem egy biliárd mérkőzés-kielemző statisztikai programot is, amivel a meccsek lökéseit feljegyezve a program kiszámol a játékos játékára kb. 50-féle statisztikát, és megmutatja, miben kell fejlődnie, tehát edzéstervet is tudok javasolni neki. Ezzel is igyekszem segíteni azoknak a játékosoknak a fejlődését, akik megkérnek rá. Remélem, hogy a következő években egyre többen kezdik el ezt a sportot, és lesznek újabb európai, vagy akár világszintű sportsikereink, ahogy az utóbbi évtizedekben is voltak világbajnoki ill. EB-sikereink is, különösen a pool területén.

A rendszeres TV-közvetítésekkel, a világsztárokkal tűzdelt itthoni gáláival és a Kökiben profi körülményeket biztosító új terem létrejöttével a dartshoz hasonlóan a snookerre is elég sokan tekintenek immár itthon is versenysportként. Szerinted a pool a közeljövőben kiérdemelheti ugyanezt a tiszteletet Magyarországon?

Amikor elkezdtem versenyszerűen poolozni, már elkezdődött "valami". Több olyan versenyünk volt, amely már nem biliárdtermekben, hanem nagy befogadóképességű rendezvény-helyszínen, show-szerűen lett megrendezve, magyar bajnoki és nemzetközi (EuroTour) versenyek is voltak. Reménykedem, hogy a snooker egyre gyorsabb fejlődéséhez, elterjedéséhez hasonlóan (amit az egyre több Eurosport által közvetített snooker versenyeknek is köszönhetünk) pool gálákat, illetve újabb nemzetközi pool versenyeket is rendezhetünk itthon. Ehhez szponzort kell találni, de remélem, hogy sikerül, és a pool legnagyobb sztárjai közül is sokakat meg tudunk ismertetni a magyar közönséggel.

Azt tudjuk, hogy minden sport sikeressége és sokszor népszerűsége is az utánpótlás fejlesztésében és ápolásában rejlik, amivel a pool sajnos jelenleg nagyon nem áll jól (pedig állt már sokkal jobban is). Mivel ösztönöznéd a mai fiatalokat, hogy számtalan sportolási lehetőség közül végül a poolbiliárdot válasszák?

Szerencsém volt az utóbbi több mint 10 évben látni sok óriási tehetségű magyar fiatalt, akik pool-ban diák, illetve junior korosztályban Európa-bajnoki aranyérmet, ezüstöt, bronzot vagy más szép helyezést szereztek, sőt junior világbajnoki aranyérmes játékosunk is van, Földes Vilmos, aki felnőttként pedig a világbajnoki bronzéremig menetelt, és élő legendája lett a sportnak. Én minden fiatalnak (és szüleiknek is) szívből ajánlom a poolbiliárdot, már akár 7-8 éves kortól, hiszen mivel ész-játék, fejleszti az intelligenciát, koncentrálóképességet, az önfegyelmet, az iskolában a tanulás is jobban fog menni.

Ahogy Einstein mondta, aki imádott biliárdozni, "egy zongorista kézügyessége és egy matematikus gondolkodása kell ehhez a sporthoz". Geometria, fejben számolás, fizika, taktika, stratégiai tervezés, a golyók "címkézése" és tudatos felhasználása különböző feladatok megoldására, több dologra egyszerre koncentrálás, a test különböző részeinek összehangolása stb., ezt mind folyamatosan gyakoroljuk ebben a sportban, szóval ez egy csodálatos játék, amiben egy életen át tudunk fejlődni, magunkhoz mérve, sosem leszünk "tökéletesek", tehát nekem például a sakkhoz hasonlít.

Hozzászólások