Snooker - Luca Brecel: "Ronnie tanácsa is kellett a fejlődéshez"
Luca Brecel: "Ronnie tanácsa is kellett a fejlődéshez"
Fotó: World Snooker Tour Twitter

Luca Brecel: "Ronnie tanácsa is kellett a fejlődéshez"

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/06/16 09:35

Luca Brecel 2017 augusztusában megnyerte a China Championshipet, és ezzel berobbant a világranglista 16 legjobbja közé. Guangzhou városában legyőzte többek között Shaun Murphy-t és Ronnie O'Sullivant is. 

Akkoriban úgy nézett ki, hogy bőven jöhetnek még a belga sikerek, de egy (egy hónappal későbbi) World Open elődöntöt leszámítva nem alakultak jól a versenyei. Az elmúlt közel három évben még csak pontszerző negyeddöntőre sem futotta tőle.

Alapvetően két dolog hátráltatta. 2017 novemberében, egy kínai út alkalmával eltűnt a dákója. Ezért érkezett a 2018-as Mastersre két dákóval, hátha valamelyik beválik a jól megszokott "szerszám" helyett. Ezt tetézte egy fizikai probléma: hosszú ideig vállfájdalmakkal kellett küszködnie.

Brecel két dákóval.Brecel két dákóval. Fotó: WST

Mindennek következtében le is csúszott a ranglista 11. helyéről, egészen a 37. pozícióig. A múlt heti Championship League győzelme ezen nem változtat, hiszen ez nem volt pontszerző verseny, de annyit jelez, hogy Brecel újra visszatalált a legjobb formájához.

"Amikor sorra jöttek a rossz eredmények, az emberek azt hitték, hogy nem gyakorlok eleget. De ez nem igaz. Guangzhou után egy ideig még jól ment a játék. Aztán elvesztettem a dákómat, és a vállam is elkezdett fájni, ezek nagyon visszavetettek. Fizioterápiára jártam, és hónapról hónapra egyre jobban lett a vállam. Mostanra rendbe jött, és az új dákómat is megszerettem, szóval innentől fogva nincsenek kifogások.

A menedzserem, Django azt mondta, hogy közelebb kellene vinnem az asztalon lévő kezemet a fehér golyóhoz. Aztán hallottam, hogy Ronnie O'Sullivan beszél rólam az Eurosport szakértőjeként, és ő is azt mondta, hogy kompaktabbá kellene tennem a kilökésemet. Úgyhogy jónak láttam változtatni. Most nagyon rövidnek érzem a távolságot, bár vannak játékosok, akik szerint még most is hosszú. Az viszont biztos, hogy kevesebbet hibázok, mióta ezen változtattam."

Brecel a Championship League utolsó mérkőzésén 2-1-es hátrányba került Ben Woollaston ellen. Meg kellett nyernie az utolsó frame-et ahhoz, hogy övé legyen a trófea. És meg is nyerte, nem is akárhogyan - egy százas breakkel.

"Fantasztikus érzés volt. 2017 óta vártam arra, hogy szerezzek egy újabb trófeát, ez hosszú idő volt. Magabiztos voltam az egész torna alatt, és a végén szerencsém is volt, mert Ben kihagyott egy pirosat a frame elején. Nagyon jól játszott, és ha az a piros beesik, könnyen lehet, hogy övé a trófea. Nagy volt rajtam a nyomás, ezért is örülök, hogy tudtam lökni egy százast.

Amikor megnyertem a China Championshipet, akkor sem gyakoroltam annyit, mint mostanában, és nem is volt annyi önbizalmam. Most minden nap lemegyek a klubba, és keményen dolgozom, és van egyfajta szabadságérzetem. Nagyon szeretném a Crucible-ben zárni a szezont. Négyszer jártam már ott, de még egy meccset sem nyertem. Legközelebb felkészülten fogok érkezni."

via wst.tv

Hozzászólások