Snooker - Liang nem vesztette el a fejét és megnyerte a maratoni csatát
Két teljesen különböző stílusú és habitusú játékos csapott össze az egyik főtáblás helyért a snooker világbajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában
Fotó: WST

Liang nem vesztette el a fejét és megnyerte a maratoni csatát

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/28 11:53
Két teljesen különböző stílusú és habitusú játékos csapott össze az egyik főtáblás helyért a snooker világbajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában. Liang hirtelen ember, gyors, és néha rossz döntésekkel, időnként kapkodó, máskor zseniális játékkal. Nagyon nem mindegy, melyik arcát mutatja.

O'Brien pont az ellenkezője. Mindig egyformán kimért, mindig mindent jól és sokszor átgondol. Nyilván ő is tud hibázni, de sokkal kisebb a játékminőségének az amplitúdója, mint a kínai esetében.

Úgyhogy sok mindenben inkább Liangon múlt, milyen lesz a meccs. És ő állta a sarat. Szinte mindig ő vezetett, egyszer 5-2-re is elhúzott, de ír ellenfele mindig ki tudott egyenlíteni. Sőt, 8-7-nél (a meccs folyamán egyetlen egyszer) vezetett is. 

Liang többször is elveszthette volna a fejét. Amikor O'Brien három nagy breakkel egyenlített 5-5-re, amikor egyórás frame-et játszottak, amikor az ír átvette a vezetést, vagy a sok-sok alkalommal, amikor mindig egalizált. 9-9-re például egy nagyszerű, 72-es breakkel jött fel a rutinos ír.


A döntő frame-ben viszont Liang nagyon szépen összeszedte magát. A meccsen addig egy 75-ös break volt a legnagyobb, Liang részéről pedig mindössze egy 69-es. Az utolsó lehetőséget azonban csodásan kihasználta, és egy 141-es breakkel takarította le az asztalt. Helyi idő szerint éjfél előtt pár perccel végeztek.

Liang lett a hétfői nap utolsó továbbjutója, hiszen az összes meccs már rég véget ért, amikor ők még 8-8-nál kínozták egymást. Maflin volt az első győztes, 10-1-re intézte el a brozalmas napot kifogó Seltet. Három újonc már biztosan lesz a Crucible-ben, Ursenbacher, Slessor és Carty. Utóbbi 9-4-nél biztos továbbjutónak tűnt, de Milkins nem adta könnyen magát, felzárkózott 9-8-ra. Nem kis teljesítmény a ranglistán 82. Carty-tól, hogy le tudta zárni a mérkőzést. Itt látszik, hogy mekkora teher hullt le a válláról:

A kínai, a norvég és a svájci továbbjutó mellett egy thaiföldi játékos, Saengkham is sikerrel vette az utolsó akadályt, valamint két régi motoros, McManus és Hamilton is eljutott a Crucible-be. A korábbi négyszeres negyeddöntős Hamilton 2008 óta nem vehetett részt a világbajnokság főtáblás szakaszán.

Saengkham után kedden további két thai snookeres áll asztalhoz, Un-Nooh és Akani is jó eséllyel vág neki az utolsó selejtezőjének. A két legerősebb párosítás Dott és Gould, illetve Stevems és Walden összecsapása, már ami a papírformát illeti.

Hozzászólások