Snooker - Lesz-e ismét meztelen világbajnoka a Crucible-nek?
Lesz-e ismét meztelen világbajnoka a Crucible-nek?
Fotó: Europress/AFP

Lesz-e ismét meztelen világbajnoka a Crucible-nek?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/17 11:14

Két éve kisebb történelmet írt azzal, hogy 15 éves különbséggel megnyerte harmadik világbajnoki címét. Meg azzal is, hogy anyaszült meztelenül, az intim részeket csupán egy törölközővel a derekán eltakarva adott interjút a sportág szentélyének tartott Crucible színházban. Mark Williams számára ezúttal is kiemelt fontosságú a közelgő világbajnokság, ugyanis a torna után komoly világranglistást pontokat veszít ezzel pedig nagyot zuhanhat a ranglistán. Persze akár meg is nyerheti a tornát, ahogy tette azt két éve.

Csakhogy erre idén még annál is kevesebb az esély, mint volt két esztendővel ezelőtt. Mert a 2018-as szezonban azért Willo a vb előtt nyert két tornát (Északír Open, German Masters) és volt másik két elődöntője Rigában és a Players Championshipen, valamint öt pontszerzőn a negyeddöntőt is elérte. Ezzel szemben a mostani szezonban az walesiek büszkesége visszafogottan szerepel, mert bár játszott egy döntőt (Murphy-től kapott ki izgalmas meccsen a China Championshipen) azt leszámítva egy elődöntőt tud még felmutatni. 

Williams jelenleg harmadik a világranglistán, ám egy hónap múlva, amikor megvágják a kétéves ranglistát akkor kikerül az első tíz közül. Ezen persze nem segít, hogy a vb-győzelmet követő idényt olyan szinten az ünnepléssel töltötte a játék helyett, hogy csupán egy győzelem és három negyeddöntő került pontszerzőn a neve mellé, ezek pedig azért nem fizetnek annyira jól. 

A walesi a pandémia előtt többször hangoztatta, hogy már nem fűlik a foga a sok edzéshez és az utazást sem annyira kultiválja. Aztán jött a vírus és az azt követő leállás és véleménye gyökeres fordulatot vett. Az addig a visszavonulását is többször megpendítő háromszoros világbajnok már fentebb hangoztatta, hogy amíg csak meg tudja emelni a dákót ő bizony játszani fog. Viszont ha valaki tisztában van azzal, hogy milyen a top16-on kívül várni a tornákat, akkor az ő, hiszen újbóli sokadvirágzása előtt megjárta a tizenhaton kívüli mélységet. Gyaníthatóan nem akar visszacsúszni oda, ehhez viszont formába kéne lendülnie és akarnia kéne. Mert Williams esetében legtöbbször az akarati tényezők terén kell keresni a gyenge szereplés okait. 

Szeptemberben meglepetésre döntőzött a fentebb már említett China Championshipen, ám ehhez hasonló eredmények később nem jöttek, sőt inkább meglepő vereségek, ha éppen elindult az adott hét vagy hónap tornáján. A teljes leállás előtt még a Gibraltar Openen bejutott a legjobb négy közé, ám ott Kyren Wilson nem kegyelmezett neki és egy sima 4-0-val küldte haza. Összességében a 45 esztendős Williams a mostani szezonban 16 tornán 66 mérkőzést játszott, ezek közül 43-at nyert meg és 23-szor szenvedett vereséget. Pontszerzőn egy döntő és egy elődöntő az eredménye, három alkalommal a 16-között vérzett el, másik három alkalommal még azt a kört sem sikerült elérnie. 

A közönségkedvenc mókamester minden bizonnyal összekapja majd magát a világbajnokságra, ám nem lesz egyszerű dolga. Ugyanis nehéz a sorsolása, ő is a nehezebbnek tartott alsó ágra került. Amennyiben legyőzi a selejtezőből kikerült ellenfelét a papírforma szerint Stuart Bingham várhat rá a második körben, majd – szintén a papírforma alapján – vagy Ronnie O’Sullivan vagy Ding lesz az ellenfele. Persze hiba lenne már előre leírni egy 22-szeres pontszerző tornagyőztest főleg, hogy hosszú pályafutása során már többször bizonyította, hogy képes a megújulásra, képes szinte a semmiből feltámadni az igazán fontos tornákon.

Mert a világbajnokság attól is érdekes, hogy bármikor lehet meglepetés, ám idén az lenne az egyik legnagyobb - főleg az eddig mutatott játéka alapján – ha Mark Williams nagyot tudna menetelni a Crucible-ben. 
Hozzászólások