Snooker - Legfurcsább Masters evör
Legfurcsább Masters evör
Fotó: World Snooker Tour

Legfurcsább Masters evör

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/01/20 14:11
Nagyon sajátos volt az idei Masters, az esélyesek pár nap alatt kizuhantak, az elődöntőbe mindössze egyetlen korábbi győztes került be, valamint a legalacsonyabban rangsorolt játékos, Carter, aki O'Sullivan távolmaradása miatt indulhatott.

És a torna egészéhez hasonlóan a döntő is igencsak érdekesre sikeredett. Akármennyire is gyengének tűnt a Carter - Bingham felállás, emlékezetes meccset vívtak ők ketten.

Pedig voltak kétségek. Egyikük se nyert még Masterst, de még csak döntőt sem játszottak. Mindketten százas break nélkül jutottak be a döntőbe. Néha jó, néha kevésbé jó játékkal. 

Világranglista 14. és 17. helyezettként.

Az előjelek alapján lehetett volna ez egy vacak, nyögvenyelős meccs. Igaz, néha az is volt, akadtak alacsonyabb színvonalú frame-ek, de összességében kielégítette az igényeket. Például rögtön az első frame, melyben a Kapitány meglökte első százasát a tornán. Erősen kezdett, de az első szakasz utolsó három frame-jét eltréflizte. Meggyőződésem, hogy ott kapott ki, mert bőven voltak sanszai, de 3-2-es előnyből 5-3-as hátrányba került, pedig Bingham sem brillírozott.

bingham.jpgFotó: World Snooker Tour

Ettől függetlenül, vagy tán éppen ezért remekül kezdte az esti szakaszt. Az első két frame-et nagyobb csatában, a következő kettőt nagy breakekkel nyerte. Egy 133-as breakkel már ő vezetett 7-5-re. 

Ekkor Bingham nézett ki teljesen összetörtnek. Csakhogy jött a negyed órás szünet. Ami, mint már annyiszor, ezúttal is sorsdöntőnek bizonyult. A szünet után a 2015-ös világbajnok hozott zsinórban négy frame-et, csupa nagy breakkel. 9-7-re ellépett. Carter egy 77-essel szépített, de egyenlíteni nem tudott, merthogy Bingham lökött egy százast, és ezzel 10-8-ra lezárta a csatát. 

Az egész Mastersen ez volt az egyetlen százasa. Amit az utolsó frame-ben lökött. 

És itt tudta felülmúlni Cartert. Pedig ő is zseniálisan teljesített egész tornán a téthelyzetben való remeklés terén. De a döntőben Bingham még őt is felülmúlta.

És ettől lett igazán jó és élvezetes a meccs. 

"Iszonyú fáradt voltam az utóbbi napokban, és ez kijött a döntő második felében. Főleg 7-5-ös hátrányban éreztem, azon, ahogy akkor gondolkodtam. Fogalmam sincs, hogyan tudtam onnan még öt frame-et nyerni. De az nem véletlen, hogy a bajnokok miért bajnokok."

Bingham persze megkönnyezte a sikert, mint ahogy anno a világbajnoki címet is. Hat pontszerző sikere mellett most már megvan a második Triple Crown-trófea is, összesen hét nagy győzelemnél tart. Ahogy elmondta a döntő után, szeretne eljutni tízig.

Hozzászólások