Snooker - Kyren Wilson: "Rengeteget tudok tanulni a döntőből"
Kyren Wilson: "Rengeteget tudok tanulni a döntőből"
Fotó: Europress/AFP

Kyren Wilson: "Rengeteget tudok tanulni a döntőből"

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/09/08 16:32
Kyren Wilson életében először játszott döntőt a snooker világbajnokságon. Igazán sajátos volt számára a verseny, ennek a részleteiről beszélt egy interjúban a World Snooker Tournak.

A koronavírusos helyzetben eleve különleges körülmények között zajló világbajnokság egyik első sztorija az volt, hogy Anthony Hamilton lemondta a részvételt. Ennek éppen Wilson volt a haszonélvezője, vagy éppen szenvedő alanya, hiszen ő lett volna Hamilton első ellenfele. Ő maga így látta a dolgot:

"Teljesen szétestem, amikor meghallottam, hogy Anthony visszalépett. A világbajnokság előtti napokon kimondottan jól ment a játék. Az ember formába hozza magát, hogy egy adott időpontban a lehető legjobban tudjon snookerezni. Azt gondoltam, hogy ez a világbajnokság azon dőlhet el, hogy ki milyen élesen tud kiállni a meccseire. 

Ennek érdekében Sheffieldben maradtam, és sokat játszottam Noppon Saengkhammal és Lu Ninggel az akadémián. Aztán végül is Martin Gould lett az első ellenfelem, és kimondottan jól ment a játék ellene."

Gouldot 13-9-cel búcsúztatta, azok után, hogy nagyjából egy hetet kellett várnia az első mérkőzésére. A negyeddöntőben, azaz számára a második meccsen máris a címvédő és világelső, Judd Trump következett.

"Mindenki Juddra figyelt. Címvédőként, világelsőként, és hat pontszerző trófeával újdonsült rekorderként érkezett. Per pillanat ő a legjobb játékos a világon. Vágytam erre a kihívásra, hiszen a legfontosabb versenyen kellett vele játszanom egy igen hosszú mérkőzést. Élveztem az egész csatát. Jó meccs volt, csak az a kár, hogy nem lehettek nézők a helyszínen.

Azt gondolom, hogy jót tesz a snookernek kettőnk párharca. Judd máris mindent elért, és én is hasonló sikereket akarok felmutatni, mint ő. Ehhez őt is le kell győznöm. Néhányszor már sikerült győznöm ellene, jó meccseket szoktunk játszani egymással."

Trump ellen is 13-9-re győzött, és az elődöntőben következett Anthony McGill, akivel egy egészen elképesztő mérkőzést vívtak. Most először fordult elő a Crucible történetében, hogy mindkét elődöntő döntő frame-es csatát hozott. Wilson és McGill végjátékát közel hárommillióan nézték a BBC 2-n. A 61 perces, rendkívül fordulatos frame-et Stephen Hendry a Crucible leghihetetlenebb frame-jének nevezte. A leírhatatlan fordulatok után Wilson óriási szerencsével lökte be a frame- és meccsballt jelentő zöldet, majd könnyeivel küszködve küldte utána az utolsó golyókat.

"Nem akartam így továbbjutni. Jó meccset játszottunk, magas volt a színvonal. Aztán jött egy tipikus döntő frame, amire minden néző vágyik, de te, mint játékos sosem kívánod az ilyen élményt. Az biztos, hogy nagyon sokan nézték. Teljesen mindegy, hogy mennyit dolgoztál a technikádon, mert egy ilyen csatát egyetlen lökés is teljesen meg tud változtatni.

Amikor beesett a fehér golyó, teljesen szétestem. Anthony ezt alighanem érzékelte, és talán rá is hasonló hatást fejtett ki az én hullámvölgyem. Hallottam a színfalak mögül a közvetítést készítő csapat sikításait, amikor az utolsó pirosat üldöztük. Egészen elképesztő élmény volt.

Az első reakcióm a meccs után az volt, hogy nem akartam így győzni. Anthony-val együtt nőttünk fel, 11 éves korunk óta rendszeresen találkozunk mindenféle versenyeken. Óriási élmény volt világbajnoki elődöntőt játszani vele. Egy ilyen jó meccsnek nem lett volna szabad egy fluke-kal véget érnie. Nagyon szomorú voltam, hogy így alakult. Anthony remekül reagált, és nagyon szépeket mondott a meccs utáni interjúban. Minden jót kívánt nekem a döntőre, ezzel is megmutatta, hogy mennyire profi a hozzáállása. Részemről óriási teljesítmény volt a döntőbe jutás. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültem a céljaim megvalósításához."

elbow-2048x1549.jpgFotó: WST

Wilson első világbajnoki döntőjét a hatodik címéért hajtó Ronnie O'Sullivannel játszotta. A mérkőzést végül simán, 18-8-ra hozta O'Sullivan, de ettől függetlenül Wilson hatalmas élménynek tartja a döntőt, mellyel rengeteg tapasztalatot szerzett.

"Az elődöntő után felébredtem, és akkor tudatosult, hogy tovább kell folytatni. Az elődöntő komoly érzelmeket váltott ki belőlem, és ezek után nehéz volt másnap újra odaállni az asztalhoz. Az lenne az ideális, ha az egész torna alatt egy szinten maradnának az érzelmek, de ezt borzasztóan nehéz fenntartani. 

Csodás volt, hogy a döntőn már volt közönség a Crucible-ben. Hatéves korom óta snookerezek, és mindig is az volt a vágyam, hogy világbajnoki döntőt játsszak. Az álomhoz hozzátartozik a közönség ünneplése, a hatalmas taps. Nem volt teltház, de amikor bevonultunk, olyan hangulatot teremtettek a nézők, mintha tele lenne a Crucible. Rengeteget tudok tanulni a döntőből. Végig fogom elemezni, hogy mi minden történt, hol követtem el hibát, hogyan tudnék fejlődni. Remélem, hogy amikor a legközelebb ilyen helyzetbe kerülök, nagyobb tapasztalattal vágok majd neki a csatának."

Forrás: wst.tv

Hozzászólások