Snooker - Kiesett a világbajnok és a címvédő
Kiesett a világbajnok és a címvédő
Fotó: Monique Limbos

Kiesett a világbajnok és a címvédő

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/08/28 17:50

Bingham kiesése nem olyan meglepő, hiszen megkapta a lehető legnehezebb első körös ellenfelet Higgins személyében. Ennek ellenére sokáig úgy festett, hogy az aktuális világbajnok lesz a befutó, mert a skót klasszis biztonsági játéka folyamatosan visszaesett, és bőven adott könnyű indulókat. Bingham is ügyetlenkedett időnként, de nem volt hiánya a szerencsében (pl. rettentő rossz tempójú biztonsági után a fehér annyira visszagurult, hogy bebújt a kék mögé).

3-1-re vezetett már Bingham, amikor Higgins elkezdett kevesebbet hibázni, és innentől fogva ő került fölénybe, bár korántsem mondhatni, hogy lehengerlő lett volna. Az ötödik és a hatodik frame-et a színeseken hozta, a hetedikben pedig egy 63-as breakkel alapozta meg a sikert. 4-3-mal a négyszeres világbajnok jutott tovább, Bingham pedig folytatja gyatra "világbajnoki" szezonját.

Mark Allen veresége a valódi meglepetés, mert ő egy klasszisnak legkevésbé sem nevezhető játékostól, a ranglistán 114. Sanderson Lamtól szenvedett vereséget. A 21 éves brit snookeres az első profi szezonját tölti, és ő is 3-1-re vezetett. És az ő ellenfele is kiegyenlített, de Lam a döntő frame-re összeszedte magát, és lökött egy 68-as breaket. Lam a második fordulóban már nem vitézkedett; 4-0-s vereséget szenvedett Ian Burnstől. Lam nem tudott 30-as breaket sem lökni ezen a meccsen. Szóval ez egy rövid sikersztori volt.

Szintén meglepő eredmény Liang Wenbo kiesése. A kínaiak egyik legjobbja az első fordulóban még lökött egy 140-es breaket, és ezzel a breaklista élére állt. Aztán a második fordulóban egyetlen egyszer jutott 10 (!) fölé, és akkor is csak 23 pont volt a végállomás. Nem lehetett más a vége ennek a szereplésnek, mint egy csúnya vereség, amit felnagyít az ellenfél személye: a malajziai Thor Chuan Leong, a ranglista 101. helyezettje lépett túl az egykori világbajnoki negyeddöntősön. A következő meccsén pedig legyőzte Lawlert is, és ezzel bejutott a 16 közé.

Kyren Wilson

A nap másik meglepetésembere Kyren Wilson, aki két topjátékos legyőzésével jutott be a vasárnapi folytatásba. A második fordulóban Hawkinst verte 4-3-ra, az utolsó két frame-ben 122-es, illetve 92-es breakkel. Aztán nagyjából 20 perc pihenő után máris Higginsszel kellett szembenéznie, akit 4-1-re győzött le. A 16 között Mark King lesz az ellenfele, aki szintén parádés napot produkált, minthogy mindhárom meccsét 4-0-ra hozta.

Shaun Murphy és Luca Brecel meccsével ért véget a tévés asztal programja: a Triple Crown birtokosa frame-vesztés nélkül érkezett erre a találkozóra. Egy borzasztóan alacsony színvonalú nyitóframe után a másodikban Brecel már lökött egy kerek 70-est. Murphy, annak ellenére, hogy övé lett az első és a harmadik frame, komoly hullámvölgyben játszott az első négy frame-ben. Az ötödikben viszont lökött egy csodás breaket, és a hatodikban is remekül haladt, egészen egy teljesen hihetetlen kickig. Nem ma láttam életemben először snooker meccset, de ilyennel még nem találkoztam: egy rutinszerű piros úgy 30-40 centivel mellément. És ennek ellenére is Murphy jutott tovább, 4-2-vel. Íme a kick:

Hozzászólások