Snooker - Ki lesz Sanghaj mestere?
Ki lesz Sanghaj mestere?
Fotó: World Snooker

Ki lesz Sanghaj mestere?

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/09/06 14:19

A jövő hetünk a Shanghai Masters bűvöletében telik. A meghívásos kínai eseményen ott lesz a világranglista első 16 helyezettje, kivétel nélkül. Azaz O'Sullivan is látható lesz, az idei szezonban először.

A ranglista első nyolc játékosa kiemelt, tehát alanyi jogon a 16-os táblán kezdi a tornát. A második nyolcasnak egy meccset le kell játszani a 16 közé kerülésért, és nem mindegyiküknek lesz egyszerű dolga. Kínai ellenfelekkel, konkrétan a (Ding utáni) legjobb négy kínaival (Xiao Guodong, Yan Bingtao, Lyu Haotian, Liang Wenbo), a két legjobb 21 év alatti kínaival, valamint a Kínai Amatőr Masters sorozat két legjobbjával mérik össze tudásukat. 

O'Sullivan nemcsak ott lesz, hanem mindjárt a tábla tetején találjuk a nevét, ugyanis ő a torna címvédője. Egészen pontosan a kétszeres címvédője. 2017-ben, amikor még utoljára pontszerző volt, Trumpot győzte le a fináléban, tavaly pedig, amikor már meghívásos volt, Hawkinst verte.

Összességében háromszor nyerte meg a versenyt, ezzel ő a sanghaji rekorder. Ding kettő címmel rendelkezik, és nincs más többszörös bajnok. Van viszont egy olyan játékos, aki háromszor is döntőbe jutott, de mindháromszor kikapott. Ő pedig nem más, mint Trump. A már említett fináléja előtt 2015-ben Kyren Wilson, 2012-ben pedig Higgins állította meg. Vajon, ha idén is döntőbe jut, most már tud győzni?

Világbajnokként a tábla aljáról indul, és nem tűnik őrült keménynek az ága. A nevek persze erősek (Allen, Selby, Williams), de egyikük sem mutatott parádés formát az utóbbi időszakban. Trump viszont annál inkább. Még akár az is elképzelhető, hogy az első fordulóban Gilbert, vagy az esetleges elődöntőben Murphy lesz a legnehezebb ellenfele...?

A felső ágon O'Sullivan mellett Wilson, Higgins, Robertson és Ding nyújt egy igencsak erős mezőnyt. Érdekesség, hogy a 2019 első felében kiváló formában játszó Robertson még sosem játszott döntőt Sanghajban.

Az Eurosport 1 hétfőn 8:25-kor jelentkezik az első közvetítéssel, természetesen élőben. Shaun Murphy és Lyu Haotian mérkőzésével.

Hozzászólások