Snooker - Ki lesz a következő új bajnok?
Ki lesz a következő új bajnok?
Fotó: World Snooker

Ki lesz a következő új bajnok?

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/07/18 09:20
Manapság már mindegyik snookerszezon hoz új bajnokokat, azaz olyan játékosok nyernek pontszerző tornát, akiknek korábban ez nem sikerült. Sok a torna, és nem annyira sok az igazán jó játékos...

Vannak igazi drámák ez ügyben (ld. Mark King vagy Anthony Hamilton esetét, akiknek hihetetlenül sokáig kellett várni az első trófeára), és vannak egyszerűbb esetek is, amikor egy nagyon tehetséges játékos pályafutása elején felér a csúcsra (ld. Kyren Wilsont vagy Luca Brecelt). És van egy harmadik kategória, a "ki hitte volna, hogy ő valaha", avagy "te sem fogsz soha többet" esete (ide tartozik sokak szerint Jimmy Robertson és Michael Georgiou).

Az utóbbi öt szezonban összesen 14-szer fordult elő, hogy először lett bajnok egy játékos. Lássuk, kik ők, szezonokra lebontva:

2014-15
Michael White – Indian Open
Joe Perry – Players Championship

2015-16 
Kyren Wilson – Shanghai Masters 
Martin Gould – German Masters

2016-17
Anthony McGill – Indian Open
Liang Wenbo – English Open
Mark King – Northern Ireland Open
Anthony Hamilton – German Masters

2017-18
Ryan Day – Riga Masters
Luca Brecel – China Championship
Michael Georgiou – Shoot Out

2018-19
Jimmy Robertson – European Masters
Thepchaiya Un-Nooh – Shoot Out
Matthew Selt- Indian Open

A papírforma szerint azoknak van a legnagyobb esélyük idén először trófeát nyerni, akik a világranglistán a legelőrébb állnak, tehát:

Jack Lisowski (11.)
David Gilbert (12.)
Gary Wilson (20.)
Yan Bingtao (21.)
Xiao Guodong (25.)

Csakhogy ez semmit sem jelent. Wilson például az 54. helyen állt, amikor megnyerte a Shanghai Masterst, talán csak Perry és Day esetében jött be a fenti jósolgatás. Ezzel együtt persze a fenti uraknak mindenképp van esélyük tornát nyerni, de mindenképp oda kell tenni melléjük Hossein Vafaei (40.) és Joe O'Connor (75.) nevét. És persze ne felejtsük ki Mark Davist (33.) sem, aki a nagy öregek névsorát hosszabbítaná egy trófeával, hiszen 28 év profi pályafutás, két maximum és 250 százas break ellenére is "csak" egyetlen pontszerző döntőt tud felmutatni. Igaz, azt tavalyról...

Forrás: worldsnooker.com

Hozzászólások