Snooker - Kezdődik a European Masters, a legmozgékonyabb torna
Kezdődik a European Masters, a legmozgékonyabb torna
Fotó: World Snooker Tour

Kezdődik a European Masters, a legmozgékonyabb torna

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/01/22 15:26

Szerdai rajt, vasárnapi befejezés - öt nap alatt lezavarják az eheti pontszerzőt, a European Masterst. A helyszín ezúttal az ausztriai Dornbirn, a hozzánk legközelebb eső város, ahol az idei szezonban pontszerzőt rendeznek. Így sincs túl közel, Budapesttől valamivel több mint 850 km-re fekszik, Ausztria legnyugatibb csücskében, azaz nincs szignifikánsan közelebb, mint Berlin, ahol jövő héten fognak versenyezni.

Mozgékony a torna, mind a helyszínét, mind az időpontját illetően. Ha csak az utóbbi néhány évre tekintünk vissza: az előző két szezonban októberben rendezték, a belga Lommel városában. 2016-ban ugyancsak októberben, de Bukarestben. Azt megelőzően, még a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején számos helyszínen, European Open, illetve Malta Cup néven rendezték a torna jogelődjét (bármit is jelentsen ez).

Mindezt csak érdekességképpen írtam, mert nekünk, akik a tévében nézzük kedvenc sportunkat-játékunkat, nagyjából mindegy, hol snookereznek. Úgyis csak egy asztalt látunk, meg néha a nézőket.

Annál fontosabb kérdés, hogy kik ügyeskednek az asztalon. O'Sullivan egyelőre nem fárasztja magát snookerrel. A Masterst ugye emlékezetes módon kihagyta, és az nem is olyan meglepő, hogy sem a European Mastersre, sem a German Mastersre nem nevezett. 

A 80.000 fontos fődíjért 32-en utaztak a helyszínre (illetve csak 31-en, mert Yan Bingtao hátsérülés miatt visszalépett), ők azok, akik továbbjutottak a decemberi, kétkörös selejtezőből. Nincs köztük a címvédő Jimmy Robertson, a top 16-os tagság megtartásáért küzdő Lisowski, Maguire és Perry, a Mastersen remeklő Bingham és Gilbert, valamint a világelső Trump. Szintén elbukott a selejtezőben Allen és Murphy.

Így is bőven vannak nagyágyúk. Rögtön a negyeddöntőben összejöhet egy Triple Crown-csata, ha Neil Robertson és Higgins is eljut odáig. Az ő águkra került Ding, Carter és Kyren Wilson a nagyobb nevek közül.

Higgins egyébként elmondta, hogy az új helyszín és a 30. pontszerző trófeájának esetleges megszerzése mellett a 150.000 fontos különdíj is motiválja. Ezt a BetVictor sportfogadóiroda ajánlotta fe annak, aki a legtöbb pénzdíjat szerzi a sorozatban. Ami áll a European Mastersből, a German Mastersből, a Shoot Outból és a Gibraltar Openből.

Az alsó ágon találjuk Selby, Mark Williams, Hawkins, és a nagy visszatérésre vágyó, jelenleg világranglista 56. helyezett Marco Fu nevét.

A torna a tavalyi szezonban nagy meglepetést hozott Jimmy Robertson sikerével, előtte viszont kétszer Trump győzött. Annyi bizonyos, hogy vasárnap olyan játékost fogunk ünnepelni, aki korábban még nem emelhette a magasba a European Masters trófeáját.

Az élő közvetítések túlnyomó részét az Eurosport 1-en láthatjuk. A délutáni etapok elejébe időnként belenyúlhat az Ausztrál Open, az estieket azonban várhatóan semmi nem zavarja majd.

Hozzászólások