Snooker - Judd Trump megtörné a Crucible-átkot
Judd Trump megtörné a Crucible-átkot
Fotó: Europress/AFP

Judd Trump megtörné a Crucible-átkot

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/21 12:14

A snooker történetében még nem volt ahhoz fogható szezon, amelyet Judd Trump produkált a mostani során. Jó kérdés, hogy hány pontszerző győzelem lenne a neve mellett, ha nincs a világjárvány. Így most hattal várhatja a világbajnokságot, ennél több pontszerzőt egy szezon alatt soha senki nem nyert még korábban, ez még a nagy Ronnie O'Sullivannek de még Stephen Hendry-nek sem sikerült. Toronymagas favoritja a közelgő vb-nek, ám az ellenfelek mellett lesz még valami, amit le kell győznie ez pedig nem más, mint a Crucible-átok. 

Judd Trump világbajnoki címvédőként és első kiemeltként várja a közelgő világbajnokságot. Címvédőként óriási teher nyomja a vállát még akkor is, ha hat pontszerzőn tudott győzni a szezon során. Bombaformában van, ez nem kérdés, ám lehet, hogy még ez is kevés lesz a címvédéshez, főleg ha őt is utoléri a Crucible-átok. 

Első világbajnoki címét ugyanis még soha senki nem tudta megvédeni a Crusible Színházban.


Pedig 1977-óta, tehát amióta a híres sheffieldi színház ad otthont a tornának, próbálták már olyan nagyságok, mint Steve Davis, Stephen Hendry, Ronnie O'Sullivan, Mark Williams, John Higgins, Mark Selby, hogy csak a közelmúlt vagy a jelenkor nagyjait hozzuk fel példának, de egyiknek sem sikerült. Judd Trumpra vár a nemes feladat, hogy megtörje az átkot, és kiindulva az idén mutatott játékából, minden esélye meg is van erre. A kérdés persze az, hogy a leállás utáni enyhén szellős versenynaptár milyen hatással volt a márciusig bombaformában játszó Turmpra. 

A világelső a leállás előtti utolsó tornát a Gibraltar Opent még megnyerte, azzal írt történelmet, az volt idénybeli hatodik pontszerző győzelme. Azt követően a hosszú kényszerszünet után jött a Championship League torna, amelyen nem brillírozott, majd a Tour Championshipen előbb jó játékkal legyőzte John Higginst, majd a négy között kikapott a végső győztes Maguire-től. Trump a tornán 8 darab 50 feletti break-et lökött, közte egy százast. 

Igazából nem lehet leszűrni, hogy milyen formában van jelenleg a címvédő, Mark Selby szerint ugyanakkor nem lesz gondja, ugyanis Trump és a hozzá hasonló ösztönös klasszisok az éles meccsek hiányának ellenére is hamar fel tudják venni a fonalat, és körről körre, meccsről meccsre javul majd a formájuk, a végső szakaszokra pedig életveszélyessé válhatnak. 

Mondjuk Trump idén szinte mindig életveszélyesen játszott, egyedüli negatívumként talán a UK Championshipet róhatjuk fel vele szemben, ahol gyengén szerepelt, így nem is sikerült nyernie, ezzel pedig elszalasztotta a lehetőséget, hogy mindhárom Triple Crown-tornán egyidejűleg legyen címvédő. A vb-címvédő az évad során 19 tornán indult, 92 mérkőzéséből csupán 15-öt vesztett el, ami egészen elképesztő 83 százalékos győzelmi mutató. A pontszerzők tekintetében ugye rekordot döntött, és minden bizonnyal egy másik rekordot is átad a múltnak, ez pedig a szezonban lökött 100-as break-ek rekordja. Jelenleg ezt még Neil Robertson tarja 103-al, ám a 98 darab százassal rendelkező Trumpnak a közelgő világbajnokságon esélye lesz ezt is átadni a múltnak. 

Címvédőként és első kiemeltként Trump a felső ágra kapott besorolást, első komoly ellenfele a papírforma szerint a második körben a fiatal kínai Yan Bingtao lehet majd, ha azt a lépcsőt sikerrel veszi akkor - szintén szigorúan a papírforma alapján - a negyeddöntőben jöhet a Tour Championship visszavágója Stephen Maguire ellen. A négy között a felső ágon a másik negyedből jöhet akár John Higgins, a tavalyi kiírás meglepetésembere David Gilbert, a kiegyensúlyozottságáról nem annyira híres, ám ösztönös tehetség Jack Lisowski, vagy a negyedik kiemelt Mark Allen

A neveket elnézve nem egyszerű azért Trump dolga, ám ha hozza a márciusig látott formáját, akkor sokak szerint maximum csak egy bombaformában játszó Ronnie O'Sullivan akadályozhatja meg a címvédésben, na meg persze a Crucible-átok.Hozzászólások