Snooker - Judd Trump az év játékosa
Judd Trump az év játékosa
Fotó: Eurosport/Getty

Judd Trump az év játékosa

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/08/22 10:28
A World Snooker Tour szakértői Judd Trumpot választották az Év Játékosának, sorozatban másodszor. Tavaly azzal vívta ki ezt a címet, hogy megnyerte a Masterst és a világbajnokságot, plusz két további pontszerzőt, és ezzel világelső is lett. 

Idén úgy lett egyértelműen az év legjobbja, hogy nem szerzett egyetlen Triple Crown trófeát sem (sőt, kifejezetten rosszul szerepelt a kiemelt eseményeken). Cserébe nyert hat pontszerzőt, ami korábban soha senkinek nem sikerült egy szezonon belül. A World Open, az International Championship, a Northern Ireland Open, a German Masters, a Players Championship és a Gibraltar Open mind az övé lett. A szezonban 14 pontszerzőn indult, ebből hatot megnyert. További bravúr, hogy mind a hat pontszerző döntőjét megnyerte, sorozatban már kilenc győztes finálénál jár. Összesen 17 pontszerző trófeája van már, az elmúlt szezonban ebben a tekintetben megelőzte Ding Junhuit, és utolérte Mark Selby-t.

judd.jpgFotó: Eurosport/Getty

Mindezen sikersorozattal óriási előnyre tett szert a világranglistán. Több mint 600.000 ponttal vezet a második helyre feljövő Ronnie O'Sullivan előtt. És szintén hatalmas bravúr, bár nem rekord, hogy a snooker történetében második játékosként több mint 100 százas breaket gyártott egy szezonon belül. Neil Robertson anno 103-ig jutott, Trump idén pedig 102-vel zárt. 

Trump egyébként nemcsak a WST szakértőinél volt a legjobb. A snooker szakírók, valamint a snooker rajongók szerint is ő volt az év játékosa 2019/2020-ban.

Az Év Teljesítménye díjat Ronnie O'Sullivan vitte el, hatodik világbajnoki címe elhódításával. Az Év Varázslatos Pillanata díj John Higginshez került, aki maximumot lökött a világbajnokságon. Részéről ez volt az első 147 a Crucible-ben, ahol nyolc éve nem született tökéletes break.


Az Év Újonca díj Louis Heathcote-é lett, aki bemutatkozó szezonjában eljutott a világbajnoki selejtező utolsó fordulójáig, és a ranglistán egészen a 82. helyig lépett előre. Ali Cartert is legyőzte a világbajnoki selejtezőben, korábban pedig Ryan Day, Hossein Vafaei és Noppon Saengkham ellen is nyert egy-egy mérkőzést.

Hozzászólások