Snooker - Joe Perry: A snooker az első visszatérő
Joe Perry: A snooker az első visszatérő
Fotó: WST

Joe Perry: A snooker az első visszatérő

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/05/26 15:26
Június 1-jén kezdődik, és 11 napig tart a Championship League, melyet az Eurosport élőben közvetít. Joe Perry-vel készített interjút a World Snooker Tour:

Joe, várod már, hogy ismét snookerversenyen játszhass?

Egész életemben snookereztem, ezért a barátaim nagy része a sport körül található. Tudunk telefonon beszélni, de az nem ugyanolyan, mint amikor versenyeken találkozunk. Nekem a versenyzés hiányzik a legjobban. A gyakorlásra nem vágyom annyira, de azt nem lehet megúszni. A tétmeccsek és a bajtársiasság hiányzik az életemből, úgyhogy nagyon jó lesz megint játszani.

A karanténhelyzet megváltoztatta a snookerről alkotott képedet?

Egy ideig biztosan nem hagyom abba, de az biztos, hogy lejjebb fogok csúszni a világranglistán. Ez elkerülhetetlen, ahogy az ember öregszik. A mostani helyzet arra volt jó, hogy elképzeljük, milyen lenne az élet snooker nélkül. Nem mondhatnám, hogy nagyon élveztem, és a járvány adott egy új lökést ahhoz, hogy megpróbáljak minél tovább a profi mezőnyben maradni.

Nem jó érzés, hogy nem tudod, mikor játszhatsz legközelebb. Nekem személy szerint gondot okoz, hogy nincs mire fókuszálni. Van otthon egy asztalom, de nem játszottam rajta. Most viszont ismét van értelme a gyakorlásnak. Újra van miért lelkesedni. Nagyon várom, hogy megint találkozhassak a többiekkel, már amennyire a távolságtartási intézkedések megengedik. Nem is tudtam, hogy mennyire fontos ez az egész, amíg nem jött a járvány.

joe.jpg Fotó: WST

A snookernek mit jelent, hogy első sportágként tér vissza Nagy-Britanniában?

Ez fantasztikus hír a snooker számára. Most mi járunk az élen, és az ember mindig erre vágyik. Jó érzés elsőnek lenni, jó érzés újítani. Mindig is lehetett tudni, hogy előbb-utóbb vissza fogunk térni a normális kerékvágásba, de nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan összejön. Le a kalappal Barry Hearn előtt. Ő nem az a fajta ember, aki csak ül a babérjain, és hagyja, hogy történjenek a dolgok körülötte. Ő elébe megy a változásnak, tesz érte, hogy haladjanak a dolgok. Szerencsések vagyunk, hogy ő irányítja a snookert. Nagyon meglepett, hogy ilyen hamar létrejött egy verseny. Végig reménykedtem benne, hogy a világbajnokságot meg fogják rendezni, de óriási plusz, hogy lesz előtte ez a bemelegítő verseny.

Rengeteget jelent ez a verseny a játékosok számára. Lehet egész nap gyakorolni otthon, de nem tudni, hogy ez mit ér majd a versenyen. Ez a torna ad majd minden résztvevőnek egy képet arról, hogy hol tart valójában. Gyakorlás közben a legtöbbünknek jól megy a játék, de nagyon más, amikor van ellenfeled. 

Ez a verseny igen sajátos lesz az egészségügyi előírások miatt. Vajon a játékosoknak segíteni fog abban, hogy hozzászokjanak az új körülményekhez?

Lehetséges, hogy hosszabb távon hozzá kell szoknunk ehhez. Az biztos, hogy látni fogjuk, hogy egy ideig milyenek lesznek a körülmények. Az lesz a legfeszültebb időszak, amikor várni kell a koronavírusteszt eredményére. De nem baj, nagyon várom már.

Van tapasztalatod a Championship League-ben, hiszen korábbi bajnoka vagy a versenynek. Milyen érzés nézők nélkül játszani?

A jobb játékosoknak szükségük van egy kis stresszre ahhoz, hogy a legtöbbet tudják kihozni magukból. Nekem biztosan. A Gibraltar Open egy részét zárt ajtók mögött rendezték, és nekem nagyon nehezemre esett. Viszont láttam a döntőt Judd Trump és Kyren Wilson között, ami nagyon magas színvonalat hozott. Arra számítok, hogy sokan fogják nézni ezt a versenyt a tévében, mert rengetegen várnak az élő eseményekre.

Hozzászólások