Snooker - Jimmy White-nak négy győzelem kell a világbajnoki részvételhez
Jimmy White-nak négy győzelem kell a világbajnoki részvételhez
Fotó: Eurosport/Getty

Jimmy White-nak négy győzelem kell a világbajnoki részvételhez

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/11 14:14
Július 21-től 28-ig tart a világbajnoki selejtezősorozat. 128-an küzdenek meg a nyolc nap alatt a Crucible színház 16 kiadó helyéért. Idén alighanem a korábbiaknál is nagyobb előnyt jelent majd a selejtezőbeli szereplés játék, hiszen a top 16-nak nem sok játéklehetősége volt az elmúlt hónapokban. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az első fordulóban a 81-144. helyezettek játszanak, magyarán a mezőny leggyengébb játékosai. Azért köztük is vannak jó nevek, elsősorban persze a hatszoros világbajnoki döntős Jimmy White-ot kell megemlíteni. Persze ne szépítsük, messze túl van már a csúcson a jó öreg Jimmy, aki már csak a World Snooker Tour jóindulatának köszönhetően játszhat a profik között, az eredményei erre nem jogosítanák fel. Ettől függetlenül az első meccsét illene megnyernie az orosz amatőr Ivan Kakovszkij ellen, de utána a jóval erősebb Michael Georgiou következik.

Szintén az első fordulóban kezdi meg szereplését James Cahill, aki még mindig arról híres, hogy tavaly (papíron) amatőrként feljutott a főtáblára, ahol legyőzte O'Sullivant. Az elmúlt szezonban nem volt hasonlóan nagyot ütő sikere, de alighanem várnak még rá szép dolgok.

James Cahill,.pngFotó: Eurosport/Getty

A 12-szeres világbajnoknő, Reanne Evans ugyancsak az első körben indul, és egy korábbi világbajnoki elődöntős, Andy Hicks lesz az ellenfele, aki hat év kihagyás után, egy éve tért vissza a profik közé. 

Egy rekorder is ott lesz a selejtező első fordulójában, mégpedig a 14 éves Iulian Boiko, akinek az esetében nemcsak az a sajátos, hogy ennyire fiatalon még senki sem indult vb-kvalifikáción, hanem az is, hogy ukrán, azaz nem egy snooker-nagyhatalom gyermeke. A fiatalúr, akit Magyarországon testközelből is megcsodálhattunk már, a jövő szezontól a Main Tour tagja lesz.

Iulian Boiko.Iulian Boiko.Fotó: The Sun

A második fordulóban kapcsolódnak be a kiemelési lista 49-80. helyén állók, köztük az 1997-es világbajnok, Ken Doherty. Egyébként azért kell kiemelési listát írni világranglista helyett, mert a koronavírus járvány miatt sajnos elég sokan nem indulnak, összesen tizenhat profi mondta le a részvételt, mind ázsiaiak. Köztük három top 30-as játékos, Zhou Yuelong, Xiao Guodong és Zhao Xintong, valamint a csodálatos Marco Fu és James Wattana, és még néhány kevésbé ismert snookeres. Ennek köszönhető, hogy a megszokottnál több amatőr indul a selejtezőben.

Az az igazság, hogy nem szoktunk ilyen részletesen foglalkozni a kvalifikációs versennyel, de az idei év ezügyben is különleges, hiszen most először az Eurosport jóvoltából élőben követhetjük a tévében az eseményeket. Napi két közvetítés vár majd ránk, 14:30-tól valamint 20 órától.

Visszatérve a kvalira: a harmadik fordulóban csatlakoznak a 17-48. helyezettek, magyarán a selejtező nagyágyúi. Az egykori világbajnok Graeme Dott, az egykori döntősök, Matthew Stevens és Ali Carter, valamit Joe Perry, a selejtező első kiemeltje, aki értelemszerűen egyetlen hellyel csúszott le arról, hogy alanyi jogon ott lehessen a Crucible-ben.

Az utolsó, negyedik fordulóban (július 27-28) a talpon maradt 32 játékos csap össze a 16 főtáblás helyért. Itt már a korábban megszokott tíz nyert frame-ig tartanak majd a mérkőzések, az első három fordulóban viszont csak hat nyertig játszanak. Ennyi engedmény, azt hiszem belefér, tekintettel a járványhelyzetre.

Hozzászólások