Snooker - Indul az új szezon
Indul az új szezon
Fotó: World Snooker

Indul az új szezon

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/06/07 11:53

Véget ért a Q School, és ezzel kialakult a 2019/2020-as snooker idény profi mezőnye, azaz a Main Tour tagsága. Hétfőn kezdődik a Riga Masters selejtezője, elindul tehát az új szezon.

Nézzük először a mezőny érdekesebb arcait. A világbajnokság utáni világranglista első 64 helyezettje megtartotta profi tagságát. Akik egy éve kerültek be (vagy vissza) a Main Tourra, azoknak van még egy évük, akár bejutottak a 64 közé, akár nem. Közülük leginkább Joe O'Connor vált ismertté az elmúlt szezonban. A 23 éves angol elődöntőt játszott a Welsh Openen, kétszer is legyőzte Higginst, ment két fordulót a UK-n, de így is csak a ranglista 75. helyére ért fel. Viszont van még egy éve, hogy bekússzon a 64 közé, sanszos, hogy ez sikerülni fog. 

Meghívásos tagságot kapott Jimmy White és James Wattana, érdemeik elismeréséül. Minden bizonnyal Ken Doherty is kapott volna ilyen lehetőséget (ahogy ez meg is történt korábban), csakhogy neki nem volt rá szüksége, mert az 56. helyen zárta a szezont. Az 1997-es világbajnok tavaly egy rigai elődöntővel indított, majd további harmadik-negyedik fordulós szereplésekkel gyűjtögette a pontokat. Ahogy mondani szokás, meghálálta a bizalmat.

Az elmúlt szezon egyéves ranglistájának nyolc legjobb játékosa (azok közül, akik máshogy nem kvalifikáltak) ugyancsak ott lesz a profik között jövőre is. Közülük Dominic Dale-nek örülhetünk a leginkább. A snooker egyik legszínesebb egyénisége pocsék két szezonon van túl, és mintha inkább a szakkommentálás felé hajlana, mintsem a profi játék felé. Meglátjuk. Vagy meghalljuk.

A Challenge Tour (emlékezhetünk, hogy novemberben a budapesti Terminál Snooker és Darts Klub adott otthont a sorozat magyarországi állomásának) három játékost ad az új profi évadnak: David Grace, Brandon Sargeant és Mitchell Mann szerepelt a legjobban ebben a sorozatban. 

A Q Schoolból 12 játékos érkezik. David Lilley az egyik legérdekesebb, aki 43 éves, de még soha nem volt profi. Ennek ellenére az elmúlt évben szinte mindegyik World Snooker eseményen elindult, mivel ő volt a Main Tour első számú tartaléka. Nyert is egy-két meccset, sőt, korábban negyeddöntőt játszott az Indian Openen.

David Lilley.David Lilley. Fotó: World Snooker

Szintén az idősebbek közé tartozik Barry Pinches. A 48 éves angol bő negyed századot töltött el a Main Touron, volt ranglista 18. is, és játszott két negyeddöntőt a 2000-es évek elején, az egyiket a UK-n. Emlékszem, amikor 2006-ban elindult az Eurosporton a snooker magyar kommentárja, akkoriban sokat láthattuk őt a fura fintoraival. Most majd megint csodálhatjuk Pinchest, aki egy ideig a leghosszabb frame (100 perc) rekordját tartotta Alan McManusszal karöltve.

Szintén régi-új arc Andy Hicks. A 45 éves "újonc" 2013-ban esett ki a Main Tourról, amelynek 1991 óta volt tagja. Hatszoros pontszerző elődöntős (a UK-n is egyszer), Masters-elődöntős, valamint kétszeres maximum birtokos. Nagy tudású játékos, lehet, hogy lesz néhány jó tornája.

Az új szezon egyelőre még kicsit képlékeny, ugyanis több "lehetséges" verseny található a naptárban. A nyár viszont már fix: jövő héten, azaz június 10-től a Riga Masters és az International Championship selejtezőit fogják lejátszani. A rigai torna lesz az első pontszerző (július 26-28-ig), ezt háromból kétszer Neil Robertson nyerte. Az IC-t pedig őszről nyárra helyezték, augusztus 4 és 11 között fogják megrendezni. Ezenkívül lesz Paul Hunter Classic is (augusztus 24-25), de már nem pontszerzőként. Június 24-30-ig megrendezik a kétévente esedékes Világkupát is, a kétfős nemzeti csapatok versengését Wuxiban, melyet az utóbbi három alkalommal a kínaiak nyertek.

Hozzászólások