Snooker - II. Fisher Klíma Snooker Kupa
II. Fisher Klíma Snooker Kupa

II. Fisher Klíma Snooker Kupa

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/03 20:07
Varga Péterrel, a Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakágának elnökével beszélgettünk. 


Tavaly rendezte a budapesti Terminal Snooker és Darts klub az első Fisher Klíma Snooker Versenyt, és idén már sor kerül a másodikra is. Ezek szerint elégedett volt a tavalyival úgy a támogató, mind a résztvevők?

Igen, mindenki elégedett volt és ezért is vágtunk bele az idei verseny megszervezésébe. Egyébként ez a két dolog, mármint a snooker meg a klíma nagyon is összefügg. Egy első osztályú snooker teremben a levegőnek hűvösnek, 20-21 foknak és a páratartalomnak 40% körülinek kell lennie. A klubban jelenleg ez jól működik, de biztos vagyok benne, hogy probléma esetén a verseny névadó támogatója segítségünkre lenne. 

Mikor lesz a verseny, és milyen mezőny gyűlt össze?

Április 11-14 között kerül megrendezésre a II. Fisher Klíma Snooker Kupa. A részvételi díjak befizetésével megerősített nevezések alapján a 44 indulóból 29 versenyző külföldről érkezik. A 15 magyar játékos mellett 11 román, 5 szerb, 5 ukrán és 4 horvát mellett egy-egy résztvevő érkezik Boszniából, Németországból, Svédországból az USA-ból is. A tavalyihoz képest még színesebb lett a mezőny összetétele. Csütörtökön és pénteken csoportmérkőzések lesznek, a következő két napon a kieséses mérkőzések zajlanak majd.

Tavaly is beszélgettük a verseny előtt. Akkor ez volt az utolsó gondolatod: "Abban is bízom, hogy ez a verseny lesz annyira sikeres, hogy annak híre megy és legközelebb már a meghívott nemzetek is selejtezőket szerveznek majd a résztvevők számára." Így lett?

Híre ment ugyan, mert még Olaszországból és Angliából is érdeklődtek, de ennek az ideje még nem érkezett el. Elképzelhetőnek tartom, hogy jövőre már ez is megtörténik. Nagy örömömre szolgál, hogy a tavalyihoz képest új nemzetek (német, bosnyák, horvát) játékosai is részt vesznek a versenyen. Tavaly 40 fős volt a verseny, idén 4 nevezéssel többet tudunk fogadni.

Tavaly te magad is indultál a versenyen. Idén is ott leszel a játékosok között? Milyen lesz a mezőny magyar része?

A 15 magyarból 9 fő számára a ranglistás helyezésük, játéktudásuk alapján fogadtuk el a nevezéseket. A maradék 6 helyre selejtező versenyt rendezünk. Ezúttal úgy tűnik, hogy én nem veszek részt a versenyen bár nem kellett volna kivívnom a részvétel jogát, a helyemet átengedtem az egyik horvát versenyzőnek, de én vagyok a várólista első helyén, és ha valaki netán visszalépne, csak abban az esetben vennék részt a kupán. 

ts_fisher_banner3.png

Fenyvesi Zsolt elindul?

Sajnos Zsolt nem indul. Ennek oka, hogy nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Megpróbál bejutni a profi versenyzők közé és az ide vezető utak egyike a Q-School, amelynek versenyei pont ebben az időszakban zajlanak. 

Szerinted ez sikerülhet?

Nagyon nehéz bejutni a snooker elitjébe a profik közé, és bizony még nehezebb ott megmaradni. Mindenesetre akár sikerül Zsoltnak, akár nem, így soha nem kell magának szemrehányást tenni azért, hogy nem próbálta meg. Mi pedig kívánunk neki sok sikert a Main Tour kártya megszerzéséhez. 

Ki a legnagyobb favorit a versenyen?

A legnagyobb favorit véleményem szerint Alan Trigg, aki régóta Ukrajnában él, és amellett, hogy remek versenyző, kiváló edző is. Alan most 59 éves, de mindenkire veszélyes. Versenyen is lökött már 147-es breaket, ami azért ultra nagy snooker tudást és képességeket igényel. A Masters Európa Bajnokságon korábban rendszeresen ott volt az elődöntőben és a döntőben. Egy kiváló német versenyző, Jürgen Kesseler, vagy a horvát éljátékos Filip Bermanec is nyerhet. Eljön a bosnyákok legjobbja, Mario-Zeljo Milosevic és itt lesz két igen erős román játékos is: Rares Sinca és Paul Croitoru, valamint a szlovák bajnok Köles Balázs. Ne feledkezzünk meg a címvédő Horváth Attiláról sem, aki idén az U21-es Európa Bajnokságon Eilatban kilencedik lett, és ott vannak a még majdnem gyerekek is, a 13 éves ukrán Anton Kazakov, és a 12 éves Révész Bulcsú, aki nemrég lökte élete első 100-as breakjét az imént említett EB-n. Bulcsú megnyerte a legutóbbi hazai pontszerző versenyt és ott is lökött egy 106-os breaket. Nem lehet megmondani, ki fog nyerni.

Lesz közvetítés, vagy készül felvétel a tornáról?

Két asztalon lesz lehetőség folyamatos online stream közvetítésre. Igyekszünk érdekesebb mérkőzéseket tenni ezekre az asztalokra. A verseny alatt és után is szeretnénk legalább írásban tájékoztatni az olvasókat az eseményekről. 

Van még valamilyen jó híred?

Igen, a terminalsnooker.hu honlapján április 2-tól nyereményjáték indult, ami a verseny végéig fog tartani, és a Fisher Klíma felajánlásából egy 130 ezer forint értékű mobilklíma berendezést lehet nyerni, ami a nyár előtt igen jól jöhet bárkinek.

Hozzászólások