Snooker - Hírek a zöld asztal mellől
Hírek a zöld asztal mellől
Fotó: Monique Limbos

Hírek a zöld asztal mellől

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/07/27 12:02

Az új szezonban először versenyzett Ronnie O'Sullivan, és rögtön győzelemmel mutatkozott be a Pink Ribbon elnevezésű versenyen. Régebben pro-am tornának hívták az ilyen eseményeket, ahol profik és amatőrök egyaránt részt vehettek. Ám ennek a tornának nem ez a fő jelentősége, hanem az, hogy a játékosok (és persze a nézők) a mellrák elleni küzdelemre gyűjtenek pénzt. Az idei végösszeg valamivel több, mint 11.000 angol font. O'Sullivan felajánlotta a saját nyereményét, és fotókat is aláírt, ebből is befolyt némi pénz a jó ügy javára.

Messze nem ilyen kellemes hír, hogy Martin Gould, az idei Ausztrál Open döntőse egy ideje visszatérő fülgyulladástól szenved, és az orvosai javaslatára nem szállhat repülőre, mert minden bizonnyal a repülés váltja ki a tüneteket. Karácsony környékén volt a legsúlyosabb helyzetban, amikor annyira fájt a füle és az állkapcsa, hogy alig volt képes enni.

"70 kilóról lefogytam 58 kilóra, és ez nagyon komoly súlyvesztés, mivel eleve nem vagyok egy nagydarab fickó. Az edzőm, Steve Feeney átjött hozzám, és alig hitte el, hogy ennyire sovány vagyok. Csak szívószállal tudtam inni, és egy apró kekszet is rettentő nehéz volt megenni. Üres gyomorra kellett bevennem a fájdalomcsillapítókat, aminek vannak kellemetlen mellékhatásai. Közel nyolc hétig tartott ez az állapot, és csak egy nappal a German Masters előtt derült ki, hogy elutazhatok a versenyre."

Márpedig ha nem repülhet, akkor a következő hónapok elég soványak lesznek a számára, hiszen könnyen lehet, hogy ki kell hagynia a soron következő rigai ET-versenyt, és persze a Shanghai Masterst, valamint az International Championshipet, azaz a két következő pontszerzőt is. Azt mondta, hogy az egészség a legfontosabb, tehát nem fog kockáztatni, de azért bízik benne, hogy az orvosok találnak más megoldást a problémájára. Fürthbe mindenesetre elutazik vonattal augusztus végén.

Ezen a hétvégén tehát a rigai torna következik, ahol a címvédő Selby az egyik legnagyobb favorit. Sokan lesznek, akik megakadályozhatják a címvédést, hiszen Higgins, Murphy, Bingham és Trump is ott lesz, hogy csak a legnagyobb neveket említsem. És egy hosszabb pihenő után asztalhoz áll Hawkins is, aki egy pocsék szezon végén világbajnoki elődöntőt játszott, és szeretné hasonló szellemben folytatni a pályafutását. Sőt, mint elmondta, a szép eredményeknél is jobban szeretné, ha nem fásulna bele a snookerbe, ami bizony megesett vele a tavalyi szezonban. Ebben a segítségére lehet Terry Griffiths, 1979 világbajnoka, aki a legelismertebb edzők közé tartozik, amolyan guruként tartják számon.

Griffiths egyébként nem csak Hawkinsszal fog foglalkozni, hanem további öt játékossal is: Ding, Allen, Lisowski, Holt és Mark Davis került a walesi "istálló"-jába, csupa olyan játékos, akiknél egyértelmű, hogy komoly mentális problémáik akadályozzák meg az eredményességet.

Még egy érdekesség: a snooker szövetség egy évvel elhalasztotta Yan Bingtao profi tagságát. A jelenleg 15 éves srác azzal robbant be a köztudatba, hogy Zhou Yuelonggal megnyerték a Világkupát, de az ínyencek már korábban is tudhatták, hogy lesz belőle valaki, hiszen 2014 novemberében megnyerte az amatőr világbajnokságot, mégpedig a valaha volt legfiatalabb játékosként. Yan nem kapott vízumot a szezon első pontszerzőjére, az Ausztrál Openre. A szövetség megadta neki a lehetőséget, hogy befejezze tanulmányait, és ezután majd megkaphatja a vízumot. Kíváncsi vagyok, hogyan fogja kibírni ezt a nagyon nehéz évet.

Hozzászólások