Snooker - Higgins döntős a vb-n, ez alap, de ki lesz az ellenfele?
Higgins döntős a vb-n, ez alap, de ki lesz az ellenfele?
Fotó: WST

Higgins döntős a vb-n, ez alap, de ki lesz az ellenfele?

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/18 10:30

Az előző három világbajnokságon döntőt játszott, mindhármat elvesztette. Ezzel a hárommal összesen már nyolc vb-döntőnél tart, ami több, mint amennyit O'Sullivan játszott, és már csak egy döntővel marad el Hendry mérlegétől. Más kérdés, hogy Higgins "csak" négy trófeát szerzett.

Három éve Selby-től és tavalyelőtt Williamstől szoros meccsen kapott ki, tavaly viszont csúnyán beleszaladt Trump késébe. 2017-ben elég jó játékkal és elég simán jutott el a döntőig, ahol volt reális esélye Selby ellen. 2018-ban és 2019-ben is nyert egy-egy szoros negyeddöntőt, Trump, illetve Robertson ellen. Tavaly még az elődöntője is roppant szorosan alakult, és csak a rengeteg rutinjával jutott túl a győzelem esélyétől megijedő Gilberten. Összességében tán azt lehet kijelenteni a skóttal kapcsolatban, hogy annyi mindent megélt és túlélt már a Crucible-ben, hogy bármikor képes lehet ismét döntőbe jutni. Függetlenül az előtte mutatott formájától.

Merthogy jó szezonnal nem büszkélkedhetett az utóbbi három döntője egyikének alkalmával sem. Mint ahogy idén sem. De mit számít ez? Higgins a világbajnokságon már-már olyan, mint a visszavonulása után is még több búcsúkoncertet adó zenekar - bármikor újra felbukkanhat, és akár még jó is lehet. És ő még akkor is messzire juthat, ha nem is olyan jó a játéka.

A sorsolás szépsége, hogy a második fordulóban Gilberttel futhat össze, akivel tavaly ugye rendkívül izgalmas elődöntőt játszottak. Azóta háromszor is találkoztak, de nem fontos meccseken, mégis érdekesség, hogy mindháromszor a skót győzött. Allen, Lisowski, és bizony Trump is az útjába kerülhet a döntőig.

Mondjuk egy Trump elleni mérkőzés nagyon izgalmas lenne. Tavaly annyira elgázolta őt a fiatal(abb) angol, hogy amikor meghívtuk a Magyar Snooker Gálára, először nem akart jönni, annyira vacakul érezte magát a Trump elleni párosítás gondolatától. Szerencsére meggyőztük, de ettől még nem biztos, hogy egy elődöntőbeli visszavágó esetén a lehető legjobb lelkiállapotban állna ki a világelső ellen. Adatként tán elegendő annyit hozzátenni, hogy a vb-döntő óta négyszer futottak össze, és mind a négyszer Trump győzött.

Mindent egybevetve nagyon meglepődnék, ha Higgins zsinórban negyedszer is bejutna a döntőbe. Ez persze nem sokat számít, mert tavaly is nagyon meglepődtem. Viszont ha bejut, akkor idén már csak megnyeri, ugye? Vagy nem?

Hozzászólások