Snooker - Higgins ázsiai körútra indul
Higgins ázsiai körútra indul
Fotó: World Snooker

Higgins ázsiai körútra indul

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/08/29 08:45

John Higgins is ott lesz a szeptember 9-én rajtoló Shanghai Mastersen. A kínai meghívásos torna előtt rendezik Bangkokban a hatpirosas világbajnokságot, melyen szintén részt vesz a négyszeres világbajnok, akit november 23-án Budapesten láthatunk élőben, a Magyar Snooker Gálán.

Az ázsiai túra előtt a worldsnooker.com készített interjút Higginsszel, a Shanghai Masters 2012-es bajnokával. Íme:

John, mi a célod a Shanghai Mastersen, ahol igencsak színvonalas mezőny gyűlik össze?

Örülnék annak is, ha egy meccset tudnék nyerni! A 2012-es, Judd Trump elleni döntőt leszámítva nem sok babér termett nekem eddig Sanghajban. Ez egy kemény verseny, ahol a világ legjobbjaival kell megmérkőzni. Mindenképp élvezetes torna. Idén velem jön a bátyám és a sógorom is. A Shanghai Masters előtt indulok Bangkokban a hatpirosas vb-n is, úgyhogy a srácok egy jó kis nyaralást csapnak, amíg én versenyzek. A Shanghai Masters az egyik legjobb torna, és Sanghaj egy csodálatos város.

Milyen emlékeid vannak a Judd Trump elleni döntőről?

Fantasztikus meccs volt. Judd szenzációsan kezdett, leradírozott engem az asztalról. 5-0-s hátrányba kerültem, és úgy nézett ki, simán győzni fog. Aztán löktem egy maximumot, ami különleges élmény volt, de így is 7-2-es hátrányban zártam az első szakaszt, és ebből a helyzetből nem éreztem, hogy sok esélyem lenne. Este szerencsére elkezdtem jobban snookerezni, ő pedig kihagyott néhány lökést. Úgy látszik, mi általában jó csatákat vívunk egymással, és ez a meccs igencsak kiemelkedik.

A 2017-es és a 2018-as világbajnoki döntő elvesztése után, az elmúlt szezonban arról beszéltél, hogy mennyire mélyen érintettek ezek a vereségek, és hogy felmerült az is, hogy abbahagyod. Ennek ellenére májusban ismét bejutottál a döntőbe, ahol kikaptál Judd Trumptól. Hogyan viszonyulsz most a játékodhoz, és mi a hosszú távú sikerességed titka, aminek köszönhetően még 44 évesen is a legjobbak közé tartozol?

Hát, ahogy öregszem, egyre nehezebb lesz egy kicsit, de ez mindennel így van. Snookerjátékos vagyok, mindig is az voltam, nem értek máshoz. A visszavonulás egy életre szóló dolog. Az ember élvezze, amíg tudja, és amíg rendben van a látása. A snookerben szerencsére nemigen van korhatár, emiatt is csodás ez a sport. Főleg akkor, ha a focihoz vagy a teniszhez hasonlítjuk, ahol az ember elfogy a harmincas évei végére.

Sosem vagyok túlságosan boldog, amikor megnyerek egy versenyt, és sosem esem túlságosan kétségbe, amikor kikapok. Az utóbbi két évben azért voltak megingásaim, de általában tartom az arany középutat, ami jót tesz a hozzáállásomnak.

A Shanghai Mastersen két helyet kapnak a kínai Amatőr Masters sorozatból kvalifikáló játékosok. Szerinted mennyire fontosak az efféle versenyek az utánpótlás felvirágoztatása szempontjából?

Az Amatőr Masters egy nagyszerű verseny, melyet mindig támogat a város. Ez nagyon fontos, mert láthatjuk, hogy az ilyen versenyek milyen szinten elősegítik az új tehetségek feltűnését Kínában. Évről évre egyre több fiatal kínai kerül a profi mezőnybe. Az International Championship selejtezőjében egy Wu Yize nevű tinédzserrel játszottam, akit csak 6-5-re tudtam legyőzni. Ő egy kiváló játékos, és az Amatőr Mastershez hasonló versenyeknek köszönhetik a fejlődésüket a hozzá hasonló tehetségek.

Hozzászólások