Snooker - Higgins a legjobbkor talált magára
Higgins a legjobbkor talált magára
Fotó: Europress/AFP

Higgins a legjobbkor talált magára

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/05/05 08:58
John Higgins és David Gilbert egy olyan elődöntőt játszott, melyet a legnagyobb jóindulattal is csak közepesnek lehet nevezni. 

Az első három szakasz sok-sok hibával, idegeskedéssel telt, és végig ott volt a nézőben, hogy hol van az igazi Higgins? Miért játszik mélyen a tudása alatt? Öt frame-es hátrányba is került, és ha Gilbert kicsit kevesebbet ront, akár három szakaszban túl is juthatott volna a skóton.

De Gilbert sem brillírozott. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a szombat esti, befejező szakaszra csak két frame-es előnnyel fordulhatott. 13-11-nél tértek vissza az asztalhoz. És innentől fogva mintha egy teljesen más meccset játszottak volna. Mintha kicserélték volna Higginst, elkezdett egészen remekül snookerezni, szinte hiba nélkül. 14-nél utolérte Gilbertet, és úgy tűnt, hogy innen már simán kivégzi.

Csakhogy Gilbert megmutatta, hogy férfi a talpán, nem esett össze. Elmentek a döntő frame-ig, ahol Higgins került előnybe. Az utolsó piros volt a mérkőzés kulcsa, jó tíz percig (nem akármilyen) biztonsági csata folyt érte. Aztán Gilbert elrontott egy lökést, odakészítette a pirosat a lyuk szájába, és vége lett a meccsnek. Ezzel együtt le a kalappal előtte, nem sokan tudták volna ezt a meccset így lejátszani. Ugyanakkor annyi kritika megilleti őt is, hogy egy nála kicsit keményebb játékos valószínűleg legyőzte volna az első három szakaszban látott Higginst.

Higgins tehát sorozatban harmadik, összességében nyolcadik világbajnoki döntőjét játssza. Az utóbbi kettőt elbukta. Két éve Selby ellen nem volt meglepő a veresége, tavaly viszont inkább ő számított favoritnak Williams ellen. 

Ezúttal pedig Trump lesz az ellenfele. De ki itt az esélyes? 2011-ben is ők játszották a világbajnoki döntőt, akkor Higgins győzött, bár a meccs után elismerte, hogy Trump volt a jobb. Trump a mostani vébén nem játszott igazán jól, az egyik fő esélyesként jobb snookerre számíthattunk tőle. Lehet, hogy a döntőre tartogatja a legjobbját? Ha Higgins úgy játszik majd, mint szombat este, akkor Trumpnak szüksége is lesz a legjobbjára. Sőt, akkor valószínűleg az is kevés lesz...

Hozzászólások