Snooker - Hétfőtől újra élő snooker az Eurosporton
Hétfőtől újra élő snooker az Eurosporton
Fotó: WST

Hétfőtől újra élő snooker az Eurosporton

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/05/25 15:32
A snooker az első versenysport, amely visszatér Nagy-Britanniában. Mégpedig egy új verseny, a Championship League formájában. Az Eurosport természetesen élőben közvetíti az eseményt, ami június 1-től 11-ig tart.

Azaz hétfőtől ismét élő snookert láthatunk a tévében. O'Sullivannel, Trumppal, Selby-vel, Robertsonnal, és a többiekkel. Fellélegzés a bő két hónap snookermentes időszak után. Főleg azok után, hogy két hónapja imádkozunk a világbajnokság megrendezéséért, ami most eggyel valószínűbbnak tűnik.

A verseny maga egyébként nem teljesen új, egészen pontosan ez lesz a 14. kiadása. Csak éppen teljesen máshogy rendezik, mint az eddigiekben. A Championship League hónapokon átívelő, mondhatni másodlagos torna szokott lenni, helyszíni nézők nélkül. Utóbbi most is igaz a járvány miatt, viszont a verseny jelentősége igencsak megnőtt, hiszen Nagy-Britanniában snookeren kívül még a fű se nő a versenysportok tekintetében.

64 résztvevővel, 16 négyfős csoportban rendezik meg a versenyt, maximális higiéniai és biztonsági intézkedések mellett. A 16 csoport meccsei nyolc nap alatt lemennek, és a csoportgyőztesek jutnak tovább. Ők négy újabb csoportot alkotnak, és ezeknek a győztesei játsszák az utolsó napon a döntő csoportküzdelmeket.

A tét nem kicsi, a győztes 30.000 fontot tehet zsebre, és helyet kap a Bajnokok bajnoka tornán. De ennél most sokkal fontosabb, hogy végre van lehetőségük játszani. Persze olyanok is vannak, akiknek a játéklehetőség mellett a pénzkereseti sansz is nagyon fontos volna, és ezen a vonalon érkezett is kritika a World Snooker Tourhoz. Merthogy a versenykiírás úgy szólt, hogy a ranglista első 64 helyezettje vehet rész, illetve akik közülük nem indulnak, azokat a legmagasabban rangsoroltakkal helyettesítik. Magyarán ha a ranglista 10. nem indul, akkor helyette a 65. kap meghívást. 

Ez ugye azt jelenti, hogy nem minden profinak van lehetősége a részvételre, és nyilván a minél alacsonyabban rangsoroltaknak volna tényleg fontos a pénzkereseti lehetőség. Ami itt, mondhatni, alanyi jogon jár, mert ha egy frame-et sem nyersz, akkor is kapsz 1000 fontot.

Szóval az esélyegyenlőség ezúttal nem került előtérbe, a nézők szórakoztatása viszont igen. Június első 11 napján minden délután 4 órakor kezdődnek a küzdelmek, és a tervek szerint nagyjából 11 óráig tartanak. A csoportbeosztást itt lehet megnézni.

Hozzászólások