Snooker - Hendry 30 éve a legfiatalabb világbajnok
Hendry 30 éve a legfiatalabb világbajnok
Fotó: thesun.co.uk

Hendry 30 éve a legfiatalabb világbajnok

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/04/29 11:45
Harminc évvel ezelőtt, 1990 április 29-én szerezte meg első címét a Crucible-ben Stephen Hendry, aki ezzel a legfiatalabb világbajnok lett. David Hendon snooker szakíró és kommentátor ír arról, hogy milyen hatással volt Hendry a snooker fejlődésére.

Sokszor elhangzott, hogy az 1980-as években csak egyvalaki szerepelt többet Margaret Thatchernél a brit tévében, mégpedig Steve Davis. Csakhogy 1990-ben mindkettőjüket letaszították a trónról: Thatchert a saját pártja, Davist pedig egészen egyszerűen valaki, aki még nála is jobb volt.

Davis az 1989-es világbajnoki döntőben 18-3-ra elgázolta John Parrottot, és semmi jele nem volt annak, hogy véget érhet az uralkodása. Ez volt a hatodik világbajnoki címe. Az elmúlt kilenc döntőből nyolcban ott volt. Év végén azonban kikapott a UK döntőjében attól a játékostól, aki hamarosan átvette tőle a csúcspozíciót.

Stephen Hendry 12 évesen az édesanyjával sétált Dunfermline főutcáján, amikor az egyik üzlet kirakatában megpillantot egy gyerek snookerasztalt. Közelgett a karácsony, és bár Stephen sosem nézett vagy játszott snookert, mégis éreztette, hogy ez jó ajándék volna. Négy évvel később, életében először már a Crucible színházban játszott.

Hendry elképesztően határozott stílusban snookerezett, amiben Davishez hasonlított. Az 1987-es Grand Prix-n tűnt fel, 18 évesen. Ultraagresszívan támadott, minden elővigyázatosság nélkül játszott, de fejben rendkívül összeszedett, eltökélt és fegyelmezett volt. Abban az időben mindenki a legjobb esélyt adó lökést választotta. Voltak támadó snookeresek, de sosem lett belőlük nagy bajnok. Hendry változtatott ezen.

Első részvétele alkalmával megnyerte a Mastert, 1989-ben. Davist legyőzte a UK döntőjében, és az 1990-es világbajnokságra már a négy esélyes egyikeként ment. Davis, Jimmy White és John Parrott voltak a legnagyobb ellenfelek.

Mind a négyen be is jutottak az elődöntőbe. Hendry 16-11-re legyőzte Parrottot, de nem jött össze a király és a kihívó nagy csatája, mert a másik elődöntőt White nyerte 16-14-re Davis ellen. A döntő egy lendületes, új korszakot nyitott meg, két nap golyóbelökési parádéval, melyet a bátrabb versenyző nyert.

Hendry és White négy döntőjének egyike.Hendry és White négy döntőt vívott. Fotó: irishnews.com

White a Crucible legfiatalabb döntőse lett 1984-ben, nem sokkal a 22. születésnapja után. Hendry 1990-ben csak 21 éves és három hónapos volt. Davis mentális attitűdje óriási hatással volt rá, de White játékából is rengeteget merített: vállalj be mindent, ne hátrálj meg, ne mutass gyengeséget. White azonban mindig akart szórakoztatni is, Hendry számára viszont, ahogy Davisnek is, csak a győzelem számított.

Az első szakasz után 4-3-ra vezetett, a nap végére 9-7 volt az állás. A második napot négy nyert frame-mel nyitotta, 13-7-re elhúzott, és úgy látszott, nem lehet megállítani, azonban White is nyert hármat, és 13-10-re felzárkózott.

És így fordultak rá a mindent eldöntő esti szakaszra, ahol elválik, ki akarja a legjobban a sikert. Hendry alig érzékelte a feszültséget. Könnyedén átment a vizsgán, 18-12-re győzött, és a trófea mellett átvette Alex Higginstől a legfiatalabb világbajnok címet is.

Soha korábban nem játszottak ilyen világbajnoki döntőt. Az átlag frame-idő alig 12 perc volt. Hendry lökött három százas és tíz félszázas breaket. A Snooker Scene magazin hihetetlen nyugodtnak nevezte a győzelem után, akin nem az látszik, hogy elérte élete legnagyobb sikerét, hanem az, hogy mindig is tudta, fel fog érni a csúcsra, és most a helyére került.

Hendry átvette a világelsőséget Davistől, és bár Davis nyert még versenyeket, a mérleg soha többé nem billent felé kettejük párharcában. Hendry lett az új korszak új bajnoka. És ami ennél is fontosabb, meghonosított egy új játékstílust, amivel bajnok lehet az ember.

Az 1990-es döntő persze csak az első volt Hendry és White párharcában. Háromszor találkoztak még a fináléban, és mindig a skót került ki győztesként. Hendry senkitől sem kapott ki a Crucible-ben 1992-től egészen az 1997-es döntőig. Aztán 1999-ben megszerezte rekordot jelentő hetedik világbajnoki címét, és a rekordja a mai napig él. Ráadásul hiába özönlenek a fiatal tehetségek a sportágba immár harminc éve, még mindig Hendry a legfiatalabb világbajnok. És könnyen lehet, hogy ez még jó ideig így marad.

Hendry5.jpg Fotó: wst.tv

A 2012-es világbajnokságon, 43 évesen, lökött egy maximumot, és eljutott a negyeddöntőig. Sokan elégedettek lennének ezzel, de Stephen nem, mert ő nem olyan, mint a legtöbb játékos. Nem tudta már visszanyerni régi formáját, ezért bejelentette visszavonulását.

Örökségét könnyű lemérni tornagyőzelmei számával, de ugyanilyen fontos a hatása, melyet a játék stílusára tett. Egy támadó korszakot indított el, és inspirációt adott az őt követő bajnokoknak.

Judd Trump azt nyilatkozta nemrég, hogy ha tudja, hogy Hendry kommentálja a meccsét, akkor mindig bevet egy extra bemutató lökést, hogy lenyűgözze őt. Trump még egyéves sem volt az 1990-es világbajnokság idején, de ő is tudja, hogy Hendry mekkora hatással volt a snookerre.

forrás: wst.tv

Hozzászólások