Hatodik helyett tizennegyedik

shadow

Véget ért a China Open első fordulója, 32-en maradtak talpon a gigászi, 225.000 fontos első díjért. Született néhány meglepetés, köztük tán a legnagyobb O'Sullivan búcsúja. Nemcsak azért meglepő, mert óriási formában játszott az első meccsén (Pekingbe vitték a 128-as mérkőzését), hanem azért is, mert Elliot Slessor ellen lökött egy maximumot. Márpedig hivatalos 147-et legutóbb 2014 decemberében, az Egyesült Királyság Bajnokságán lökött.

Utólag nézve tehát meglepő a kiesése, de aki látta, hogy mennyire vergődött a mérkőzés első felében, amikor 4-0-s hátrányba került, az sokkal inkább azon lepődhetett meg, hogy 147-et lökött, nem azon, hogy kiesett. A 73. helyen rangsorolt Slessor nem akármilyen mérleget tud felmutatni O'Sullivan ellen, hiszen eddig kétszer találkoztak, és mindkétszer az ifjonc győzött, korábban az őszi Northern Ireland Openen. Más kérdés, hogy az ötszörös világbajnok a maximumon kívül 40-es breaket sem lökött.

Nem lesz meg tehát O'Sullivan szezonbeli hatodik pontszerző győzelme. Legalábbis nem a China Openen. Egyetlen esélye maradt erre, a világbajnokság. A nagyon komplikáltan gondolkodó Ronnie-rajongókban felmerülhet a kérdés, hogy esetleg azért esett ki ilyen hamar Pekingben, hogy többet tudjon pihenni/készülni a vb-re. Vagy pláne azért, hogy nehogy a hatodik trófeával elégedetten, és ezért nem elég éhesen érkezzen a Crucible-be. Logikus lenne, de nem hiszem, hogy neki vannak ilyen megfontolásai. Valószínűbb, hogy egészen egyszerűen rossz napja volt, vagy pedig nem nagyon izgatta a verseny pénzdíja, nyilván kap egy elég szép fellépti díjat a szervezőktől... 47.000 fontot így is utalnak majd neki hivatalos pénzdíjként, hacsak nem lök még valami maximumot.

A főtáblán fentről lefelé haladva: kiesett Maguire, ami azt jelenti, hogy a skót klasszisnak selejteznie kell majd a világbajnokságra. O'Brientől sikerült kikapnia. Day is selejtezni fog, annak ellenére, hogy idén két pontszerzőt nyert. A China Open selejtezőjében viszont elbukott, nincs is ott Pekingben. Allen viszont bejutott a 32 közé, és ezzel visszakerült a top 16-ba, ami a világbajnokság kiemelését  illeti. Márpedig most ez a legfontosabb.

Carter kikapott a korábbi pekingi meglepetésdöntős Gary Wilsontól. Wilson az első körben 6-0-t játszó Perry ellen folytatja. Walden szintén 6-0-ra győzött, következő ellenfele Bingham lesz, aki 6-5-re győzött Stevens ellen. A leginkább meglepő 6-0-s eredmény Murphy búcsúját hozta el. Wakelintől kapott ki a 2005-ös világbajnok. Wakelin gyártotta a félszázas breakeket, de így is meglepő, hogy Murphy frame-et sem tudott nyerni. Megint a nyakfájás?

Brecel és Liang esett még ki a nagyobb nevek közül, előbbinek így is gond nélkül megvan élete első kiemelt Crucible-szereplése, a kínainak viszont selejtezőket kell játszania.

A 32 közötti kiemelkedő meccsnek Allen és Yan Bingtao összecsapása ígérkezik. 13:30-tól tévés meccs lesz!