Snooker - Óriási döntőt nyert Robertson
Óriási döntőt nyert Robertson
Fotó: World Snooker Tour

Óriási döntőt nyert Robertson

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/02/10 09:35
2010-ben Robertson és Dott játszották a világbajnoki döntőt. A skótnak az volt a harmadik, egyben mindmáig az utolsó vb-döntője. Az ausztrálnak az első, de azóta ő sem jutott el újabb fináléig a Crucible-ben. Tíz éve Robertson győzött, két nagyon fáradt ember mérkőzésén. 

Aztán most megint összefutottak egy döntőben. Nagyon más utat jártak be az utóbbi évtizedben. Robertson Triple Crown-bajnok lett, volt világelső is, és 17-szeres pontszerző győztesként kezdte a vasárnapot. Dott megragadt két pontszerző trófeánál, ráadásul 2010 után legközelebb 2018-ban döntőzött. Akkor kétszer is, de mindkétszer elbukott.

Nem ő volt a favorit 2-7-es döntőbeli mérlegével. Jól kezdett azonban, 2-1-ig meggyőzően játszott. Aztán Robertson elkapta a fonalat, és két százast is lökve 5-2-re fordított. Dottnak nagyon fontos volt megnyerni a délutáni szakasz utolsó frame-jét, és meg is nyerte. Ezzel teremtett magának némi esélyt a fordításra.

035_863661130975019018.jpg Fotó: Europress/AFP

Este feljött 5-4-re, majd 6-5 is volt az állás. Ekkor indult be igazán a Robertson-henger: villámgyorsan ellépett 9-5-re, azaz egyetlen frame-re került a sikertől. Öt százas breaket is lökött, többnyire parádésan játszott. Csakhogy ekkor mintha kissé elbízta volna magát. Dott feljött 9-7-re, és ekkor következett az a frame, amiért istenigazából érdemes volt végignézni ezt a döntőt.

Merthogy Robertson lökött egy 69-es breaket, és belökte a meccsballt is. De hiába, Dott nagyon megkínozta. Sorra adta a snookereket, hibákat csikart ki ellenfeléből, és visszahozta a meccset a sírból. Szemet gyönyörködtető játék volt, Dott óriásit küzdött, és jócskán zavarba hozta ellenfelét. Azt gondolom, hogy aki korábban nem szerette a skótot, az ezen a döntőn megkedvelhette őt, mert öröm volt nézni a küzdeni akarását, ami küzdeni tudással párosult.


Egyébként minden szám, minden mutató Robertson győzelme mellett szólt. Az ausztrál lökött tíz 50 felettit, míg Dott csak hármat. 9-8 után azonban már bármi megtörténhetett volna, mert Robbo elbizonytalanodott, de végül csak összeszedte magát, és nagy nehezen lezárta a mérkőzést.

18. pontszerző sikerét ünnepelte, három hét alatt két címet gyűjtött, plusz volt ugye egy elbukott döntője Berlinben. A German Mastersen már felugrott a világranglista második helyére, ahol most jócskán megerősítette a helyét.

Hozzászólások