Snooker - Három nagy meccs és egy kicsi
Három nagy meccs és egy kicsi
Fotó: World Snooker

Három nagy meccs és egy kicsi

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/11/01 08:39

A negyeddöntőkhöz érkezett az International Championship, és remek párosok jöttek össze. A kétszeres címvédő Selby másodszor játszik világbajnokkal, Doherty után ezúttal Robertsont kapta. Selby fura tornát fut, eddig három szoros és egy sima meccse volt (épp az ír világbajnokot verte 0-ra). A kisebb nevű ellenfelekkel szemben nem ment neki annyira jól, de hozzá kell tenni, hogy Li Yuan, Milkins és Carrington is jobban játszott, mint ahogy szokott. Selby rajongóinak azért aggódniuk nem kell, a ranglista éllovasa a 24 megnyert frame-je során 17-szer lökött 50 felett, és ebből ötször százas breaket hozott össze.

Robertson ellen szüksége lesz az újabb nagy breakekre, és persze a jó biztonsági játékra is, mert az ausztrál (végre) kezd megint feltámadni. Két nehéz csatán van túl, Perry ellen 2-4-ről fordított, a szintén nagyon veszélyes Yuan Sijun ellen pedig 4-4 után két százassal zárta le a mérkőzést. Legutóbb 2015-ben játszottak hat nyert frame-ig tartó mérkőzést, akkor viszont gyors egymásutánban kettőt is. Az International Championship negyeddöntőjében 6-4-re Selby győzött, utána a UK elődöntőjében viszont 6-0-ra visszavágott Robertson, egy szenvedős meccsen. Ezen a találkozón tényleg bármi megeshet, de az újabb 6-0 nem kis meglepetés volna.

neil.jpg Fotó: World Snooker

Allen és Carter személyében is két nagyágyú találkozik - ne vezessen félre minket az, hogy a Kapitány jelenleg nem top 16-os játékos. Érdekes, hogy ők csak egyszer, még 2011-ben játszottak egy ilyen hosszú meccset, amit egyébként az északír nyert meg. Övé ezen a héten a legnagyobb (146) és a legtöbb (7) százas break, összesen 15-ször lökött 50 felett. Éppen csak Carter lökött még ennél is többször, neki 17 db 50+-os breakje van (mindketten három meccset játszottak, tehát 18 frame-et nyertek). Már csak a számok alapján is sanszos, hogy ez egy nagyszerű meccs lesz, olyan jó támadós fajta. Allen mellett az szól, hogy az első fordulóban 1-5-ről tudott fordítani Highfield ellen, és az ilyesmi messzire tud röpíteni egy játékost. Egyikük sem játszott még idén elődöntőt, ezért is kiemelten fontos számukra a mai mérkőzés. Carternek meg még azért is, mert kellenek neki a pontok a Masters részvétel kivívásához.

Két jó barát, két szenzációs támadó találkozik Trump és Lisowski személyében. Utóbbi eddig mindössze két frame-et vesztett, de nem találkozott olyannal, aki egy kicsit is jó formában lett volna ellene. Lisowski más utat járt be, Fu ellen 6-3, majd Goulddal játszott egy óriási meccset, melyet 6-5-re nyert. Az utolsó két frame-et százassal hozta...

Ők tényleg nagyon jó barátok, és ez mindig ad egy különlegességet egy meccsnek, egy extra kiszámíthatatlanságot. Annyi bizonyos, hogy Lisowski a szezon legkiegyensúlyozottabb játékosa, hiszen a hetedik pontszerzőn az ötödik negyeddöntőjét játssza. Őket láthatjuk majd élőben, Budapesten is, Bingham és Brecel társaságában.

A negyedik meccs kicsit kakukktojás. A torna meglepetésembere, Martin O'Donnell idén már másodszor fut szép hetet, mivel negyeddöntős volt a China Championshipen is. Utóbb két meccsén összesen egy frame-et bukott, de őt eddig nem láthattuk játszani. Annyit tudunk, hogy 18 nyert frame során 10 db 50 felettit lökött, ami nem világrengető teljesítmény. Stevens lesz az ellenfele, aki időnként remekelt tegnap Ding ellen. A walesiek egykori nagyágyúja négy éve nem játszott negyeddöntőt és öt éve nem jutott be elődöntőbe. Hát még ilyen jól fizető tornán! Rettentő erős győzni akarás kell hogy legyen benne, egy 6-4 és két 6-5 után nagyon furcsa lenne, ha éppen O'Donnell ellen bukna el. Persze a snooker furcsa sport tud lenni...

Hozzászólások