Snooker - Három döntő három hét alatt - Trump elképesztő sorozata
Három döntő három hét alatt - Trump elképesztő sorozata
Fotó: World Snooker

Három döntő három hét alatt - Trump elképesztő sorozata

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/11/18 14:20

Trump címet védett a Northern Ireland Openen. És ez a legkevesebb.

Ezzel 14. pontszerző trófeáját szerezte meg. A döntőben O'Sullivant győzte le, ugyanúgy 9-7-re, ahogy tavaly is. 11-szer lökött 50 feletti breaket, ebből négy volt százas, plusz kettő 80 feletti. Ez pedig már nagyon komoly teljesítmény.

De mindez annak fényében válik igazán szenzációssá, hogy Trump két hete még Kínában döntőzött - és nyert -, majd múlt héten a Bajnokok Bajnoka tornán döntőzött - és kapott ki 10-9-re -, és rögtön ezek után menetelt végig az északír torna mezőnyén.

Három hét, 18 meccs, három döntő, két győzelem. Eszméletlen teljesítmény. És ebben a belfasti döntőben máris alkalmazni tudta az előző heti vereség tanulságait. Őrült jól játszott, és nem a nagy breakek a legeslegfontosabbak, hanem az, hogy minimális lehetőséget adott az ellenfelének. Remek biztonsági játékkal a falra kényszerítette O'Sullivant, és nem vállalt be olyan kockázatot, amit nem volt muszáj. Megesett bizony, hogy hosszú lökéssel folytathatta volna a breaket - régebben így is tett volna -, de ő inkább a jó biztonságit választotta. 

Ja, és mindezeken a lökéseken nem gondolkodott bő hat percig - lásd Selby őrületes mutatványát. Aki kicsit mozgalmasabb néznivalóra vágyik, annak íme a Trump - O'Sullivan döntő végjátéka:

Trump most már elmondhatja magáról, hogy 12 hónap alatt megnyert hat pontszerzőt, köztük a vb-t, valamint elhódította a Masters trófeát, és még egy döntőt játszott. Nyolc döntő hét győzelemmel, eszméletlen sorozat.

És még egy kis adalék: utoljára Stephen Hendryvel fordult elő, hogy az első világbajnoki címét követő szezonban három pontszerzőt nyert. Trump ezt máris kikpipálhatja, és hol van még a szezon vége? Még csak a harmadánál járunk, hiszen ez volt a hatodik pontszerző torna. Az első világbajnoki cím után szinte mindenki leereszt, ami nem csoda, hiszen pályafutása legnagyobb lépését teszi meg ezzel az ember. Higgins és Selby kettő, O'Sullivan és Williams egy trófeát szerzett az első vb-címet követő szezonban.

Kérdés, hogy meddig bírja szuflával. Következik a UK Championship, ahol az lesz a kérdés, hogy sikerül-e Trumpnak egyszerre birtokolni mindhárom Triple Crown trófeát. Ezzel újabb hatalmas lépést tenne a halhatatlanság felé.

A szezon illetően veszélyben van még néhány rekord: Trump 45 százasnál jár, megdöntheti Robertson 103-as csúcsát. Meglehet neki az öt, vagy akár még több pontszerző is idén. És még az is meglehet, hogy ő fogja megtörni a Crucible átkát...

Hozzászólások