Snooker - Hatalmas döntő vár ránk
Hatalmas döntő vár ránk
Fotó: WST

Hatalmas döntő vár ránk

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/10/18 09:35
A 2020-as English Open két remek elődöntőt hozott, ami nem is meglepő négy világbajnokkal a mezőnyben. A döntőbe Robertson és Trump jutott be, és az lenne a meglepetés, ha ők rossz meccset játszankának.

Ami a számokat illeti: Trump a 27. pontszerző döntőjét játssza, és a 18. pontszerző trófeáját emelheti magasba, ha győz. Ez esetben utolérné az ausztrált, aki 18 győzelemnél jár, és már a 30. fináléját fogja vívni. Robertson az első hat döntőjét megnyerte, de az utóbbi években "csak" 50% körüli arányban hozza a döntőit. Trump ezzel szemben kilences győzelmi sorozatban van, tehát ha győzne, akkor meglenne a tíz (és ezzel utolérné Selby-t).

Éppen Selby-t győzte le Robertson az első elődöntőben. A kissé döcögősen induló meccs, hatalmas, döntő frame-es csatába torkollt. Az ausztrál 5-3-ra is vezetett, de a háromszoros világbajnok kiharcolta a döntő frame-et. Robbo végül egy 92-es breakkel zárta le a mérkőzést. Ezt mondta utána:

"Fantasztikus meccs volt. Selby kitartó volt, mint mindig. Inkább nekem volt szerencsém, a végén viccelődtünk is ezen. És ha szerencséd van, ki kell használnod. A döntő frame-ben mázlim volt, amikor kihagytam a hosszú pirosat, és semmi sem maradt Marknak." 

"Aztán neki volt egy sansza, de begurította a fehér golyót a sárga mögé. Amikor nekem hasonló esélyem volt, akkor rámentem a barna belökésére, mert inkább elveszítek egy meccset a egy rossz belökési kísérlettel, mint úgy, hogy safety-t lökök."

Trump is érdekes meccset játszott Higginsszel. Az volt azérdekessége, hogy a skót jobban játszott elég sokáig. 4-3-ra vezetett Higgins, de nem tudott egyszer sem ellépni két frame-re. Trump kisebb-nagyobb rontásokkal is tartotta a  lépést a négyszeres világbajnokkal, pedig Higgins aztán mindent beleadott. A végére mintha kissé elfáradt volna Higgins, és az utolsó három frame-et a világelső nyerte.


Érdekes, hogy Trump játékából hiányoznak a nagy breakek, legalábbis messze nem lök annyi százast, mint szokott. Ezen a héten úgy jutott a döntőbe, hogy mindössze kettőt lökött. Robertson ezzel szemben kilencet. 

"Remekül éreztem magam, nyugodt voltam, élveztem a játékot. Örülök annak, hogy jól kezdtem a szezont, annak ellenére, hogy nem játszom igazán jól. Néha a B vagy a C játékom is elég, ebben Selby nagyon jó évek óta. Óriási önbizalmat ad nekem, hogy nyomás alatt képes vagyok a legjobb játékomat elővenni."

Milyenek az esélyek? Ha minden kis vicik-vacak meccsüket figyelembe vesszük, akkor Trump vezet 18-15-re. Ha csak az olyan meccseiket nézzük, ahol legalább hat frame-et kellett nyerni, akkor már 9-4-re vezet az angol, ez már meggyőző fölény. Azt gondolom, ha tízszer lejátszanák ezt a mérkőzést, akkor legalább hatszor Trump győzne, mert mostanában ő az, aki jobban kezeli a nyomást. De ha azt vesszük, hogy a tavalyi két döntőjükön megosztoztak, akkor bármi megeshet. 

Hozzászólások