Snooker - Az English Openen már csak világbajnokok vannak versenyben
Az English Openen már csak világbajnokok vannak versenyben
Fotó: WST

Az English Openen már csak világbajnokok vannak versenyben

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/10/17 09:30
Selby-Robertson, illetve Trump-Higgins elődöntőket rendeznek szombaton az English Openen. Négyen maradtak talpon, mind a négyen világbajnokok. Összesen kilenc világbajnoki címmel. 

Az ötödik éve íródó Home Nations-sztoriban ilyen még nem volt. Egyre magasabb a színvonal, az utóbbi három évben csakis a legnagyobb klasszisok nyerték mind a tizenkét tornát, de ennyire erős mezőny még sosem gyűlt össze Home Nations-elődöntőben. 

A 2019-es Welsh Open-döntőt Robertson nyerte Bingham ellen, ott tehát a fináléban világbajnokok találkoztak, de az elődöntőben két meglepetésember esett ki: Joe O'Connor és Hossein Vafaei. A tavalyi szezonban Trump győzött Belfastban O'Sullivan ellen, és az elődöntőben ott volt Higgins is, de kakukktojásként Perry is a négy közé jutott.

Szóval idén még erősebb a torna. Sőt, nem is "akármilyen" világbajnokok jutottak a négy közé. Hiszen mind a négyen Triple Crown-bajnokok is, ráadásul a világranglista első, harmadik és negyedik helyezettje is ott van. O'Sullivan a második a rangsorban, ő korábban búcsúzott, és őt a hetedik Higgins "helyettesíti". Aki egyébként a 74. pontszerző elődöntőjére készül...

Mind a négy negyeddöntő sima győzelmet hozott a világbajnokok részéről. Más kérdés, hogy brillírozást legfeljebb Robertson esetében lehet elmondani, aki meglökte a torna legnagyobb breakjét, egy 140-est, plusz két százast, egy 80, valamint egy 50 felettit. Trump is lökött két százast, de a sima, 5-1-es sikeréhez jócskán kellett Kyren Wilson ügyetlenkedése is.

Szombaton tehát különösen érdemes lesz snookert nézni. 14 órakor kezdődik az Eurosport 2-n Selby és Robertson elődöntője. Rengetegszer találkoztak már ők egymással, Selby valamivel többször nyert, és nem kell sokat visszamenni az időben a legutóbbi csatájukig, csupán az augusztusi világbajnokság negyeddöntőjéig. Akkor Selby győzött 13-7-re. Ő nyerte az új szezon első tornáját, és ha az English Opent is megnyeri, akkor két győzelemmel nyitja a szezont, ami legutóbb Hendry-nek sikerült, harminc évvel ezelőtt. Igaz, ő nem "csak" kettőt, hanem négyet nyert meg az 1990/1991-es szezon indításaként.

Az esti elődöntőben Trump és Higgins fut össze, 19:45-kor kezdődik a közvetítés az Eurosporton. Náluk döntetlenre áll az örökmérleg, de a 2019-es világbajnokság döntője óta a skót egyszer sem tudott győzni Trump ellen. És ez bizony sorozatban öt győzelmet jelent a világelső részéről. Higgins nagyon fogadkozott, hogy most már igazán szeretne versenyt nyerni, mert ez bő két és fél éve nem sikerült neki. Annyi bizonyos, hogy ő jutott el a legsimábban az elődöntőig, öt meccsén mindösszesen öt frame-et veszítve. Habár ez aligha fog számítani szombat este.

Hozzászólások