Snooker - Először lettél világbajnok? Nehéz dolgod lesz.
Először lettél világbajnok? Nehéz dolgod lesz.
Fotó: Europress/AFP

Először lettél világbajnok? Nehéz dolgod lesz.

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/06/17 17:04

Találtam egy írást az egyik kedvenc snooker blogomon, íme:

Először lettél világbajnok. Ez jó hír. De vajon mennyire lesz nehéz alkalmazkodni az új élethez, ami a világbajnoki címet kíséri?

Az embert ilyenkor mindenki jobban akarja, mint korábban. Több interjút kell adni, több meghívást kell elfogadni, és ami a legnagyobb nehézség: az ellenfelek téged akarnak a leginkább legyőzni, hiszen a világbajnok skalpjának megszerzése mindig nagy bravúr.

Tudjuk jól, hogy a Crucible-ben szerzett első világbajnoki címét még senki sem tudta megvédeni. De ennél is érdekesebb, hogy vajon hogyan alakult az "újonc" világbajnokok következő szezonja.

Nem teljesen igazságos az összehasonlítás, hiszen az évek folyamán jócskán változott a versenyek száma, de most nem ez a legfontosabb. Az ember azt gondolná, hogy a világbajnokot az egész szezonon átrepíti a frissen szerzett önbizalom, és akár dominálhatná is az adott évet. Az eredmények azonban éppen az ellenkezőjét mutatják.

Aki életében először szerzi meg a világbajnoki trófeát, annak hirtelen és jelentősen megváltozik az élete. Megnéztük, hogy az utóbbi 25 évben hogyan teljesítettek az első világbajnokok a Crucible-t követő új szezonban.

Stephen Hendry volt messze a legsikeresebb az első cím megszerzése után. Öt pontszerzőt nyert, plusz a Masterst, a Scottish Masterst, a Matchroom League-et és a World Masters páros versenyét Mike Hallett-tel. Összesen kilenc trófeát gyűjtött, tehát ő dominálta a szezont, de a címvédés neki sem jött össze, az 1991-es VB negyeddöntőjében Steve Jamestől kapott ki.

Szintén remek évet zárt friss világbajnokként John Higgins, aki 1998/99-ben öt versenyt nyert, köztük a UK-t és a Masterst.

A két skót klasszison kívül mindenki más szenvedett. Ronnie O'Sullivan megnyerte a UK-t és a Premier Ligát, de nem jutott be több döntőbe.

Mark Williams nyolc döntőt játszott, és hármat meg is nyert abban a szezonban, amikor először világbajnok lett, de a következőben csak egy trófeát gyűjtött be.

John Parrott két pontszerzőt nyert, az egyik a UK volt. Ken Doherty is kettőt hozott össze, de egyik sem volt pontszerző verseny.

Graeme Dott és Neil Robertson fejenként egy tornagyőzelmet arattak. Peter Ebdon és Shaun Murphy trófea nélkül maradt, de a 2005-ös világbajnok legalább bejutott a Welsh Open fináléjába.

Ezek a játékosok mind nagy bajnokok, sok-sok tornagyőzelemmel, de az első világbajnoki cím megszerzése után (két kivétellel) nem tudtak megbirkózni a megnövekedett figyelemmel és elvárásokkal, legyen az akár külső, akár belső.

És persze az egész szezon a világbajnokságra van kihegyezve, ahogy közeleg az április, egyre több szó esik a Crucible átkáról. Ez sem csökkenti az aktuális világbajnokra helyezkedő nyomást .

Selby több tornán indulhat, mint az őt megelőző első világbajnokok, tehát némi előnnyel indul el ebben a speciális versenyben. Kérdés, hogy tud-e tornát nyerni a szezon elején, vagy kell neki egy kis idő, amíg megszokja az új helyzetet.

Minden egyes alkalommal, amikor beszólítják az arénába, el fog hangozni, hogy ő az uralkodó világbajnok. Ami egyszerre lesz csodás élmény, és egy újabb elvárás.

Az első világbajnokok következő szezonjának győzelmei, 1990-től:

Stephen Hendry (1990/91): 9 – Scottish Masters; Grand Prix; Asian Open; Dubai Classic; UK Championship; World Masters doubles (Mike Hallett-tel); Masters; British Open; Matchroom League

John Parrott (1991/92): 2 – Dubai Classic; UK Championship

Ken Doherty (1997/98): 2 – Malta Grand Prix; European League (Doherty-é lett az Irish Masters trófea is, miután Ronnie O’Sullivan-nél droghasználatot mutattak ki)

John Higgins (1998/99): 5 – UK Championship; Masters; Charity Challenge; China International; Premier League

Mark Williams (2000/01): 1 – Grand Prix

Ronnie O’Sullivan (2001/02): 2 – UK Championship; Premier League

Peter Ebdon (2002/03): 0

Shaun Murphy (2005/06): 0

Graeme Dott (2006/07): 1 – China Open

Neil Robertson (2010/11) 1 – World Open

Forrás: Inside Snooker Blog

Hozzászólások