Snooker - Élete szezonját futja a snooker Varázslója, de vajon elég lesz-e ez az újabb vb-címhez?
Élete szezonját futja a snooker Varázslója, de vajon elég lesz-e ez az újabb vb-címhez?
Fotó: Europress/AFP

Élete szezonját futja a snooker Varázslója, de vajon elég lesz-e ez az újabb vb-címhez?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/24 12:00

2005-ben kisebb történelmet írt azzal, hogy a selejtezőből indulva világbajnok lett. Ez előtte csupán egy embernek sikerült, azóta viszont senki másnak. 2009-ben ismét döntős volt, ám akkor simán kikapott, majd 2015-ben immáron harmadik vb-fináléjában újfent vereséget szenvedett. Legutolsó döntőbeli szereplése óta mindössze két mérkőzést nyert a Crucible-ben, ám idén élete talán legjobb szezonját futja éppen ezért ismét esélyesként számolnak vele. A közelgő világbajnokság kapcsán a kiemelt játékosokat bemutató sorozatunk aktuális főszereplője a Varázsló, Shaun Murphy. 

A 37 éves angolt nem véletlenül tartják a mezőny egyik legjobb játékosának, hiszen taktikai repertoárja elképesztő, támadójátéka zseniális és az utóbbi években a védekezését is szinte tökélyre fejlesztette. Ez utóbbi annak köszönhetően, hogy rengeteget készül Fergal O'Briennel, aki a játék ezen elemét valóban magas szinten űzi, illetve ismét korábbi edzője, Chris Henry irányítja a felkészülését. Shaun Murphy idei kiváló szereplése sokak szerint ezen összetevőknek köszönhető. Az eredmények láttán nehéz ezzel a megállapítással vitatkozni, hiszen Murphy valóban remek szezont fut pályafutása során először nyert két pontszerzőt egy idény során ráadásul játszott még egy döntőt, két elődöntőt míg másik két pontszerzőn a negyeddöntőbe is bejutott. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a meghívásos tornák közül Shanghaiban döntőt játszott a Masters-en pedig a négy közé jutott, akkor valóban kijelenthető, hogy Shaun Murphy élete szezonját futja. Mindez a bevételein is meglátszik, idénybeli 600 ezer fontos keresetével Judd Turmp mögött a második helyen áll az idevonatkozó listán. 

Egyetlen negatívumként talán a UK Championshipen mutatott teljesítményét róhatjuk fel vele szemben, ahol elsőkörös vereséget szenvedett a világverőnek még véletlenül sem nevezhető Eden Sharavtól. Murphy-vel kapcsolatban is nagy kérdés, hogy lendületét mennyire törte meg a koronavírus-járvány miatti leállás és hogy milyen formában áll majd asztalhoz a Crucible-ben. A 2005-ös világbajnok a Tour Championshipen jó formát mutatott mert bár kikapott a későbbi döntős Mark Allentől - 7-5-ös vezetésről 9-8-ra - a mérkőzésen rekordbeállítást jelentő (9 nyert frame-ig tartó meccsen) hat darab 100-as break-et lökött. 

Shaun Murphy-t sokan a legnagyobb esélyesek között jegyzik és idei teljesítményét elnézve ezen nem kell csodálkozni, ám az utóbbi évek során a Crucible-ben mutatott formája már árnyalja a képet. Ugyanis 2015-ös döntős szereplése óta csupán két meccset nyert a második körnél tovább pedig nem sikerült jutnia. Ráadásul az idei Welsh Open bajnokának a sorsolása sem tűnik könnyűnek, a nehezebbnek tartott alsó ágra került, ahol a második fordulóban a papírforma szerint már rögtön egy Mark Selby elleni rangadóra készülhet. A negyedében ott van még Barry Hawkins és Neil Robertson is, míg ezen az ágon van Ding Junhui, Stuart Bingham - aki ellen elvesztette a 2015-ös döntőt - Mark Williams és persze Ronnie O'Sullivan is. 

Ronnie O'Sullivan a vb-győzelemmel feledtethetné a csalódással felérő szezonját | Eurosport

Július 31-én kezdetét veszi a snooker világbajnokság. Az idei kicsit formabontóbb lesz a korábbiakkal szemben, ám van egy dolog, amely ezúttal sem változik: Ronnie O'Sullivant természetesen ezúttal is a topfavoritok között jegyzik. Az ötszörös világbajnokot minden évben az egyik legnagyobb esélyesként tartják számon, ugyanakkor 2014-es döntőbeli veresége óta a negyeddöntőnél nem jutott messzebb.

Ellenfelekben tehát nincs hiány, ugyanakkor egy világbajnokságon nyilván a legjobbakat kell legyőzni a végső győzelemhez. Murphy-nek 15 éve sikerült a bravúr, ráadásul akkor a selejtezőből indulva. Idén élete szezonját futja, papíron tehát minden adva van ahhoz, hogy megszerezze második vb-trófeáját. Hozzászólások