Snooker - Élete legjobb ranglistás helyezésével várja a vb-t, de vajon révbe ér-e végre Mark Allen?
Élete legjobb ranglistás helyezésével várja a vb-t, de vajon révbe ér-e végre Mark Allen?
Fotó: Europress/AFP

Élete legjobb ranglistás helyezésével várja a vb-t, de vajon révbe ér-e végre Mark Allen?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/15 10:49

A közelgő snooker világbajnokság kapcsán napról napra bemutatjuk a kiemelt játékosokat. Ezúttal Mark Allennel foglalkozunk, aki bár élete legjobb ranglistás helyezésével várja a július 31-én kezdődő viadalt, mégsem jelenthető ki, hogy toronymagas favoritja lenne az idényzáró világbajnokságnak. Az északír fenegyerek pályafutása során ugyanis nyert már rangos tornát, elég csak a Masters-t említeni, ám eleddig a Crucible színházban nem igazán tudott maradandót alkotni. Az utóbbi nyolc alkalommal csupán egyszer jutott túl a második körön, ám mindezek ellenére az esélyesek között kell jegyezni, mert ha kijön neki a lépés, akkor bárkit le tud győzni. 

A kérdés csupán az, hogy kijön-e az a bizonyos lépés. Mert Mark Allennel kapcsolatban sohasem az volt a kérdés, hogy megvan-e a játéka, a tehetsége ahhoz, hogy komoly tornát nyerjen. Kétséget kizáróan megvan, hiszen bizonyította ezt már mondjuk a Masters-en is. Az északír játékos esetében sokkal inkább fejben keresendő a gond, mert nála az van, hogy valahogy mindig megtorpan a tornák utolsó szakaszaiban. Allen idei teljesítményével bárki kiegyezne, hiszen pontszerzőkön volt négy elődöntője, a Tour Championshipen döntőt is játszott két rangos meghívásos tornán pedig szintén a négy közé tudott jutni. Az ötszörös pontszerző győztes több mint 340 ezer fontot keresett eddig a szezon során, a világranglistás pozíciója is a legjobb, amit eddig pályafutása során fel tud mutatni, mégsem tartják topfavoritnak a vb-n, "csak" az egyik esélyesnek, ugyanis Allen a sportág legfontosabb tornájáról rendelkezik a legrosszabb mutatóval. 

Mark Allen a kezdeti bukdácsolások után (egy első és egy második körös vereség) rögtön elődöntőt játszott a Crucible-ben, majd ezt két negyeddöntő követte. Viszont ezt követően már csak egy negyeddöntőben volt érdekelt, azt leszámítva első vagy második körös vereségeket tud felmutatni. A mostani szezon során hatszor kapott ki a döntőbejutásért folytatott harcban, ám a legutóbbi viadalon a zártkapus Milton Keynes-i Tour Championshipen már döntőzött. Ezt akár még jó jelként is felfoghatnánk, hiszen az étkezését teljesen megreformáló ennek köszönhetően több kilónyi túlsúlytól megszabaduló Allen frissen és önbizalommal telve, ráadásul jó formában várhatja a sheffieldi fellépést. 

Ami a sorsolását illeti ő is a könnyebbnek tartott felső ágra került, jóllehet a korábbi években nyújtott gyenge teljesítménye alapján tényleg megjósolhatatlan, hogy meddig juthat. Mert tételezzük fel, hogy sikerrel veszi az első kört és legyőzi a selejtezőből főtáblára kerülő ellenfelét - ezt az akadályt például tavaly nem sikerült megugrania - akkor következhet akár Jack Lisowski is. Viszont ellene erősen negatív a mérlege, hatból csak egyszer tudta legyőzni az angolt, aki pedig elmondhatja magáról, hogy bizony nem róla mintázták a kiegyensúlyozottság szobrát. Lisowski esetleges legyőzését követően a legutóbbi kiírás meglepetésembere, David Gilbert következhetne, vagy a régi önmagát egy ideje már csak elvétve idéző John Higgins. Mindkét játékossal szemben ha csak egy hajszállal is, de pozitív a mérlege Allennek, jóllehet világbajnokságon az angollal eleddig nem találkozott, a skóttal viszont igen, de mindkét alkalommal kikapott. Amennyiben a világranglista negyedik Allen eléri az elődöntőt, akkor a papírforma szerint Judd Trumppal kellene találkoznia, de jöhet akár Yan Bingtao, Stephen Maguire vagy akár Kyren Wilson is. Túl sok a ha, ugye?

Egy biztos, Mark Allen rendelkezik a vb-győzelemhez szükséges tudással, megvan benne a kellő önbizalom és a küzdőszellem is. A kérdés így csupán az, hogy képes lesz-e átlépni önmaga árnyékán és ki tudja-e végre hozni magából azt a teljesítményt, amely elegendő a világbajnoki győzelemre. 


Hozzászólások