Snooker - Elérkezett a Trump-korszak?
Elérkezett a Trump-korszak?
Fotó: World Snooker

Elérkezett a Trump-korszak?

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/05/07 23:02

Sok snooker rajongó hosszú várakozását követően Judd Trump véghez vitte legfőbb küldetését, életében először világbajnok lett, ezzel pedig a 11. játékos lett, aki teljesítette a Triple Crown-t. De vajon meddig repítheti őt ez a siker? Lehet hosszú éveken keresztül olyan dominálója a sportágnak, mint egykoron Steve Davis vagy Stephen Hendry volt?

Nem panaszkodhattunk már a tavalyi vb-döntőre sem, hiszen elképesztő izgalmak közepette győzte le Mark Williams kortárs riválisát, John Higgins-t, és hódította el ezzel 15 évet követően újra a trófeát. A mostani finálé sokkal inkább a színvonaláról lesz sokáig emlékezetes. Ha csak számokban kifejezzük Trump és Higgins összecsapását, ketten együtt löktek a 27 frame során 24 darab 50 feletti, valamint 11 darab százas break-et (amennyit még sosem löktek egyetlen vb-meccsen sem!), ráadásul mindkettejük részéről láttunk nagyon ígéretes maximum-kísérleteket, többek közt a lent is megtekinthető, felejthetetlen lökésekkel karöltve!

(Előbbi videónál 10:15-től, utóbbinál 7:40-től érdemes különösen követni az eseményeket!)

Ami a meccs szorosságát illeti, az egyszerűen nem tudott megvalósulni, ugyanis Trump olyan két napot fogott ki, amit világbajnoki döntőben minden bizonnyal még sosem láthattunk. Még a hat fináléjából ötöt bezsebelő Ronnie O'Sullivan sem produkált ilyen véghajrát a Crucible-ben, és a "Rakéta" talán ha az abszolút a legjobb formáját hozza, akkor sem biztos, hogy erre a Trumpra lett volna ellenszere. Főleg ha a meccs második szakaszát nézzük, ahol - kilenc frame-ből nyolcat megnyerve - a játékával az ifjú angol még a fejben a mezőny egyik, ha nem a legerősebbjeként számon tartott Higgins-t is térdre tudta kényszeríteni. A négyszeres világbajnok skót most vethet egyértelműen legkevésbé magára az elmúlt három év elbukott döntői közül. Szinte az utolsó pillanatig becsületesen küzdött, még akkor is, amikor már látszódott, hogy még neki sincs esélye innen fordítani. Amikor Trump egy kis teret engedett neki az asztalnál, abból ő a lehető legtöbbet hozta ki. És mindez tíz frame-re sem volt elegendő egy ekkora klasszistól, mint a "Varázsló"! Ez az egészben a komoly, és többek közt ezért voltak annyira elámulva korábbi és jelenlegi neves játékosok is Judd Trumptól. Olyannyira, hogy szerintük a 30. életévében járó snookeres ezzel a győzelemmel akár egy új érának is lehet a letéteményese.

Sőt, a legtöbbjük nem tartja kizártnak, hogy Stephen Hendry '90-es évekbeli dominanciáját követően most jöhet a következő egyeduralkodója a sportágnak.

Ez azért elég komoly kijelentésnek tűnik egy olyan korszakban, melyben aktív egy ötszörös, egy négyszeres és két háromszoros világbajnok is, ráadásul olyan játékosok futották életük talán legjobb szezonját, mint Ronnie, Robertson vagy épp Mark Allen. És akkor ott vannak az utóbbi idők vb-specialistái, mint Higgins vagy Selby (bár ő idén erről nem tett tanúbizonyságot), akik a jövőben bármikor keresztbe tehetnek Trump vb-meneteléseinek. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk Kyren Wilsonról, Jack Lisowskiról, Luca Brecelről, fiatal kínai tehetségekről és olyan még nem hallott ígéretekről, akik ha a következő években ugyanúgy beérnek fejben (tegyük gyorsan hozzá, hogy Wilson már most is eléggé éretten játszik), mint idén Trump, akkor dobbanthatnak egy-két nagyot a kiemelkedő versenyeken is.

Kérdés, Judd Trumpból mit fog majd kihozni ez a vb-cím. Azt már az Eurosportnak tett győzelmi nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon várja a következő szezont, és hogy sikeréhsége nemhogy csillapodik, hanem tovább nő. Ha úgy áll hozzá ismét az edzésmunkának, ahogy tette azt az elmúlt hónapokban testvérével, Jack-kel, azzal együtt a mostani siker adhat akkora extra löketet számára, hogy a fontos mérkőzéseken még többször ellenállhatatlan legyen. Hogy a soron következő öt-hat világbajnokság szinte mindegyikén győzedelmeskedjen? Szerény véleményem szerint egy ilyen erős mezőnyben ezt szinte lehetetlen teljesíteni, ráadásul ebben az iszonyatosan hosszú sorozatterhelésben elég egy rossz nap (vagy csak egy rosszabb néhány frame-es periódus) még egy alapvetően kiváló formában lévő Judd Trumptól is, és máris ugrott a trófea. Gondoljunk csak abba bele, hogy nem is beszélnénk most semmiféle Trump-dominanciáról, ha a thaiföldi Thepchaiya Un-Nooh megnyeri ellene azt a bizonyos döntő frame-et még az első fordulóban. Azt viszont én sem tartom kizártnak, hogy mostantól rendszeresen láthassuk Trumpot valamelyik Triple Crown-hoz tartozó torna (Egyesült Királyság Bajnoksága, Mesterek Tornája, vb) döntőjében, és hogy akár négy-öt tornát is bezsebeljen rendszeresen egy idényen belül a korábbi kettő, de inkább egy helyett.

Ahogy én is hiszem, hogy most hétfőtől már egy új korszakát írjuk a snookernek, ami nem azt jelenti, hogy O'Sullivan, Higgins, Williams, Selby, Murphy vagy Robertson eltűnnek a süllyesztőben, hanem hogy nekik is új szintre kell emelniük a játékukat, ha hosszútávon fel akarják venni a versenyt a Trump vezette új generációkkal.

Hozzászólások