Snooker - Egymást érték a meglepetések a selejtezőben - öt újonc lesz a Crucible-ben
Egymást érték a meglepetések a selejtezőben - öt újonc lesz a Crucible-ben
Fotó: WST

Egymást érték a meglepetések a selejtezőben - öt újonc lesz a Crucible-ben

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/29 11:23
Véget ért a snooker világbajnokság selejtezősorozata, mely számos meglepetést hozott. 

hétfői játéknap után már lehetett tudni, hogy biztosan lesz három újonc a Crucibe színházban, kedden pedig még ketten csatlakoztak hozzájuk. Az újoncok teljes névsora így: Alexander Ursenbacher, Ashley Carty, Elliot Slessor, Jordan Brown (a fenti képen) és Jamie Clarke. Clarke egyben a legalacsonyabban rangsorolt játékos, hiszen a világranglistán mindössze a 89. helyen áll. Legyőzte a selejtező első kiemeltjét, Joe Perry-t, valamint Sunny Akanit és Mitchell Mannt, így jutott el a Crucible-ig. 

Legalább ekkora meglepetés Brown sikere. A 32 éves északír Ryan Day-t kapta ellenfélnek, és 4-2-es hátrányból fordított 10-6-ra, azaz az utolsó tíz frame-ből nyolcat megnyert. Hét félszázas breaket lökött, és az utolsó frame-et annak ellenére nyerte meg, hogy Day odatett egy 68-ast. Ezt nyilatkozta a világranglista 73. helyezettje, aki egyébként Mark Allen edzéstársa:

"Kell még egy-két nap, hogy felfogjam, mi történt. Egész nap azt mondtam magamnak, hogy ne izgulj, csak arra figyelj, hogy pozitívan állj a játékhoz. Gyerekkorom óta ez volt a célom, erre vágytam. Ötéves korom óta nézem a világbajnokságot a tévében, és hihetetlen, hogy most én magam mehetek oda játszani."

Az újoncok mellett lesznek persze ismertebb arcok is a Crucible-ben. Például Martin Gould, aki szintén borította a papírformát Graeme Dott legyőzésével. A 2016-os German Masters bajnoka egykor a top 16 közé tartozott, mostanra viszont visszacsúszott a ranglista 60. helyére, amivel veszélybe került a profi státusza. Hat 50 felettit lökött, ebből négy volt 80 feletti break. 

"Úgy jöttem ide, hogy készültem visszavonulási beszéddel, mert nem számítottam arra, hogy bent maradok a Main Touron. Ezzel lekerült a vállamról minden teher, és csak a snookerre koncentráltam. Az első meccsem után éreztem, hogy alakul a játékom. Sokat gyakoroltam a karantén alatt, és ez kifizetődött. Most már csak akkor vonulok vissza, ha megszerzem a trófeát!"

Matthew Stevens.Matthew Stevens.Fotó: WST

A selejtező legmagabiztosabb játékosa Anthony McGill volt, aki a két mérkőzésén összesen mindössze két frame-et bukott el. A 2015-ös negyeddöntős sorozatban hatodik alkalommal játszhat a Crucible-ben. Mark King és Tom Ford is győzött, a kétszeres világbajnoki döntős Matthew Stevens pedig 17. alkalommal megy a főtáblára. A walesi játékos Ricky Waldent búcsúztatta, és mint elmondta, kifejezetten keveset gyakorolt:

"Nem számítottam sokra, mert öt hónapig nem játszottam, és csak a selejtező előtt két-három nappal kezdtem el snookerezni. Összesen kábé kilenc órát gyakoroltam."

Thepchaiya Un-Nooh is ott lesz a világbajnokságon, miután 10-7-re legyőzte Liam Highfieldet. A villámkezű thaiföldi kilenc 50 feletti breaket lökött, ebből hét volt 70 feletti. És ezekből hármat az utolsó három frame-ben produkált... 

Röviden összesítve a selejtezős küzdelmek papírforma-borulásait: a 32 legerősebb játékos az utolsó két fordulóra kapcsolódott be. A selejtező első tíz kiemeltje közül nyolcan kiestek, és csak ketten jutottak el a Crucible-be.

Matthew Stevens vs Ricky Walden
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 5:56
Loaded: 2.80%
Stream Type LIVE
Remaining Time 5:56
 
1x
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Hozzászólások