Snooker - Két nap alatt két maximum az Egyesült Királyság Bajnokságán
Két nap alatt két maximum az Egyesült Királyság Bajnokságán
Fotó: WST

Két nap alatt két maximum az Egyesült Királyság Bajnokságán

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/11/25 20:39
Bőven tart még az első forduló az Egyesült Királyság Bajnokságán, hiszen hátra van még a teljes csütörtöki játéknap. Máris született azonban nagyszerű teljesítmény, mégpedig kettő: kedden Kyren Wilson, szerdán pedig Bingham lökött maximumot.

A világbajnoki döntős Wilson (aki egyébként már a világranglista negyedik helyén áll) pályafutása harmadik hivatalos maximumát érte el. Ezzel bebiztosította a névadó szponzor 10.000 fontos adományát a Jessie May Gyerekhoszpisz Szolgálat javára. Wilson kedden még úgy gondolhatta, hogy akár 15.000 font ütheti a markát, merthogy ennyi jár a torna legnagyobb breakjéért.

Csakhogy jött Bingham. Aki ugyancsak összehozott egy tökéletes breaket, ami a részéről már a hetedik volt. Ezzel ő áll a vonatkozó lista negyedik helyén, hiszen csak O'Sullivan, Hendry és Higgins lökött többet. A 2015-ös világbajnok ezzel kivette Wilson zsebéből a 15.000 font felét. Végül persze lehet, hogy még kevesebb lesz a pénzdíj, hiszen rengeteg meccs van még hátra, miért is ne születhetne még egy (vagy több) maximum.

Volt már ilyen, mármint hogy egy tornán három maximum született. Csakhogy mindkét alkalommal, a 2012-es UK-n, illetve a 2017-es German Mastersen is úgy történt, hogy az első kettő a selejtezőben (más helyszínen) esett, a harmadik a főtáblán. Magyarán olyan még nem volt, hogy egy versenyhelyszínen legyen három maximum. Vagy több...

Első blikkre azt gondoltam, hogy olyan sem volt még, hogy egy hónap alatt öt maximum szülessen. Merthogy most ez a helyzet. Kezdte Higgins október 30-án, aztán Murphy november 10-én, majd Trump a múlt héten, és aztán a két fent említett sztár. És ugye még nem is telt le az egy hónap október 30. óta. 

Viszont be kell látnom, hogy rosszul gondoltam, mert volt már ilyen. 2012 november 12. és december 14. között ugyancsak öt maximum született, Ford, Hicks, Lisowski, Higgins és Maflin által. De volt ennél durvább 30 nap is: 2011 november 22. és december 18. között hétszer értek el profik 147-et: Dunn, Gray, Walden, Stevens, Ding, megint Ding és Cope voltak az elkövetők.

Ehhez a rekordhoz tehát kell még jónéhány maximum, de az bőven előfordulhat, hogy most először születik három maximum ugyanazon verseny főtábláján. Vigyázó szemünket tehát Milton Keynesre vessük, már csak ezért is!

Hozzászólások