Snooker - Egy magyar a profi snookeresek között
Egy magyar a profi snookeresek között
Fotó: Császár Márta

Egy magyar a profi snookeresek között

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/12/15 12:47

Elsősorban Almási Gergőnek köszönhetem, hogy mélyebben megismerkedtem a magyar snookerélettel. Fodor László oktató hozott minket össze, mindketten hozzá jártunk, és Laci egyszercsak úgy gondolta, hogy nekünk egymással kellene játszanunk. Igaza lett, jó meccseket vívtunk, és néha vívunk még ma is. De ennél is fontosabb, hogy ő mutatott be sokaknak, például Csurgó Balázsnak, akivel együtt szervezzük a snooker gálákat...

No de most nem ez a lényeg, hanem hogy Gergő azóta snooker játékvezető lett, és szépen halad előre a ranglétrán. Ő az első magyar, aki a World Snookernek dolgozik, jövő héten például a German Masters és a European Masters selejtezőin fog bíráskodni. Ez az aktualitása az alábbi interjúnak, mely a Scottish Open alatt készült:

Játékvezető vagy bíró?

Is-is. Szakmai szemmel játékvezető, viszont a tartalmát tekintve bíró, mert nemcsak a meglévő szabályok szerint igazgatja az állást meg a játékot, hanem hoz olyan döntést is, ami rugalmas, és a saját döntése. A legfontosabb, hogy 100%-os következetességgel, és végtelenül megbízhatóan, határozottan kell tudni döntést hozni. 

Te miért lettél játékvezető? Maradok ennél a megnevezésnél.

Mindig nagyon szerettem a snooker közelében lenni, és amikor jött egy ilyen lehetőség, akkor kapva kaptam az alkalmon, elmentem a képzésre és levizsgáztam. Amikor még nem voltam vizsgázott játékvezető, akkor is egy picit úgy álltam hozzá a játékhoz passzív félként, mint aki játékvezetőként van jelen. Igyekeztem az ellenfelem koncentrációját abban segíteni, hogy úgy rakjam vissza a színes golyót, ahogy az ő tempója megkívánja.

Ezt alá tudom támasztani. Miért jó játékot vezetni?

Nagyon szép közelről nézni profikat, illetve felső kategóriás amatőröket, mert sokat tanul az ember, nemcsak a játéktechnikáról, hanem a mentalitásról és a stílusról is. A játék egész jellege akkor érezhető igazán, ha ott állsz az asztal mellett, és egy csomó olyan apróság átjön, amit akár a tv-közvetítésben sem lát az ember. Ez az egyik része, a folyamatos tanulás. A másik fele az, hogy látok benne fejlődési lehetőséget, egyre komolyabb meccseket bíznak rám, egyre komolyabb helyszínekre engednek el, ezért karrierépítésnek is felfogható.

Várj egy kicsit, nekem ez nagyon furcsa, hogy a játékvezetés mellett, ami egy borzasztóan komplex feladatnak tűnik, te még tudsz figyelni a játékosok technikájára is?

Ott állok, és az a kötelességem, hogy nézzem, hogy ő mit csinál. Ezért onnantól kezdve, hogy leteszi a kezét az asztalra, mindent látok. Nekem a fehér golyót kell a leginkább figyelemmel kísérnem, és ebből kifolyólag pontosan látom, hogy hol vizíroz, milyen messze teszi a kezét a fehér golyótól, ebből következtetek a lökés lendületére, a helyezkedésnél arra is figyelnem kell, hogy milyen tereléseket választ, és jobban benne vagyok a játékban, mint mondjuk amikor valaki ellen játszom. Kell egy kis jövőbe látás ahhoz, hogy az ember jó játékvezető legyen, és ezt csak úgy lehet, ha elmerülsz abban, ami történik. 

A Magyar Snooker Gálán.A Magyar Snooker Gálán. Fotó: Császár Márta

Vannak fix dolgok a játékvezetésben, hogy mikor hova állj, mikor hova ne állj?

Ezt a praktikum vezérli. Szabályok erre nincsenek. Lehet jól csinálni, meg lehet rosszul. A jól csinálás ott kezdődik, hogy sose vagy útban a játékosnak, a rossz irány az, amikor egy kicsit is hátráltatod a játékost. Az az alapelv, hogy minél gyorsabban, minél feltűnésmentesebben közlekedj az asztal körül. Úgy képviseld a játékost, hogy ő észre se vegye, hogy te ott vagy. Bekamerázott meccsen pedig igyekezni kell nem a kamera szögébe állni. Ez például meghatározza, hogy a kék golyót melyik irányból tesszük vissza, és melyik irányból megyünk az asztal körül. Ha a fekete oldalán akarom visszatenni, akkor átgyalogolok két kamera előtt. A másik oldalon viszont senkit sem zavarok. Már amikor tudom, hogy a játékos a kékre fog terelni, akkor úgy kell állnom a játékos mögé, hogy a kéket a jó irányból tudjam megközelíteni. Lehet ezt flottul csinálni, és akkor nem tűnik fel. Éppen ez a nehéz benne, hogy ha nagyon jól végzed a dolgodat, akkor senki nem dicsér meg, mert a szakmán kívül senki sem látja, hogy mi történik. De akkor tökéletes a munkád, ha észre sem vesznek.

Mi a célod a játékvezetéssel, mi az álmod?

Elég triviális, még ha nagyképűnek is hat: a Crucible-ben szeretnék játékot vezetni. Ez nem kizárt, dolgozom rajta, de kell hozzá még pár év munkája. 

Hogyan lehet előrelépni ebben a világban?

Ez úgy működik, hogy a World Snooker hívja a játékvezetőket. Ehhez az amatőr mezőnyben kell tudni folyamatosan magas szinten teljesíteni. Vannak bírómegfigyelők, akik egy ponton megkeresnek. Először apróbb feladatokat adnak, Q-School első fordulói, selejtezők, kis-pontszerzők, és folyamatosan megfigyelik a ténykedésed. Hosszú távon kell stabil bizalmat kiépíteni, hogy a szakma tudja rólad, mennyire vagy megbízható. Fontos, hogy lássanak olyan helyzetekben is, ami nincs megírva a könyvekben, amire nem lehet igazából készülni.

Melyik volt a legrangosabb tornád?

A Paul Hunter Classicon már profiknak vezettem, valamint az izraeli Európa-bajnokságon megkaptam az egyik elődöntőt.

Jövő héten mész Barnsley-ba a selejtezőkre, utána mi következik?

Január 2-án repülünk Máltára, a World Snooker Federation szervezésében egy kéthetes világversenyre, ahol versenyigazgatóként fogok részt venni, egy lengyel hölggyel együtt. Ő korábban már volt versenyigazgató a WSF-nél. Két magyar bíró kollégával megyek, Kószó Évával, akinek ez az első, és Kovács Lászlóval, neki ez lesz a második nemzetközi versenye.

77228729_10206206935530079_5819649693595992064_n.jpg Alig észrevehető, mégis nagyon fontos szereplő ...Fotó: Császár Márta

Hogyan lett belőled versenyigazgató szűk két év alatt?

Feltételezem, hogy az eddig végzett munkám minősége járult hozzá ehhez. Az is szerepet játszhatott, hogy a verseny menedzseléséhez használt szoftver kezeléséhez szükséges a fiatalosabb megközelítés. Egyébként Maxime Cassis, az EBSA (Európai Biliárd és Snooker Szövetség) és a WSF elnöke személyesen keresett meg engem. 

Hétfőn utazol Barnsley-ba, mit kell magaddal vinned a bíráskodáshoz?

Mivel öltönyben kell dolgozni, ezért viszek három szett öltönyt, öveket, cipőket, cipőkrémeket, cserecipőfűzőket, ingeket, ebből is a kelleténél többet, mert bármikor leönthetnek kávéval. A civil ruhákat meg tudom spórolni, mert a tapasztalat szerint reggel 7-től este 10-ig dolgozni kell. És viszem persze a játékvezetéshez szükséges felszerelést is: tiszta kesztyűket, háromszöget, markereket, és a többi.

Mennyi idő kellhet ahhoz, hogy beteljesüljön az álmod és játékot vezess a Crucible-ben?

Négy-öt év tűnik reálisnak, de történhet olyan, ami ezt meggyorsítja, és olyan is, ami lelassítja. Csakis attól függ, hogy milyen munkát végzek. A World Snooker egy nagyon kulturált vállalat színvonalán dolgozik, tehát ha erőt, energiát és szorgalmat fektet az ember a munkájába, és látják, hogyan teljesít, akkor nagyon hamar új terhelések alá helyezik. Nyilván ha valaki nagyon elszúr valamit, akkor kihullik a pixisből. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha minden összejön, akkor hamarabb sikerülhet, de azt is, hogy lassabban, ha belefutok valami malőrbe. Ezen kívül a magánélet is közbeszólhat az időbeosztásomnak, tudni kell priorizálni is, ha úgy alakul az élet.

Ha feltesszük, hogy három év múlva meccset vezetnél a Crucible-ben, az azt jelenti, hogy annál jóval hamarabb már ott lehetnél kisebb pontszerzőkön, mint például a Scottish Open. 

Igen, kaptam is már meghívást a Gibraltar Openre, és tudtommal a világbajnoki selejtezőkre még nem küldték ki a meghívásokat. Jó lenne végigtolni a Q-School három hetét, és nem tartom kizártnak, hogy jövőre rendes pontszerzők kezdeti szakaszaira is betesznek. Ha üzembiztosnak találnak, előbb-utóbb kamerás meccset is kaphatok, és onnan már nagyon felgyorsulhat a dolog.

Hozzászólások