Snooker - Egy játék, ami nélkül snooker se lett volna – Szombaton először lesz angol biliárd bemutató Budapesten
Egy játék, ami nélkül snooker se lett volna – Szombaton először lesz angol biliárd bemutató Budapesten
Fotó: Europress/AFP

Egy játék, ami nélkül snooker se lett volna – Szombaton először lesz angol biliárd bemutató Budapesten

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/21 13:00
Nagy asztal, kevés golyó, és az se baj, ha leesik a fehér. Ennél persze jóval átfogóbb képet kaphat a játékról, aki szombat délután 3 óra körül benéz a Köki Terminál Snooker Klubba, ahol először rendeznek angol biliárd nyílt napot.

Eddig hat alkalommal volt itthon verseny, viszont a tervek szerint idén először országos bajnokság is lesz majd. A régóta Magyarországon élő – és a snookeres közegben jól ismert - Stephen Anthony nélkül nem biztos, hogy itt tartana a magyar angol biliárd projekt. Ami biztos, hogy szervezőként ezúttal is ott lesz az asztal mellett. A kérdés csak az, hogy ez snooker vagy biliárdasztal-e. „Mivel a snooker ebből a játékból nőtte ki magát, ezért azt is ugyanazon a biliárdasztalon kezdték játszani, ahogy játsszák is a mai napig.” – kezdte Steve, aki még Angliában kóstolt bele a biliárd sportokba. ”Amikor nőttem föl, a ’80-as években még népszerű volt ez a játék. Miután láttam játszani, ki is próbáltam tinédzserként. Viszont nálunk aztán szépen fokozatosan a snooker térhódítása miatt hátrébb szorult. Ausztráliában ugyanakkor sokkal tovább népszerű maradt, leginkább talán Walter Lindrumnak köszönhetően, aki minden idők egyik legsikeresebb játékosa lett. Igazán én is csak azért kezdtem újra érdeklődni a játék iránt, mert megismerkedtem Kránicz Lajos bácsival, aki egykori ausztráliai magyarként fiatal kora óta biliárdozik. Most így együtt próbáljuk népszerűsíteni itthon ezt a játékot. Szeretnénk toborozni egy játékos közösséget, akiknek lehet rendezni versenyeket. Főképpen egy országos bajnokságot – lehetőség szerint a Magyar Biliárd Szövetség áldásával.”

Ez a toborzás azonban sehol nem egyszerű művelet. Az 1960-as évek végén a BBC az első színes tévék népszerűsítése miatt a snooker közvetítése mellett döntött, ahol jobban számít, hogy a színskála mekkora palettája látszik az asztalon. Innentől kezdve nyílt ki az olló a két játék ismertsége között, és jóval kevesebben is játsszák ma az angol biliárdot.

„Angliában még népszerű, és a Profi Biliárd- és Snooker Szövetséghez tartozik, de a snooker népszerűségétől nagyon messze van ott is. Kevésbé nézőbarát sport ez tény. Nem is tudnak belőle megélni még a legjobbak sem, ami óriási kontraszt a nagyságrendekkel nagyobb snookeres pénzdíjakkal szemben.”

2016-ban volt az első verseny itthon. Azóta már további ötöt szervezett Steve, aki lassan három évtizede jött először Magyarországra. Nem tervezte, hogy itt ragad.

„1991 óta élek itt. Apám magyar, ’56-ban menekült ki, ahol találkozott angol édesanyámmal, és most is Délnyugat-Angliában élnek. Én először inkább kíváncsiságból érkeztem, hogy megtanuljam a nyelvet, amit apám nem tanított meg. Erre most egy feleség és két gyermek után még mindig itt vagyok.”

Amellett, hogy civilben fordítóként és szerkesztőként dolgozik, nem a biliárd az egyetlen angolszász sport, amit népszerűsíteni próbál. Egy saját budapesti krikett csapatot vezetve valószínűleg ő tudja legjobban, hogy az újdonságra mennyire fogékonyak (vagy nem) a magyarok.

„Igazán bonyolult téma, nem is könnyű erre mit mondani. Valahogy az az érzésem, hogy aki szereti a krikettet, az szerethet más angol eredetű sportot is, például a snookert vagy a biliárdot is. És vice versa. Tudom, hogy ez a kettő sosem lesz egyformán népszerű. Csak arról próbáljuk az embereket meggyőzni, hogy ez a snooker játékosoknak is kiváló gyakorlás. Arról nem is beszélve, hogy ha van Magyar Biliárd Szövetség, akkor az angol biliárdnak is helye lenne a szakágak között, hiszen ez a dákós sportok nagyapja.”

Szombaton 15 órától Steve és Keller Dávid szervezésével egy bemutató mérkőzés után két asztalon ingyenesen ki lehet próbálni a játékot. Hogy aztán a március 14-i első versenyen már mindenki tudja, mennyit ér egy kocc.

 Szöveg: Kollarics Attila

 

Hozzászólások