Snooker - Ding az egyetlen kieső sztár
Ding az egyetlen kieső sztár
Fotó: World Snooker

Ding az egyetlen kieső sztár

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/09/24 20:14

A China Championshipre 13 játékos utazott el a világranglista első 16 helyezettje közül. O'Sullivan nem nevezett, Bingham és Carter kiesett az angliai selejtező során, a többiek ott vannak a helyszínen.

A 64-es táblán csak egyetlen top 16-os búcsúzott, mégpedig Ding, aki majdhogynem reménytelen formát mutatott. Rengeteg hibával játszott, és 5-3-ra kikapott Zhao Xintongtól, aki mellesleg a torna tavalyi elődöntőse. 

Nem mellékes azonban, hogy Ding ezzel nemcsak a tornáról esett ki, hanem a világranglista első 16 helyezettje közül is. A kétéves világranglistán ugyanis elvesztette legutóbbi tornagyőzelmét, és a 18. helyig csúszik vissza. nem csoda, hiszen egyetlen döntőre futotta tőle az utóbbi két év során, és ezenkívül elődöntőt sem játszott. Nemrég egyébként, 2016-ban megesett már vele, hogy kiesett a top 16 közül, de onnan gyorsan visszakapaszkodott az elitbe, és egészen a világbajnoki döntőig menetelt.

Dingen kívül a többi sztár többsége remekül játszott. Trump az első meccsén (a 128-as táblán) még botladozott, és a második körben is közepesen kezdett, de a végére egészen elkapta a ritmust. Ezzel együtt is csak egy frame-et vesztett eddig, de van egy olyan érzése az embernek, hogy az eddig mutatottnál több kell majd egy jó szerepléshez.

A torna címvédője, Selby viszont igencsak jól muzsikál. Ő is két meccsen van túl, és a 10 megnyert frame során összesen 9 nagy breaket lökött. Jól megy neki, és bőven benne van a pakliban, hogy megvédi a címét. Ráférne már a jó szereplés, hiszen egy éve nem nyert versenyt, de még csak döntőt sem játszott.

No de vannak bőven kihívók. Például Kyren Wilson, aki rögtön az első mérkőzésén parádézott. Ő maga azt mondta, hogy még sosem játszott ilyen jól, mint ma. Kérdés, hogy nem korai-e kedden ellőni a legjobb formát...

Hawkins, Maguire és Gilbert kiemelendő még az első meccsek után, illetve az ex-top 16-osok közül Perry játszott még remekül. Érdekes még Yan Bingtao szereplése, aki hétfőn két meccset is lejátszott. Kezdett egy 5-4-es gigászi csatával délelőtt, majd következett egy újabb döntő frame-es csata. Egy nap alatt két 5-4-es siker, nem semmi. Kérdés, hogy miért kellett egy napra tenni a két meccsét, mintha ki akartak volna szúrni vele, bár ez hazai környezetben különösen meglepő volna. 

A 32 között Day és Murphy csatája, Perry és Maguire összecsapása, Zhao Xintong és Xiao Guodong rangadója, valamint Kyren Wilson és Hossein Vafaei meccse tűnik a leginkább érdekesnek. A nagy sztárok közül alighanem Trump kapta a legnehezebb ellenfelet, Zhou Yuelong személyében. 

Szerda reggel 8:30-kor az Eurosport 1-en lesz látható (valószínűleg) Trump és Zhou meccse, 13:30-tól pedig minden bizonnyal Williams és Luo Honghao kerül az Eurosport 2 képernyőjére.

Hozzászólások