Snooker - Day maximumával indult az új snooker-szezon
Day maximumával indult az új snooker-szezon
Fotó: WST // Day maximumával indult az új snooker-szezon

Day maximumával indult az új snooker-szezon

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/09/13 19:56
Elkezdődött az új snooker szezon, kevesebb mint egy hónappal az előző idény vége után. Sok idő nem volt a pihenésre, de a mostani helyzetben talán nem busonganak ezen annyira a játékosok, sokkal inkább örülnek, hogy van lehetőség játszani.

A Championship League a szezon első versenye, ami pontszerzővé avanzsált. Nagyon furcsa ez a torna. Egyrészt három héten keresztül zajlik, és nem három egymást követő héten. Másfél hónappal a kezdés után, október 30-án lesz csak meg a győztes. A részletes menetrend itt olvasható.

De tán nem is ez a legnagyobb furcsaság. A profi snookert ugye a World Snooker Tour irányítja. Csakhogy ennek a versenynek nem a WST a gazdája, hanem a Matchroom Sport. No persze ez a vállalkozás is Barry Hearn alá tartozik, mint ahogy a WST-t is ő irányítja. De azért mégiscsak furcsa ez az egész. Olyasmi, mintha mondjuk az MLSZ elnökének volna egy külön versenye, amit valahogy bepasszírozna a magyar bajnokságba.

A nézőket azonban aligha izgatja ez az anomália. Csak egy baj van, hogy alig vannak nézők, mivel a versenyt egyetlen tévécsatorna sem közvetíti. A profi snooker otthonául szolgáló Eurosport sem, mint ahogy a BBC, az ITV, és semmilyen egyéb csatorna sem. Csak sportfogadási oldalakon, illetve mindenféle kalóz fb-oldalakon lehet nézni a meccseket, valamint a Matchroom saját honlapján - pénzért. Erre mondhatnánk, hogy milyen modern, manapság ugyan ki néz már tévét, de azért nem tart még itt a világ. Biztosak lehetünk benne, hogy Barry Hearn nagyon is szerette volna, ha bekerül a verseny a tévés kínálatba, de alighanem elszámította magát.

Mert amíg a nyár sportínségben telt, és a Championship League előző kiadása is nagyon nézett volt, nem beszélve persze a világbajnokságról, addig mostanra nagyot változott a helyzet, és már nagyon is telített a paletta. Ha csak az Eurosportot nézzük, vasárnap, a CL első napján megy a US Open, a Tour de France, és a WTCR sorozat egyik versenye. Egyszerűen nincs hely, nincs adásidő. Megjegyzem, a jövő hétre ettől még akár be is lehetett volna passzírozni jónéhány élő közvetítési órát az Eurosport 2-n, de nem sikerült megegyezni.

Az első nap, mint ahogy az összes többi is két csoport küzdelmét hozta. Csak a csoportok győztesei folytathatják a tornát. Az 1-es csoport favoritja Judd Trump volt, aki könnyedén tovább is jutott. A 2-es csoportból is az esélyes Ryan Day ment tovább, viszont ő azzal az extrával, hogy az első mérkőzése utolsó frame-jében lökött egy maximumot. Íme:


Ez volt Day második hivatalos maximuma. Az elsőt 2014-ben, a Haining Openen lökte. Day lett a 30. olyan játékos, akinek egynél több 147-es breakje van. Összességében a 158. hivatalos maximum volt az övé. Érdekesség, hogy míg két éve 12, tavaly 9, addig 2020-ban egyelőre mindössze három maximum született. Igaz, bőven van még hátra az évből.

Illetve majd meglátjuk, hogy mennyi van még hátra, már ami a versenyeket illeti. Semmiképp sem tűnik biztató jelnek, hogy a játékvezetők maszkban vannak a mérkőzéseken...

Hozzászólások