Snooker - Csillaghullás a World Openen
Csillaghullás a World Openen
Fotó: World Snooker

Csillaghullás a World Openen

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/10/31 17:03

Öt világbajnok, két Masters-győztes és további egy vb-döntős lépett asztalhoz a World Open nyolcaddöntőjében. Két sztár kiesése biztos volt, hiszen két világbajnoki csatát is vívtak: a skótok rangadóján Higgins legyőzte Dottot egy szoros, jó meccsen, ezzel hozta a papírformát. A Selby - Bingham párosításban viszont egyértelműen az előbbi tűnt favoritnak, mégis az utóbbi győzött, ráadásul nem is nehezen: 0-2-es hátrány után öt frame-et nyert zsinórban a 2015-ös világbajnok, aki eszelősen játszott, pont mint amikor világbajnok lett. 18,6-os lökésátlaggal operált, és a megnyert frame-jeiben négy százas, plusz egy 97-s breaket lökött. Magyarán iszonyú közel járt ahhoz, hogy zsinórban öt százas breaket lökjön. Ha Higgins ellen is így megy majd neki a negyeddöntőben, és Trump is túljut Holton, akkor összejön a 2015-ös, egészen csodálatos Trump - Bingham vb-elődöntő visszavágója, a World Open elődöntőjében.

Bingham mellett Kyren Wilson is remekelt. Csupa 70 feletti breakkel, köztük két százassal küldte haza Lisowskit. Zhou lesz a következő ellenfele, aki két 130 felettit is összehozott Carter ellen.

Trump egy nagyon nehéz csatában múlta felül Perryt, az utolsó két frame különösen szenvedős volt. 5-4-gyel ment tovább a világelső, aki 21 mp feletti lökésátlagot produkált - ha nem is példátlan, de igen ritka esemény. Holt lesz tehát a következő ellenfele, aki Dinget intézte el, nem különösebben meggyőző játékkal, 5-1-re.

Alleneheti pályafutása is véget ért, őt Gilbert ejtette ki, ez a meccs sem volt parádés. Sajnos erősödik az az érzése az embernek, hogy a rengeteg torna rossz hatással van a színvonalra. Ma már ritka, hogy egy játékos (vagy pláne több) jó formában tudjon végigjátszani egy (vagy pláne több, egymást követő) versenyt. Hiába nagyobbak a pénzdíjak, mint 10-20 éve, a tét bizonyos szempontból mégis kisebb, mert ha most nem sikerül, ott van két hét múlva a következő torna.

A fentiekből kiszámolhatjuk, hogy kiesett két világbajnok (Selby és Dott), két Masters-győztes (Ding és Allen), valamint egy vb-döntős (Carter). A top 16-ból öten búcsúztak ma Kínától, és már csak öten vannak versenyben. A negyeddöntő legrangosabb meccse Higgins és Bingham között lesz, de mindegyik párosítás ínycsiklandó: Trump - Holt, Un-Nooh - Gilbert, Wilson - Zhou.

Hozzászólások