Snooker - Coventry nagy ütközetei
Coventry nagy ütközetei
Fotó: Europress/Getty

Coventry nagy ütközetei

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/11/09 12:08

A Champion of Champions torna döntőjét a címvédő Ronnie O'Sullivan és Judd Trump játssza. Aligha kaphattunk volna ennél jobb párosítást. Pedig az elődöntős ellenfeleik mindent megtettek, hogy ne ők jussanak be a fináléba.

O'Sullivan és Ding mérkőzése nyitotta a szombati programot. A világbajnok vezetett 3-1-re, de nem röpködtek a magas breakek, csak Ding jutott 50 fölé, és ő is csak épphogy. A szünet után viszont beindultak: a kínai egy 88-as és egy 111-es breakkel egyenlített, de nem tudta átvenni a vezetést, mert O'Sullivan is lökött egy százast. Aztán egy lassabb frame következett, ami után 4-4 volt az állás. Úgy tűnt, hogy döntő frame is lehet belőle, és persze akár Ding is győzhet. De nem így lett, mert O'Sullivan két villámgyors frame-mel (91 és 125) rövidre zárta a mérkőzést. Amelyen tehát három százas break született, és mindegyik a második felében.

Az esti csatát Trump és Robertson vívta. Az ausztrálnak lett volna miért visszavágnia, hiszen éppen Trumptól kapott ki nyáron hazai pályán, az Australian Open döntőjében. Meg is tett mindent ezügyben, de az angol egyszerűen most jobb formában van nála. A 2010-es világbajnok nyitott egy 65-össel, de Trump kisebb breakekkel 3-1-re fordított. A szünet után Robertson feljött 4-3-ra és 5-4-re is, és nem állt messze a döntő frame kiharcolásától sem. 5-4-nél mintegy 25 percig kergették a színes golyókat, óriási blackball game-et játszottak, amiben érdekes módon az ausztrál követett el több hibát. Trump tehát jól bírta a kiképzést, ami különösen igaz az utolsó, közel 45 perces frame-re. Alább megnézhető ez a küzdelem Alan McManus és Clive Everton kommentálásában. Különösen érdemes odafigyelni a skótra, nemcsak azért, mert nehezebb érteni a kiejtését, hanem azért is, mert szuper dolgokat mond.

Nem tartozik szorosan ide, de szerintem százszor jobban áll mindenkinek a "hagyományos" nyakkendő, mint a csokor... No de nem ez a legfontosabb kérdés, hanem hogy Trump mire megy a döntőben. Mindenképp látni kell ugyanis, hogy Trump a tegnapi napon úgy győzött, hogy 56-os volt a legnagyobb breakje. Amire persze azt is lehet mondani, hogy ha még majd jönnek a nagy breakek is, akkor milyen jó lesz a döntőben, de azt is, hogy ez így nagyon kevés lesz O'Sullivan ellen.

A döntőt 10 nyert frame-ig játsszák, az első szakaszt magyar idő szerint 14 órakor kezdik, a másodikat 20 órakor. Aligha lesz annyi biztonsági játék, mint a szombat esti elődöntőben, de mit lehet tudni. A fogadóirodák O'Sullivant tartják esélyesebbnek, mégpedig sokkal. Ez annyiból furcsa, hogy az egymás elleni mérlegük 6-6. Csak egyszer játszottak igazán hosszú meccset, a tavalyi világbajnokságon 17-11-re győzött O'Sullivan, viszont mindkét 6 nyertig tartó mérkőzésüket Trump nyerte ('11 UK, '12 Masters).

Hozzászólások