Snooker - Carter nem megy Sanghajba
Carter nem megy Sanghajba
Fotó: Monique Limbos

Carter nem megy Sanghajba

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/08/10 14:52

Vasárnap véget ért a Shanghai Masters kvalifikációs tornája. Az utolsó forduló 16 mérkőzése közül hét is a lehető legizgalmasabban, döntő frame-ben dőlt el, és persze jócskán születtek meglepetések.

A legfontosabb búcsúzó Ali Carter, aki 2010-ben megnyerte a sanghaji tornát. A (többszörös) rák utáni visszatérése után egyelőre (?) nem tud igazán formába lendülni, és 5-3-ra kikapott David Grace-től. A ranglista 86. helyezett játékos eddigi legnagyobb sikere éppen a két évvel ezelőtti SM volt, ahol a 32 közé jutott. Ezt most megismételte, mégpedig úgy, hogy megnyerte az utolsó három frame-et, az utolsó kettőben 60 feletti breakeket lökve.

A négy kínai aspiráns közül hárman is döntő frame-es meccset játszottak, és csak az egyikük jutott tovább. Liang, aki hat éve döntőzött ezen a tornán, idén is kiharcolta a részvételt Higginson legyőzésével. Kiesett viszont Xiao, aki két éve szintén finalista volt Sanghajban, valamint Tian Pengfei és Li Hang. Legyőzőik sorrendben: Mike Dunn, Mark Davis és Michael Holt. A Lisowskit is búcsúztató Dunn a legérdekesebb abból a szempontból, hogy a 2014-es China Openen, 42 évesen jutott el először egy pontszerző torna elődöntőjéig. Ki tudja, lehet, hogy még innen is van feljebb?

Mindenképp papírforma borulás, bár nem őrületes meglepetés McGill kiesése. A legutóbbi világbajnokság meglepetés negyeddöntőse Kyren Wilsontól kapott ki, akinek sokakhoz hasonlóan a SM az eddigi legsikeresebb tornája: két éve a nyolc közé jutott. A meccsen McGill lökött két százast, és vezetett 3-2-re, valamint 4-3-ra, de Wilson kiharcolta a döntő frame-et, szintén egy százassal, és végül ő ment tovább.

Ugyancsak kijutott Sanghajba Gould, egy elég sima meccsen legyőzve Highfieldet. Itt érvényesült a papírforma, de egyelőre kérdéses, hogy Gould a fülgyulladása miatt el fog-e utazni a versenyre. Egyetlen világbajnokként Ebdon is kvalifikált, Burnett ellen (5-1). Jó hír a Cope-rajongóknak, hogy 5-4-re győzött Gary Wilson ellen. Márpedig Cope az elmúlt szezonban nem jeleskedett a döntő frame-ekben, például 10-9-re kapott ki Steve Davistől a világbajnoki selejtezőben.

A legkiegyensúlyozottabb játékot Jamie Jones nyújtotta vasárnap, aki csupa 50 feletti breakkel győzte le 5-3-ra David Morrist. Day simán verte Dale-t, McManus nehezen McLeodot, mint ahogy Brecel is O'Brient. Day jó formában játszott, három 50 feletti, és további három 40 feletti breaket lökött. Dale ezzel szemben az egyetlen megnyert frame-jében százast hozott össze. Íme a meccs, a százas break 26:20-nál kezdődik, egy nagyszerű hosszú pirossal:

Hozzászólások