Snooker - Brecel és Day borította a papírformát
Brecel és Day borította a papírformát
Fotó: World Snooker

Brecel és Day borította a papírformát

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/01/14 04:55

A Masters első napja rögtön két meglepetést hozott. A nyitómérkőzésen a címvédő Allen volt a favorit Brecellel szemben. Nemcsak azért, mert az északír tavaly megnyerte a tornát, a belga pedig újoncként simán kikapott - éppen Allentől. Sokkal inkább azért, mert 2018-at Allen zárta a legjobb formában, Brecel pedig a másfél évvel ezelőtti első pontszerző tornagyőzelme óta őszintén szólva nem sokat mutatott a tudásából.

Tegnap viszont annál többet láttunk belőle. Sziporkázóan jó meccs volt, mindketten remekeltek, villámgyors snookert, nagy breakeket láthattunk. A végig szoros csata ráadásul döntő frame-be torkollt, ezzel vált tökéletessé a mérkőzés. Brecel lökött egy 58-as breaket, ami persze önmagában nem volt elég a sikerhez, de aztán csak beesett még pár golyó, és a belga sztár megszerezte élete első győzelmét a Mastersen. És ami tán még ennél is fontosabb, másfél éve nem játszott ennyire jól. Vagy talán még soha...

Hozzájárulhatott a sikeréhez, hogy a meccs előtt (ilyen még nem volt) a játékosok kaptak 10 percnyi gyakorlást az asztalon. Brecel élt a lehetőséggel, Allen viszont nem.

Az esti meccsen is volt egy esélyes, bár érdekes módon Higginst nem favorizálták különösebben a fogadóirodák, épp csak egy kevéssel látták esélyesebbnek Day-nél. Benne volt a levegőben, hogy a walesi lesz a győztes, mert újabban remek formát mutat, Higgins pedig nagyon hullámzó, teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen napot fog ki. Ez a nap nem volt a legjobbja, és nagy dolog, hogy egyetlen 50 feletti breakkel is döntő frame-re tudta menteni a meccset. 

Más kérdés, hogy Day egy százas breaket lökött az utolsó frame-ben. Higgins kiválóan foglalta össze ezt a meccset:

"Másodszor csinálta ezt meg ellenem ebben a szezonban. A Shanghai Mastersen 5-5-nél én kezdtem, Ryan belökött egy hosszú pirosat, és letakarította az asztalt. Ma megtette ugyanezt, hatalmas nyomás alatt, minden elismerésem az övé. Ez a helyes végeredmény, ma este sokkal jobban játszott, mint én. Nekem nagyon nem ment."

Hétfő délután egy komoly rangadóval folytatódik a Masters, O'Sullivan és Bingham személyében két világbajnok csap össze. Bingham megmutatta az English Open megnyerésével, hogy megint kell vele számolni, és sokak ellen jó eséllyel lépne asztalhoz. Pechje van a sorsolással, mert Ronnie ellen, különösen a Mastersen nem ő az esélyes. Vagy lehet, hogy az nem olyan nagy baj?

Este az élete egyik legrosszabb szezonját futó Ding játszik az élete legjobb szezonjában járó, egyben Masters-újonc Lisowki ellen. Ha nem újonckodna, az angolt érezném továbbjutónak, de az a 2000 néző óriási nyomást tud jelenteni. Izgalmas csatának ígérkezik, annyi bizonyos.

Hozzászólások